- vēl par TIMIĀNU
- 1.9.09 15:29
-
Timiāna dzimtene ir Vidusjūras apgabals un to pazinuši un lietojuši jau senajā Ēģiptē. Timiāns (Thymus vulgaris L.) ir mūžzaļš daudzgadīgs panātru dzimtas augs, stumbri līdz 30 cm, lapas pretējas ar īsiem kātiem - sīkas. Ziedēt sāk otrajā gadā, ziedi mazi sārti violeti. Zināmi divi timiāna paveidi – franču un vācu. Franču timiāns
aug ātrāk, ir kuplāks un sala neizturīgāks, katru gadu audzējams no sēklām. Vācu jeb ziemas timiāns ir ziemcietīgs un sala izturīgs.
Timiāna audzēšanai jāizvēlas no aukstiem vējiem aizsargāta, silta, saulaina vieta. Piemērotas ir vieglas irdenas trūdvielām un kaļķi bagātas augsnes ar pH 6,5. Labākie priekšaugi - ar organiskiem mēsliem mēsloti rušināmaugi. Pamatmēslojumam augsnē iestrādā 2-3 kg/m2 organiskā mēslojuma, 30-40g/m2 superfosfāta tikpat kālija hlorīda 10 g/m2 amonija nitrāta. Timiānu var izmantot kā viengadīgu vai daudzgadīgu kultūru, var audzēt akmensdārzos, puķu podos un balkonu kastēs. Pavairo ar sēklām, spraudeņiem, dalot cerus vai dēstiem.
Lai izaudzētu stādus 1m2 platībai, nepieciešams 0,05 - 0,1g sēklu. Timiānu stādiem sēj martā siltumnīcā tā kā sēklas ir ļoti sīkas ieteicams tās sajaukt ar izsijātām sausām smiltīm un tikai izkaisīt uz mitras augsnes. Kad parādās pirmā īstā lapiņa stādus piķē. Uz lauka izstāda maija otrajā pusē 20x20 cm attālumā, pavairojot ar ceru izvēlas jaunākus augus
Jaunie stādījumi jākopj rūpīgi, regulāri jāapkaro nezāles, jo tās timiānu sīkā auguma un lēnās attīstības dēļ viegli nomāc. Lai timiāns labāk pārziemotu , vēlu rudenī tas jānoliek pie zemes un jāpiesedz ar lapām, salmiem, egļu zariem vai citiem materiāliem. Pavasarī pēc salnām segumu noņem un dod papildmēslojumu - 10 g/m2, pēc ražas novākšanas papildmēslojumu dod atkārtoti.
Svaigam patēriņam dzinumus izlases veidā vāc pēc vajadzības pirmajā un nākamajos gados. Visvairāk ēteriskās eļļas ir augos un tie ir aromātiskāki agrās pēcpusdienas stundās. Masveidā augus ievāc ziedēšanas sākumā, nogriežot tos 5 cm virs zemes sadala zariņus sīkāk un žāvē ēnā. Uzglabā gaisa un gaismas necaurlaidīgā traukā.
Dzinumu galotnes, lapas un ziedus svaigus un kaltētus plaši pielieto kā garšvielu gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm. Kopā ar melisu un estragonu to lieto etiķa aromatizēšanai, bet maisījumā kopā ar pupu mētru ir labs melno piparu aizstājējs.
Tautas medicīnā timiānu izmanto pret sāpēm, pret sieviešu slimībām, migrēnām un citām nervozām galvas sāpēm. Pret nenoteiktām, mainīgām nervu sāpēm dažādās ķermeņa vietās palīdz timiāna tēja. Timiāna ekstraktu izmanto pret klepu - tas mīkstina klepu un veicina krēpu atdalīšanos, to ieteic lietot arī plaušu slimniekiem. Timiāns veicina gremošanu, kas ir svarīgi ēdot treknus ēdienus.
Floristi timiānu izmanto pušķiem un galda dekorēšanai, mazi ziedoši zariņi skaisti izceļ galda klājumu.