Soikina muldētava - Gatavojoties sestdienas tīrīšanai
Gudri d*** nav malku cirst.
soikins
[info]soikins
Add to Memories
Tell A Friend
Gatavojoties sestdienas tīrīšanai
Citāts no šejienes:

"Ornitologs Bari Vilsons atzī­mēja, ka starp visiem dzīvniekiem putni ir vispoētiskākās būtnes, tieši putniem mēs novērojam brīnišķīgus laulību rituālus un dziedāšanu, īpaši interesants laulību rituāls ir aprakstīts la-peņputniem (Ptilonorhynchidae).

Patlaban zināmas 18 šo putnu sugas, kas sastopamas Jaungvinejā un Austrālijā. Ri­tuāls bieži tiek izpildīts iepriekš apgūtā vai speciāli tam sa­gatavotā vietā. Tēviņš iztīra mežā laukumu (ap 1 m diamet­rā), būvē speciālus gaiteņus — lapenes no zariņiem un izrotā tos ar dažādas krāsas priekšmetiem.

Vienā tādā deju laukumā varēja saskaitīt vairāk nekā tūkstoti gliemežvāciņu, balto ak­mentiņu un kauliņu, krāsainu papagaiļu spalvu, ogu, zilu sēņu, puķu.

Putni lieto arī cilvēka sadzīves priekšmetus — auduma un papīra gabalus, stikla un kārniņu lauskas, nag­las, monētas u. c. Visi priekšmeti tiek izvietoti noteiktā kārtībā, kuru lapeņputns tūlīt izlabo, ja kāds to sajauc.

Ja «meistaram» šķiet, ka tādu rotājumu vēl ir par maz, tad tas izkrāso būdu ar kokogli vai zilo ogu sulu. Šim nolūkam putns izgatavo īstu otu no dažu koku sugu lūksnes šķiedrām un pēc tam mērcē to krāsainā ogu sulā.

Tēviņš ik dienas apseko savu būdu un nomaina apvītušās lapas un ziedus ar svai­giem. Būdas veidošana prasa no tēviņa daudz spēku un laika, bieži tā ilgst 3-4 mēnešus. Būdu izskats variē atkarībā no katra tēviņa mākslinieciskās gaumes. Tālāk tēviņš sāk demonstrēt savu būdu mātītēm.

Pierādīts, ka mātīte izvēlas un sapārojas ar visskaistākās būdas saimnieku. Šie tēviņi pārojas sezonā līdz pat 30 reizēm, turpretī citi tēviņi ne reizi. Pēc pārošanās mātīte viena pati izveido kokā atklātu ligzdu, perē un baro putnēnus.

Kad putnēni apspalvojušies, māte tos aizved uz tēva būdu, kur noris ne tikai viņu ie­pazīšanās, bet arī labākās būdas aplūkošana. Šī ceremoni­ja ir īpaši svarīga dēliem, jo tiem pāris gadus būs jāmācās no labākajiem paraugiem, lai vēlāk uzbūvētu savu būdu, bet meitām svarīgi ieraudzīt skaistuma etalonu, lai vēlāk nekļūdītos dzimumpartnera izvēlē."

Būs man motivācija nedēļas nogalē iztīrīt māju :)

Garīgais:: apņēmīgs
Mūzika: Blues Brothers "The Definitive Collection"

Comments
From: [info]makmerfijs Date: 5. Augusts 2005 - 11:59 (Saite)
Jau apbeernoties esi paguvis? :DDD
soikins From: [info]soikins Date: 5. Augusts 2005 - 12:09 (Saite)
Pričom te bērni? Cik esmu informēts, tādu man nau. Manu uzmanību piesaistīja spēcīgais teikums: "Pierādīts, ka mātīte izvēlas un sapārojas ar visskaistākās būdas saimnieku." Tā lūk :)
From: [info]makmerfijs Date: 5. Augusts 2005 - 12:11 (Saite)

nu skc

Manu uzmaniibu vairaak pieveersa peedeejaa rindkopa

"Kad putnēni apspalvojušies, māte tos aizved uz tēva būdu, kur noris ne tikai viņu ie­pazīšanās, bet arī labākās būdas aplūkošana. Šī ceremoni­ja ir īpaši svarīga dēliem, jo tiem pāris gadus būs jāmācās no labākajiem paraugiem, lai vēlāk uzbūvētu savu būdu, bet meitām svarīgi ieraudzīt skaistuma etalonu, lai vēlāk nekļūdītos dzimumpartnera izvēlē."
soikins From: [info]soikins Date: 5. Augusts 2005 - 12:22 (Saite)

Ko saki par šo

"Pēc pārošanās mātīte viena pati izveido kokā atklātu ligzdu, perē un baro putnēnus." Parāda būdu un pēc tam izsviež nabaga mātīti ārā, lai pati audzina bērnus. Nežēlīgi, ne? Muukam šis patiktu :)
From: [info]makmerfijs Date: 5. Augusts 2005 - 12:25 (Saite)

Re: Ko saki par šo

Nu nav jau kaa pie biteem kur maatiites veel arii teevinjus uztur, kameer shamie laizh luni.
soikins From: [info]soikins Date: 5. Augusts 2005 - 12:29 (Saite)

Re: Ko saki par šo

lol Laikam vissaprātīgākās ir tās zirneklens, kuras uzreiz tēviņam galvu nokož, problēma uzreiz atrisināta :)
From: [info]makmerfijs Date: 5. Augusts 2005 - 12:37 (Saite)

Re: Ko saki par šo

cik labi ka es neesu zirneklis
kaifinjsh From: [info]kaifinjsh Date: 7. Augusts 2005 - 23:53 (Saite)

Re: Ko saki par šo

mhhhs..
kaifinjsh From: [info]kaifinjsh Date: 7. Augusts 2005 - 23:52 (Saite)
a man slinkums lasīt (:
bet pēc komentiem... kh.. viltnieks..
soikins From: [info]soikins Date: 8. Augusts 2005 - 00:25 (Saite)

;)

Bet kā tad Tu domāji? :)
kaifinjsh From: [info]kaifinjsh Date: 8. Augusts 2005 - 11:42 (Saite)

Re: ;)

nekā..
vienkārši domāju (:
11 izsakās vai atļausies nepiekrist?
Profils
soikins
User: [info]soikins
Name: soikins
Kopsavilkums
Kalendārs
Back Janvāris 2010
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Чтоб мудро жизнь прожить, знать надобно немало./ Два важных правила запомни для начала:/ Ты лучше голодай, чем что попало есть,/ И лучше будь один, чем вместе с кем попало. /Омар Хайям/