[iCE2] - Man on Fire (2004) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Man on Fire (2004) [Jul. 23rd, 2004|01:00 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Denzels Vašingtons uz kara takas.

Ik 60 minūtes Latiņamērikā notiek kāda nolaupīšana. 70% upuru nekad vairs neierauga savus piederīgos. Šī bēdīgā statistika mums tiek pavēstīta vēl pirms filmas ievadtitriem.
Kāds pusmūža vīrs šķērso Meksikas robežu virzienā uz Mehiko. Viņa vārds ir Džons Krīsijs (Denzels Vašingtons), izbijis BlackOps kareivis ar tumšu pagātni, pašlaik bezdarbnieks-alkoholiķis. No bijušā cīņu biedra Reiberna (leģendārais Kristofers Vokens) tiek saņemts idzevīgs darbiņš - kādu laiku piestrādāt par miesassargu bagāta pāra vienīgajai meitiņai Pītai (Dakota Fenninga). Iesākumā Krīsijs ne pārāk labi sadzīvo ar ziņkārīgo un attapīgo Pītu, tomēr dienu pa dienai abi sarod viens ar otru, un, par cik meitenītes vecāki ir ļoti aizņemti, kļūst viens otram tuvi. Viņš atmet dzeršanu, pārtop garīgi un fiziski. Taču Krīsiju ne par velti nolīga par miesassargu, un kādu dienu notiek traģēdija: Pīta tiek nolaupīta, bet Krīsijs smagi savainots...
Krīsija rīcība ir vienkārša un saprotama. Pietika ar vismazāko dzirksteli, lai vecie dēmoni nāktu pie dzīvības. Vokens smaidīdams brīdina policijas komisāru: "He'll deliver more justice in a weekend than ten years of your courts and tribunals, just stay out of his way!". Denzels ierodas pie meitenītes vecākiem un pavēstī sekojošu: "I'm gonna do what I do best: I'm gonna kill 'em. Anyone who was involved, anyone who profited from it, anyone who opens their eyes at me." Un, redzot Krīsija sejas izteiksmi šajā mirklī, šaubu nav - he ain't kidding!
Filmu pēc A.J. Quinnell'a tāda paša nosaukuma noveles motīviem uzņēmis režisors Tonijs Skots (Tony Scott - Top Gun, True Romance, Enemy of the State), kurš iznēsāja projektu vairāk kā 20 gadus (Tai bija jāseko Skota debijas filmai "The Hunger"), un pat fakts, ka 1987. gadā jau tika uzņemta šīs noveles ekranizācija ar aktieri Skotu Glennu (Scott Glenn), Toniju neapturēja. Iesākumā tika plānots, ka galveno lomu izpildīs Roberts De Niro (Robert De Niro), un filmas darbība norisināsies Sicīlijā, taču beigu beigās uzņemšanas grupa apstājās pie Denzela un Meksikas. Tas, ka filmu uzņēmis Tonijs Skots, ir redzams jau no tās pirmajiem kadriem, jo režisora mūzikas video/reklāmu pagātne liek par sevi manīt: mūzika ir maksimāli pieskaņota notiekošajam uz ekrāna; asa, agresīva montāža MTV-stilā un, līdzīgi kā kolēģim Deividam Finčeram (David Fincher), filmas attēls ir izslīpēts līdz sīkākajām detaļām. Pārmest varētu varbūt vienīgi pārmērīgo režisora kunga aizraušanos ar video/attēla efektiem, kuri Tonija Skota vecumā vairs neizskatās tik piemēroti, kā, piemēram, kāda debitanta rokās, bet es to nedarīšu - man uz nerviem nekrita, un, imho, no kopējā fona tie ārā nelec.
Noveli lielajam ekrānam adaptējis Braijens Helgelands (Brian Helgeland), vīrs, kurš raksta sasodīti labus scenārijus lieliskām filmām (Payback, L.A.Confidental, Mystic River - viņa roku darbs), un kuram patoloģiski neveicas, kad viņš ķeras pats tos īstenot (Knight's Tale, Sin Eater - filmas vairāk kā viduvējas), bet, par laimi, Braiens nepievīla arī šoreiz - scenāriju varētu raksturot ar vārdu "solid", pietiek gan prātā paliekošu dialogu, un iztika bez nopietnām loģikas kļūdām.
Aktieri izspēlē savas lomas uz 10. Pirmkārt, tas ir Denzels (Denzel Washington), kurš savā lomā jūtas, kā zivs ūdenī. Ja jums ir šaubas par viņa aktiera talantu, ejiet iznomājiet "Training Day", un skarba, padzīvojuša vīra loma viņam padevās ideāli. Otrkārt, protams, Denzela partnere, desmitgadīgā Dakota Feninga (Dakota Fanning), kura, neskatoties uz savu mazo vecumu, jau ir gandrīz vai kino veterāne. Šo abu saspēle ir tik laba, ka saproti, ka "chemistry" var rasties ne tikai starp romantiskas filmas varoņiem, bet arī starp tik neparastu pāri, kā melnādains skapis un maza meitenīte (Jāpiezīmē, ka filmas autori palika tikumības robežās - tīri tēva un meitas mīlestība, nekas vairāk). Pārējās lomas var droši saukt par otrā plāna: Meitenītes vecāku lomās Radža Mitčelle (Radha Mitchell - Pitch Black, Phone Booth) un dziedonis Marks Antonijs (Marc Anthony), meksikāņu federālā aģenta lomā itālis Džankarlo Džanninī (Giancarlo Giannini), bet Kristoferam Vokenam (Christopher Walken) ir par maz ainu, lai cik tās ļoti negribētos. Nelielā slidena advokāta lomā arī pareti uz ekrāniem redzamais Mikijs Rurks (Mickey Rourke).
Uz beigām vēl jāpiemin "production design" - Mehiko, pēc viena skatītāja vārdiem, "neizskatās ne pēc grausta, ne pēc "pilsētas no atklātnes", bet gan tāda, kāda tā īstenībā ir." Nemāku spriest, nēesmu bijis, bet varu pateikt, ka, līdzīgi "City of God", pilsēta šajā filmā ir līdzvērtīga vienam no galvenajiem varoņiem - tik pat spilgta un atmiņā paliekoša.
Jā, un vēl viena lieta - filma ir diezgan realistiska, ja ne brutāla. Atšauti pirksti, eksplodējoši ķermeņi, asins straumes - Krīsijs nepazīst vārdu "žēlastība". Tā kā bērniem un vājsirdīgajiem labāk nē.
Nesen viens videonomu pirāts pārkvalificējies par režisoru solija Komatozas Līgavas asiņainu vendettu pret kuru katru, sākot ar šķībacaino bariem līdz pat vienacainām kundzītēm un sirmgalvjiem, pārvērst par Gada Notikumu divās daļās, un viens otrā plāna Marvel varonis cītīgi centās pierādīt, ka viņš jau nu ir īsts atriebības eksperts. Abiem tas ne gluži izdevās. Tonijs Skots mierīgi, bez liekas ažiotāžas, parādija, kā šādā gadījumā lietas kārtojamas.Ar to viņu arī apsveiksim.

Un ja es vēl kādu nēesmu pārliecinājis, ka jāskatās, behold - treileri. Un ja es kaut ko sajēdzu no treileriem (un, trust me, kaut ko es sajēdzu gan!), tie ir, bez jokiem, vieni no labākajiem (NIN music included), kas jebkad redzēti, un pārdod filmu nekavējoties:
Teaser: http://www.apple.com/trailers/fox/man_on_fire/first_trailer/large.html
Trailer: http://www.apple.com/trailers/fox/man_on_fire/final_trailer/large.html

Bad Guy: Last wish, please!
Creasy: Last wish? I wish you had more time!

linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]actionman
Date:July 25th, 2004 - 01:17 pm
(Link)
Ummm, pēdējā laika diezgan bieži uz jautajumu "ko lai tādu labu noskatās" atbildi nāku meklēt [iCE2] journalā. Keep it up =)
Man on Fire jau velkās. Noskatīšos & ierakstīšu savus impressions.
[User Picture]
From:[info]snake
Date:July 25th, 2004 - 03:14 pm
(Link)
:)
Nu šis manuprāt tiešām ir noskatīšanās vērts.
Jāsāk rakstīt arī ko lai neskatās? :)
From:[info]jerrym
Date:September 18th, 2004 - 10:31 pm
(Link)
Labāk neraksti gan. Jo tu tik spēcīgi attēlo filmas, ka varu nejauši pakļauties tavai gaumei un nenoskatīties ko tādu, kas man būtu tomēr paticis :D
[User Picture]
From:[info]snake
Date:September 18th, 2004 - 10:48 pm
(Link)
es, kā īstens kvalitatīva treša cienītājs (House of the Dead, Torque, Versus, Rollerball 2002 - vien pāris piemēri) skatos arī to, ko ļoti ļoti peļ citi, dažreiz tādas "pērles" gadās - labākajām komēdijām līdz viņām taaaals ceļš mērojams.
[User Picture]
From:[info]lietus
Date:September 18th, 2004 - 11:26 pm
(Link)
shii filma man ljoti patika... noskatijos jau pirms kaada laicinja.. un ilgi protams gaidiju kad paraadiisies ;)
[User Picture]
From:[info]ns
Date:September 19th, 2004 - 10:30 pm
(Link)
lai arī man labāk būtu gribējies De Niro, bet nu Denzels arī ir spēcīgs vīrelis. tad nu drošvien došu atsauksmes:)
From:(Anonymous)
Date:June 7th, 2007 - 02:56 pm

Letter

(Link)
hello my name is carl im from Latvia i like you wery much im 13 years young and i want to meet you because you are special for me and i love you please write me back if you can't and don't think i' am idiot because i write to you this letter you are pretty!!! Kiss from Latvia. Bye Bye...