[iCE2] - Sin City (2005) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Sin City (2005) [Nov. 7th, 2004|02:40 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Roberts Rodrigezs ielūdz jūs ceļojumā pa Grēka Pilsētu.


Frenks Millers (Frank Miller) ir dzimis 1957.gadā Olmijas pilsētā Merilendas štatā. Sācis ar nelieliem pasūtījumiem Marvel impērijā (tai skaitā izdomādams Elektru), 80-to gadu vidū viņš burtiski uzspridzināja komiksu pasauli ar saviem sižetiem "Daredevil" sērijai, kā arī redefinēja Betmenu DC Comics grafiskajā novelē "The Dark Knight Returns". Nekad vēl supervaroņi nebija tik ievainojami, nekad vēl tiem nenācās cīnīties ar tādiem ienaidniekiem kā AIDS un depresija, nekad vēl tie nebija cietuši sakāvi, bet Millers to izlaboja uz visiem laikiem. Viņa darbiem vienmēr piemit mēdijam neraksturīgs briedums un nopietnums, vai tā būtu futūristiska satīra "Hard Boiled", japāņu varoņeposs "Ronin" vai Millera versija par seno Spartu "300". Tomēr lielāko atzinumu tam nesusi viņa paša rakstītā/skicētā sērija "Sin City", kura tiek uzskatīta par vienu no mūsdienu grafiskās noveles fundamentālākajiem pamatiem, un vēstija par Losandželosas iedvesmoto Beisinas Pilsētu (BaSin City), vietu, kur amoralitāte ir ikdiena. Bez komiksiem Millers darbojies arī kino, sarakstīdams scenārijus filmām "Robots Policists 2" un "Robots Policists 3", kā arī sadarbojies ar Džeimsu Kamerūnu (James Cameron) pie vairākiem tā projektiem.

Pēc graujošiem panākumiem grāmatnīcu/komiksšopu plauktos, "Sin City" popularitātes vilnis sasniedza arī Holivudu. Millers nekavējoties saņēma vairākus piedāvājumus no dažādām studijām, taču, atceroties savu Holivudas pieredzi ar Robotu-Policistu, viņš tos nekavējoties noraidījis. Millers ļoti bažījās, ka viņa lolojums nenonāk nepareizās rokās. Tomēr visbeidzot pie Millera ar piedāvājumu griezās režisors Roberts Rodrigezs. Viņš pats par savu naudu bija nofilmējis fragmentu no topošās filmas, palīgā saucot aktierus Džošu Hārtnetu un Mērliju Šeltoni, un izrādijis fragmentu Milleram, papildinot to ar solijumiem bez ierunām pakļauties jebkurai Millera iegribai. Millers, ārkārtīgi pārsteigts ar šādu uzmanības apliecinājumu, acumirklī deva savu piekrišanu.


Roberts Rodrigezs (Robert Rodriguez) ir dzimis un uzaudzis San Antonio, Teksasā. Jau no 9 gadu vecuma filmējis pats savas filmas ar 8mm kameru, ka aktierus piesaistīdams savas plašās ģimenes locekļus, un montējis tās, izmantojot divus videomagnetofonus. Viņa debija lielajā kino, "El Mariachi", uzņemta par 7000 dolāru, ar Roberta paziņām lomās un no policijas iecirkņa izīrētu butaforiju, kļuva par hītu Latiņamerikā un pievērsa tam Holivudas bosu uzmanību. Viņa otrā filma, "Desperado", atklāja pasaulei Antonio Banderasu (Antonio Banderas). Sandensas kinofestivālā iepazinies ar Kventinu Tarantino (Quentin Tarantino), vēlāk abi sadarbojās projektos "No Krēslas Līdz Rītausmai" un "4 Istabas". Bet Rodrigeza "Spiegu Bērnu" triloģija beidzot atnesa tam tik ļoti pelnītos komerciālos panākumus. Roberts ir gatavais cilvēks-orkestris - vienlaikus izpilda scenārista, režisora, producenta, operātora, komponista, skaņu režisora un specefektu meistara pienākumus. Kopā ar savu sievu un ilggadējo producenti Elizabetu Avelāni (Elizabeth Avellan) ir savas studijas Troublemaker Studios īpašnieks, kā arī jaunu kino veidošanas tehnoloģiju (kā, piemēram, Digitālo kameru un 3D efektu) dedzīgs atbalstītājs. Tā, El Mariači triloģijas noslēdzošā daļa, "Once Upon a Time in Mexico", tika pilnībā uzņemta uz Sony digitālajām kamerām, bet "Spiegu Bērni 3" - izmantojot stereografikas efektus. Rodrigeza plānos ir bērnu piedzīvojumu filma "Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D" (paredzēta iznākšanai 2005. gada vasarā), neatkarīgā komiksa "Madman" ekranizācija, kā arī viņš ir viens no kandidātiem "Predator 3" vai "Rambo 4" režisora krēslam.

