- 7/3/18 10:22 pm
-
Vai ta ir kaut kāda pārtika, kas pilnībā sadegot, patīkami smaržo? Tauki vēl tā, bet jebkurš olbaltumvielu maisījums degot smirdēs, cukuri arī. Pieļauju, ka sākumā pasākumam sakarstot rodas kaut kādi salīdzinoši maziņi heterocikliski savienojumi (tādos apstākļos var notiktMaijāra reakcija, piemērotu izejvielu tur gan jau ir gana), bet kad tas viss aizdegas... Kas tik tur nevar notikt, gan jau ka simtiem dažādu vairāk vai mazāk smirdīgu vielu rodas, un šaubos, ka kāds to ir precīzi izpētījis. Bez tam, tas atkarīgs no lēruma apstākļu - cik strauji deg, cik daudz gaisa pieplūst, kas vēl deg kopā ar to cepumu, utt, utjpr.
Hidrogēnkarbonāti nebūs pie vainas, jo šamo tur ir baigi maz (ja būtu kaut cik vērā ņemams daudzums, nesanāktu aizdedzināt - nātrija hidroēnkarbonāts ir dzeramā soda, un amonija hidrogēnkarbonāts - retāk lietots tās analogs; ne viens, ne otrs ne vien nedeg, bet var pat palīdzēt uguni apdzēst, ja nu ugunsdzēšamais aparāts nav pa rokai).