Atbildes un labas piebildes uz jautājumiem, kurus diez vai kāds tāpat vien uzdos
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Saturday, November 15th, 2008

    Time Event
    7:20p
    Par gludajiem cilvēkiem
    Ir tāda kā tieksme cilvēkiem kļūt skūtākiem, apātiskākiem, paļauties uz tehnoloģiju nodrošinātu dzīvotspēju... Vai tas tā turpināsies, un nākotnē izskatīsimies kā parasti zīmējumos citplanētieši, tieviņi un vienādi, ar lielām galvām? Vai būs tāda kā atsevišķa rase, kurai vēl interesēs sports, kas turpinās attīstīt dažādību un pārrakstīt rekordus?
    7:26p
    Par domu lielo sprādzienu
    Pēc fizikālām teorijām, lielajā sprādzienā radās milzīgi masīvs un neticams (mazvarbūtisks) kaut kas. Un viss makropasaulē norit pēc termodinamikas likumiem, ka enerģija pāriet no augstāka potenciāla uz zemāku, tuvinot Visuma siltuma nāvi, kad visas temperatūras un potenciāli izlīdzinās un nekas nekur nepāriet (visvarbūtiskāko stāvokli) - iesaku Azimova "Pēdējo jautājumu". Vai kaut ko analoģisku var saskatīt arī domu pasaulē? Saprāts radās (ja tas vispār ir kaut kas īpašs), risina problēmas abstrakti un tā darīs, līdz izdomās pašu abstraktāko domu, teoriju par visu - un tad vairs nebūs jādomā?
    7:37p
    Par mākslas darbu, kas liek justies kā bērnam
    Mazs bērns klausās, ko lielie stāsta, ar atplestu muti. Vai ir tāds īpašs mentālais stāvoklis agrīnā vecumā, kad esam īpaši gatavi apgūt jaunas lietas? - vai mēs tikpat gatavi esam arī, kad pieauguši, tikai "neviens" tik pārsteidzošas un pārliecinošas augstākas sakarības nespēj piedāvāt? (Senatnes diženie, faraoni un čingishani, spēja pakļaut tādas cilvēku masas, jo bija gadījušies tik īpaši radoši salīdzinoši daudz tumsonīgākā sabiedrībā.) Nav pilnīgi neiespējami, ka arī gadījums, mērkaķu bara izvadfails, satur tādu pārliecinošu zinātni vai mākslu. Pēc būtības. Bet mēs dzirdēsim, redzēsim, interpretēsim un ievērosim to, kas mums liks justies kā šim bērnam. Apjuksim strīdīgākā un paredzamākā, neuztversim arī to, kas neko neizsaka mūsu valodas apguves līmenī. Gribu!

    Sagadījusies sakarība ar "Zaratustras" attiecīgo nodaļu eksistē.

    << Previous Day 2008/11/15
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba