- 1.9.09 15:25
-
Baziliks
Kā audzēt:
Gan zaļais, gan violetais un sarkanais baziliks ir viengadīgs, tāpēc katru pavasari jāsēj vai jāstāda no jauna. Labi aug pusēnā, ne pārāk mitrā augsnē.
Kā lietot:
Svaigu pievieno dārzeņu salātiem, grilētiem ēdieniem, maltu - dažām zupām. Nav ieteicams vārīt, jo piedod ēdienam rūgtumu un pelēcīgu toni.
Kinza (koriandrs)
Kā audzēt:
Daudzgadīgs, jāsēj 1,5 cm dziļumā. Dārzā pusēnā var izplesties neierobežoti. Patīk vidēji mitra augsne. Podos labi sadzīvo ar citiem garšaugiem.
Kā lietot:
Svaigu liek pie jūras produktiem, maltu - marinādēs un mērcēs. Piedod atsvaidzinošu un spirgtu garšu.
Rozmarīns
Kā audzēt:
Patīk labi apgaismota vieta un ne pārāk mitra augsne. Uz balkona kastē vai dārzā ziemā nevar atstāt, jo izsalst.
Kā lietot:
Svaigu neizmanto, jo nav sakožams. Pievieno krāsnī ceptiem dārzeņiem, gaļai, nelielās devās sarkanvīna mērcei un sautējumiem. Ja par daudz, nomāc citas garšas, spēcīgs kā skuju ekstrakts.
Salvija
Kā audzēt:
Sēklas lielākas, jāsēj 1,5 cm dziļumā. Daudzgadīga, labs fons ziedošajiem augiem balkona kastēs vai dārzā dobēs.
Kā lietot:
Salviju svaigu gandrīz neizmanto spēcīgās garšas dēļ, tā ļoti labi sader ar meža putnu un mājputnu gaļu, ar maigu vai asu, bet noteikti mīkstu sieru.
Timiāns
Kā audzēt:
Daudzgadīgs, lieliski jūtas vidēji bagātā augsnē un pusēnā. Balkona kastē vai podā arī pārziemos.
Kā lietot:
Viens no populārākajiem garšaugiem virtuvē, ļoti labi sader kopā ar rozmarīnu. Liek pie gaļas un ceptiem dārzeņiem, vīna un citās mērcēs, ideāli sader ar sēnēm.
Piparmētra
Kā audzēt:
Labi jūtas liesākā augsnē pusēnā. Podos uz balkona jāuzmanās ar laistīšanu. Lielos augus var nogriezt gandrīz līdz saknei, lai sazaro sīkāk. Līdzīgi audzējama melisa.
Kā lietot:
Tradicionāls saldo ēdienu noformējums, maltu liek ogu mērcēs, saldējumā ar šokolādi, augļu salātos.Raudene (oregano)
Kā audzēt:
Dārznieki dēvē par daudzgadīgo majorānu, arī garša un aromāts ir līdzīgi. Tīk liesāka augsne un vairāk gaismas. Labprāt mīt podā līdzās citiem augiem.
Kā lietot:
Raudenei (oregano) un majorānam svaigā veidā lieto tikai lapiņas, garša nav īpaši spēcīga, biežāk lieto kaltētu tomātu mērcēs un picās.Estragons
Kā audzēt:
Daudzgadīgs, brašs kā nezāle! Podā ieteicams ik pa laikam nogriezt līdz saknei.
Kā lietot:
Ļoti spēcīga garšviela - atcerieties dzērienu "tarhūns"! Lieto nelielās devās pie tvaicētām zivīm. Patīkami atsvaidzina, ja par daudz - nomāc visu. Var likt atsevišķās mērcēs, neatņemama sastāvdaļa Bearnas mērcē.
SelerijasKā audzēt:
Ilgi dīgst, jāsēj jau februārī vai marta sākumā. Labāk aug paēnā, mīl mitrumu. Atkarībā no pielietojuma izvēlas sakņu, kātu vai lapu selerijas.
Kā lietot:
Populārāki ir kāti un saknes, tomēr jaunie asni ir ļoti maigi un patīkami svaigos salātos vai kombinācijā ar kādu silto ēdienu kā garšas bagātinātājs.
PētersīļiKā audzēt:
Pieticīgāki ir parastie, nevis dekoratīvie, taču visi labprāt aug uz palodzes. Jāsēj agri.
Kā lietot:
Var lietot ar jebkuru citu garšaugu. Mājās ieteicams turēt miksli - sasmalcināti puravi, lociņi un pētersīļi, ko lieto salātiem, zupām, siltajiem ēdieniem un rīta sviestmaizei.