Sat, Aug. 19th, 2017, 02:58 pm
[info]tethys_: Grāmata

Izlasīju Hermaņa Zūdermaņa "Kaķu laipu".
Nav runa par kaķiem, bet gan par karu, morāli un mīlestību. Lasu, ka darbs nav diez ko populārs un rakstnieks ir gandrīz aizmirsts. Man gan ļoti patika. Romanticētā dzimtenes mīlestība mani neinteresēja, bet es māku šķirot. Regīnas tēls laikam ļoti ilgi paliks atmiņā.
*
Zināms, es piederu pie citiem, pie tiem, kas visu savu dzīvi mētājas starp labo un ļauno un nevar miglā atrast īsto ceļu. Ko daba no mums prasa, liekas netīrs un grēcīgs, un, ko no mums grib cilvēku nolikumi, tas šķiet tukšs un bezgaumīgs. Starp spītību un bailēm mēs šaudāmies šurp un turp. Mēs tīkojam pēc citu svētības, kurai mēs neticam, un trīcam un baidāmies no citu lāstiem, par kuriem smejamies.
- - -
Savu sirdi es toreizatdevu jaunības muļķības radītai un jau sen izdzisušai liesmai, noturēdams kādu klīrīgu jaunkundzīti, kura man jau sen neko nenozīmēja, par visaugstāko un padarīdams to par savas rīcības soģi, kurpretim no sulīgās, visspēcīgās cilvēcības es tai laikā, šausmās nodrebēdams bēgu un vairījos.
*
Šī ir grāmata, kurā īstā mīlestība bija grēcīgā, pavedinošā un ļoti dzīvā mežone, nevis mācītāja meita, pareiza un svētulīga jaunuve. Tā laika grāmatās tā gandrīz nekad nav. Tur parasti ir kāda tīra dvēsele, kuru varonis mīl, bet viņu pa ceļam kārdina tāda kā Spīdola, kura simbolizē visu ļauno, un parasti vai nu iet bojā vai labojas, kamēr jauneklis beidzot iegūst savu šķīsto Mariju.
Šeit jauneklis izvēlējās ārpus morāles stāvošo mežoni, protams, par vēlu, bet tomēr.
Es vispār nezinu vairāk nevienu cilvēku, kas lasa šādas grāmatas, rakstītas vēl pirms 20.gs. Vienīgi mamma. Vēl viens cilvēks bija, bet nomira. Taču man tādas patīk. Show, dont tell man jau ir pilnīgi apriebies, un patīk kaut kas tāds, kas asociējas ar dziļumu, kāds iespējams tikai iztēlē, jo vecās grāmatās nav sīku detaļu. Tur ir teikts, ka "viņam bija tā, it kā pasaule grūtu kopā", bet nevis sīki un smalki izstāstīts, kā tieši viņa grūst. Man patīk abi, bet pirmais laikam tomēr par vairāk, lai gan tagad neviens vairs nevar atļauties tā rakstīt.

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: