[iCE2] - Manchurian Candidate (2004) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Manchurian Candidate (2004) [Dec. 12th, 2004|06:53 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Sazvērestības & shet.

Sazvērestību teorijas, īpaši jau par valdību - tas Amerikāņu kinematogrāfā ir atsevišķs un ļoti mīlēts žanrs. Kurš noblieza Kenediju? (Stouna "JFK") Vai valdība manipulē ar cilvēku saprātu? ("Conspiracy Theory" ar Gibsonu) Varbūt mūs (tb amerikāņus) slepeni novēro NSA? (Vils bēg iekš "Enemy of the State") Par Area51, mazajiem-zaļajiem un to saistību ar valdību vispār nemaz nerunāsim, Kriss Kārters mūs veselas 8 sezonas baroja ar savu paranormālo ziepeni (protams, "X-Files"). Vai tas ir saistīts ar to, ka cilvēkiem patīk domāt, ka aiz visām valdības kļūmēm noteikti slēpjas pāris Pelēkie Kardināli, kurus novācot malā acumirklī iestāsies miers, laime un demokrātija, vai ar ko citu, man nav zināms, bet, jāatzīst, arī pašam tīri labi iet pie sirds šīs te "Sazvērestību Teorijas". Un mūžīgās tēmas kārtējo variāciju mums piedāvā "Jēru Klusēšanas" režisors Džonatans Demme:
1991. gads, Kuveita. Bens Marko (Denzels Vašingtons) ar savu vienību dodas rutīnā patruļā pa ienaidnieka teritoriju. Viss iet gludi, līdz viņa vienība nokļūst slazdā. Marko tiek apdullināts, divi viņa vīri iet bojā, taču situāciju glābj vienkāršs ierindnieks Reimonds Šou (Līvs Šreibers). Vienatnē viņš atvaira skaitliski daudz lielāka pretinieka uzbrukumu un izglābj biedrus...
2004. gads, ASV. Reimonds, kurš par savu varoņdarbu saņēma Goda Medaļu, ir kandidāts vice-prezidenta amatam, bet Bens Marko - atvaļināts virsnieks, viens no pēdējiem atlikušajiem komandas biedriem. Benu, tāpat kā vēl vienu viņa komandas biedru moca nelāgi sapņi. Viņš sāk apšaubīt liktenīgajā naktī notikušo, jo, lai arī visi it kā atceras pašu notikušā faktu, taču neatceras tos notiekam. Bens izvirza teoriju, ka komanda nokļuvusi zem smadzeņu skalošanas (brainwashing) kādu nezināmu mērķu dēļ, bet šīs te Marko teorijas ļoti nepatīk Reimonda mātei, senatorei Eleonorai (Merila Strīpa) un viņas dēla dedzīgākajiem atbalstītājiem - korporācijai Manchurian Global, kura, bez visa cita, nodarbojas arī ar bioinženēriju...
Parfilmējot 1960. gada Džona Frankenheimera tāda paša nosaukuma filmu ar Frenku Sinatru, Demme tik vien kā samainīja Koreju pret Kuveitu, bet Komunistus - pret Kapitālistiem, galveno sižeta intrigu atstājot neskārtu. Lieliski aktieri, starp kuriem īpaši pacentās galvenais trio - Vašingtons, Strīpa un Šreibers, kā arī Džons Voits, perfekti izspēlē šo politiski-konspiratīvo trilleri, ne mirkli neliekot skatītājam garlaikoties, skatīties pulkstenī vai skaitīt mušas. Iespējams, ka filmai piemīt nedaudz Holivudiska, lielbudžeta "nopietnās fast-food filmas" piegarša, bet no tā jau nekur neliksies. Ja patīk tēma (zinu, daudzi to nevar ciest), noteikti jāskatās. Look out - there comes Black Helicopters! :)

linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]fxp
Date:December 13th, 2004 - 08:39 am
(Link)
Reimonds Šou ir seržants, nevis "vienkāršs ierindnieks".
[User Picture]
From:[info]snake
Date:December 13th, 2004 - 05:44 pm
(Link)
tā krutāk izklausījās ;)
[User Picture]
From:[info]scibologs
Date:December 13th, 2004 - 05:58 pm
(Link)
beigas tur bišķi nelīmejās kopā:
- ja marko bija uzprogrammēts, kapēc nenošāva albertu bet šovu ar muteri
- ja marko&šovs bija sarunājuši, kāpēc marko mēģināja nošauties
tādas nedoģelkas izpurgā visu baudu
[User Picture]
From:[info]snake
Date:December 13th, 2004 - 08:27 pm
(Link)
es sapratu, ka Marko bija ieprogrammēts nošaut to, kurš stāvēs uz zvaigznes (to vairākas reizes uzsvēra) un tad nošauties - tipo, ideālā slepkavība. Šovs, acīmredzot, pēc tam, kad uzzināja, ka pats novācis savu bijušo un viņas tēvu, kaut kādā veidā puslīdz "atlaba" no hipnozes, vismaz tik daudz, lai neuzkāptu uz vajadzīgās "vietas", un neredzēja citu izeju, kā mirt pašam (arī sirdsapziņas moku iespaidā), "paņemot" līdzi arī māti.
Tā es to sapratu, tapēc it kā viss likās loģiski.
Ir kādi citi varianti?