Kas tad tik īpašs bija Rodrigeza safilmētajā fragmentā, ka Millers momentā piekrita sadarboties? Roberts bija nolēmis, ka Millera īpatnēja grafiskā stila ekranizācija jāveido kā "atdzīvināts" komikss, proti, vienīgais, kas filmā būs īsts, būs aktieri, pārējais tiks izveidots ar datorgrafikas palīdzību post-production procesa laikā. Un, par cik pats komikss izpildīts divās krāsās - melnā un baltā, arī filma būs tāda pati, ar attiecīgu krāsu "vieslomām", kādas nu viņas tur ir katrā no novelēm. Darbā pie filmas viņš piesauca burtiski visus savus paziņas, sākot ar veco draugu Kventinu, kurš piekrita režisēt kādu filmas ainu, tādejādi atmaksājot Rodrigezam par tā darbu pie "Kill Bill Volume 2" skaņas celiņa. Pats Frenks Millers tika pieaicināts kā līdzrežisors (co-director), tādejādi filmai ir divi režisori, kuri abi kopīgi arī sarakstīja filmas scenāriju. Šī iemesla dēļ Rodrigezs bija spiests aiziet no ASV Režisoru ģildes, kura nevarēja pieļaut, ka filmai ir vairak kā viens režisors. Rodrigezs pats sēdās pie kameras, montāžas pults un arī komponēs filmas muzikālo pavadījumu, pie efektiem piestrādās Roberta veci paziņas KNB Effects. Un, lai velti netērētu laiku, vienkārši uzskaitīsim tos, kas būs redzami filmā:
Džessika Alba, Marija Bello, Rozario Dousone, Benicio Del Toro, Maikls Klārks Dankans, Karla Gudžino, Džošs Hārtnets, Džeimija Kinga, Maikls Medsens, Mērlija Šeltone, Klaivs Ouens, Britanija Mērfija, Devona Aoki, Mikijs Rurks, Niks Štāls, Brūss Villiss un Elaidža Vuds, kā arī citi aktieri.

Filma sastāvēs no vairākām daļām, ar prologu un epilogu, katra no kurām ir balstīta uz savu noveli un pasniegta īstenā film-noir stilā. Nelāgas lietas notiek allaž naksnīgajā, drūmajā un bīstamajā Basin City:
Mārvs (Mikijs Rurks) nebūt nav nekāds smukulītis. Godīgi sakot, ir grūti atrast vēl atbaidošāku cilvēku par viņu. Šis fakts radīja zināmas grūtības Mārva attiecībām ar pretējo dzimumu. Tomēr zem atbaidošās ārienes slēpās diezgan lādzīgs vīrs, un Goldija (Džeimija Kinga) spēja to saskatīt... Pamodies no rīta pēc vētrainas nakts, Mārvs atrod viņu sev blakus mirušu. Kāds klauvē pie durvīm, un tā ir neviens cits, kā drošsirdīgā Basic City Police. Kāds bija ne tikai nogalinājis vienīgo sievieti, kura spēja Mārvu pa īstam izprast, bet arī mēģina apsūdzēt Mārvu viņas slepkavībā. Noskaities un nikns, Mārvs iziet Grēcīgās pilsētas ielās ar vienu vienīgu mērķi - atrast Goldijas slepkavas, un lai sargās tie, kas gadīsies tam ceļā... (Pēc grafiskās noveles "Sin City: The Hard Goodbye" motīviem)


Detektīvam Džonam Hertiganam (Brūss Villiss) atlicis strādāt vēl tikai vienu stundu. Vēl stunda, un 30 gadi policijā būs aizvadīti, viņš ies mājās un izbaudīs ilgi pelnītu atpūtu. Viņš vēlreiz notīra savu žetonu, sakārto rūpīgi sakrāmētās mantas. Vēl tikai viena stunda... Un te atskan telefona zvans. 11-gadīga meitenīte Nensija Kallahena atrodas bīstama psihopāta, senatora Rorksa dēla Džuniora (Niks Štāls) rokās. Hartigans ar nepatiku aizcērt aiz sevis durvis - stunda vai nē, bet darbs paliek darbs. Tam sekojošā Hertigana un Džuniora konfrontācijā Džonu iegāž viņa paša pārinieks. Pavadījis turpmākos astoņus gadus cietuma kamerā, Džons pastāvīgi uztur sakarus ar Nensiju (Džessika Alba), līdz kādu dienu viņās vēstulē atrod cilvēka pirkstu. Hertigans saprot, ka Džuniors ir ķēries pie vecā... (pēc grafiskās noveles "Sin City: That Yellow Bastard" motīviem)

Dvaits Makkartijs (Klaivs Ouens) kādreiz bija fotogrāfs, taču tagad vienkārši dzīvo kopā ar savu draudzeni Šelliju (Brittānija Mērfija). Kādā vēlā vakarā pie durvīm klauvē Šellijas bijušais, godalgotais policists Džeks Refertijs (Benicio Del Toro), kurš grib viņu atpakaļ. Dvaits piesola tam asņainu izrēķināšanos, ja viņš vēlreiz bāzīs savu degunu, kur nevajag, un Refertijs dodas uz Vecpilsētu izlādēt savas dusmas uz tur dzīvojošām prostitūtām (Džeimija Kinga, Rozario Dousone un Devona Aoki). Dvaits tam seko un beigu beigās arī nogalina. Taču viņa nāve draud pilnībā izjaukt jau tā nestabilo situāciju starp Vecpilsētas Meitenēm un Basin City policiju. Tagad Dvaitam ir jāštuko, kā "noslēpt" Refertiju, apklusināt lieciniekus un nepieļaut asins izliešanos, kāmēr policija gatavo reidu uz Vecpilsētas Meiteņu mītni... (pēc grafiskās noveles "Sin City: Big Fat Kill" motīviem)

Filmas pirmizrāde - 2005. gada 1. aprīlis.

[Kadri no filmas]
http://www.kino-govno.com/img/sincity_1.jpg
http://www.kino-govno.com/img/sincity_2.jpg
http://www.kino-govno.com/img/sincity_3.jpg

[Noderīgas saites]
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0401792/
Neoficiālais FAQ: http://www.imdb.com/title/tt0401792/board/nest/8109341
Frank Miller Library: http://fmi.gojensen.no/
Sin City Fan Page (Poliski, bet daudz bildes): http://wrak.pl/sincity/index.php

linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]snake
Date:November 7th, 2004 - 08:02 pm
(Link)
Vilis uz plakāta izskatās kā Makss Peins ze Mūvī =)
Un ja kādam uznāk vēlme iepazīties ar izejmateriālu - nu, gan jau ka varam kaut ko sarunāt (tb ir praktiski viss no Sin City sērijas)
[User Picture]
From:[info]ns
Date:November 7th, 2004 - 09:07 pm
(Link)
nu izsklausās varen daudzsološi
[User Picture]
From:[info]agressor
Date:December 29th, 2004 - 07:58 am
(Link)
bļēēd, kā es šito gaidu. vakar noskatījos kaut kādas laikam pirmās minūtes no filmas (dc++ sin city .mp4 55 Mb liels fails laikam) vai arī tādu dziļāku treileri. omg omg omg viss čau ar mani vēl vairāk. tik stylish mūvis būs. nākamā gada most wanted 4 me
[User Picture]
From:[info]snake
Date:December 29th, 2004 - 08:17 pm
(Link)
tas, ko tu skatījies bija demoreel, tb tas, ko studijai rāda raw nofilmēto materiālu, uz ātru roku samontētu, un pie tam PILNĪBĀ BEZ JEBKĀDIEM EFEKTIEM UN BACKGROUNDIEM (kurus jau var redzēt treilerī) ;)))
Tā kā, domājams, ja jau šitā patika raw materiāls, pabeigta filma patiks vēl vairāk.
Nesen speciāli izlasīju komiksus, kuri pamatā katrai novelei - tad nu, tā novele ar Vilisu (That Yellow Bastard) ir baisi laba, lai arī nopietna, Klaivs Ouens & Del Toro (Big Fat Kill) ir reāli Tarantino stilā, bet tā ar Rurku (The Hard Goodbue), ja uztaisīs kaut vai tieši pēc oriģināla, nevaru pat iedomāties kā ierullēs, jo oriģināls ir labākais no visas tās Sin City sērijas.