[iCE2] - Torque (2004) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Torque (2004) [Jul. 19th, 2004|03:17 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Krutuma Esence, jeb zvērīgā komēdija par mocīšiem.

No visiem maniem paziņām šis gabals laikam patika tik man vienam. Kapēc tā? :) Taču tik laba action/komēdija (par to gan der zināt iepriekš), ka tik turies - viss brauc / šauj / sprāgst / šķīst un notiek tik absurdi, ka vai raudi no smiekliem. Skatījos kino, kur šis 81 minūti garais videoklips / commercial, kurš kļūdas pēc nosaukts par filmu (pat metrāža tā pati) ļoti patika. Naudas ne tas ka žēl nebija, taisījos pat otro reizi iet :)
Īss sižeta izklāsts: Losandželosas ielās valda dažādas motociklistu bandas, kas savā starpā ne pārāk labi satiek - superbaiku piekritēji dauza melnos, tie dod pretīm un vēl noraujas no rokeriem. Mūsu varonis, Kerijs Fords, protams, ir lāga zellis, lai gan nofenderējis rokeriem piederošo koksu (bet tikai labu mērķu vadīts!). Gluži kā mans paziņa Žanis no Daugavpils, noslāpstījies 2 gadus Malaizijā (Žanis, attiecīgi, Rīgā), Fords atgriežas - bet neviens neko nav aizmirsis (Žani beigās arī sašņorēja)! Ļaunie "apsūdz Fordu slepkavībā, kuru viņš nav veicis", un tagad viņš (kopā ar Gerlu un pāris politkorektiem čomiem) klīst pa apšaubāmām vietām, kā ne-Okšķeris-par atlīdzību, bet kā renegāts gan. Tomēr ienaidnieki nesnauž - Fordam uz pēdām ir ne vien nelaiķa brālis Trejs (Aiss Kjubs), melno motovīru bandas barvedis, bet arī koksa īpašnieks Henrijs Fords (Mets Šulcs) un arī FIB aģents Makfersons (Adams Skots). Stāsta kulminācija norisināsies nežēlīgā braucienā ar močiem caur L.A. dauntaunu...
Režisors Džozefs Kāns (Joseph Kahn) noteikti ir sava amata meistars. Kā nu nebūt, ja esi safilmējis 90% Britnijas klipu? Kas mums šeit ir? Fast & Furious klons ar močiem? Ok, domā Džozefs, moču filmai jābūt krutai, un ja es (tb Džozefs) saku kruta, tad es domāju _kruta_ , tb krutāka par krutu. Visi vīri (pilnīgi visi) šai filmā ir uzkačāti, mataini, bārdaini vai plikpauraini, taču ikviens no tiem iemieso sevī jēdzienu "mačo". Visas beibes (pat garāmgājējas) - tādas, ka siekala tek skatoties, un sēdēt paliek neērti. Apģērbs viņām tāds, ka knapi kaunu piesedz un liedz filmai dabūt NC-17 reitingu. Krutiem varoņiem - kruti teksti: "Tu kaut ko nesaprati? Dabūsi pa purnu!" būs raksturīgākais dialogu piemērs. Tieši tā, un nekā savādāk, protams, cilvēki dzīvē runā. Kruti varoņi - kruta rīkojas: Kurš gan pie pilna prāta brauks ārā no garāžas pa durvīm, ja var izlekt ar moci pa logu, pie reizes sašķaidot stiklu (ar galvu, pie tam bez ķiveres)? Kurš gan piebremzēs pie žoga, ja to var vienkārši nonest nost (atkal ar galvu)? Kādēļ gan jākaujas ar neliešiem, kad tos var vienkārši uzspridzināt (kopā ar garāžu, kurai galvenā varone krājusi visu mūžu)? Kurš gan metīs ārā alus pudeles, ja tās var sašķaidīt pret zemi (6 reizes pa filmu saskaitīju)? Reālisma cienītājiem filmās noteikti patiks episode ar pakaļdzīšanos uz braucoša ātrvilciena jumta, un beigu brauciens "Mocīts ar Helikoptera Dzinēju" vs. "Čoppers ar Nitro (!)" - tas ir kaut kas, mans fizikas skolotājs Lapers apēstu savas grāmatas, to redzot. Filmas varoņi neēd (ja tikai čipšus/suņus), nedzer (ja nu vienīgi alu), neguļ (tikai viens ar otru) - vārdu sakot, uzvedas kā visvienkāršākie cilvēki no blakusmājas.
Aktieri neatpaliek. Hendersons uz 100% pielieto Staņislavska metodi, un tēlo pēc principa "A Ja Kuda Popal?" Viņa draudzenei laikam tā arī nepieleca, ka šī nav kārtējā filmēšanās kalendāram, pārējie izbrauc uz autopilota. Pat Džeimija Presslija (kuras varones vārdu es uzzināju no IMDB, filmā viņa tiek saukta īsi un lakoniski - "Bitch") neiepriecina, tb krekliņu nenovelk. Tomēr īstu Oskara kalibra tēlojumu sniedz Ledus Kubs (Ice Cube), no kura diletantiem De Niro un Pačino būtu jāmācās, kā jātēlo naida pārņemts brālis. "Es ienīstu pretiniekus, es ienīstu savējos, es ienīstu savu suni, es ienīstu šo nolādēto alus bundžu savās rokās" - viņa seja demonstrē tiešām plašu emociju spektru. Performance for ages, no less. Mazā lomiņā var pamanīt arī popzvaigznīti Kristīnu Miliānu (Christina Milian).
Tomēr īstās filmas zvaigznes, bez šaubām, ir mocīši - Aprilia Mille RSV, Triumph TT 600, Hondas RC 51 un CBR 954, Daytona 955i, Yamaha Roadstar Warrior un eksotiskais Y2K (Tas pats ar helīša dzinēju), vārdi, kuri man, kā moto-diletantam, gan diemžēl neko neizsaka. Bet izskatījās labi, rūca kā nākas un vispār gribu sev vienu :)
Lai gan vispār filma, protams, štrunts :) Taču viens no labākajiem štruntiem gan :)

ps.
Īpaši tiem, kas grib filmu uztvert nopietni, filmas vidū norisinās interesants dialogs:
Cary Ford: I live my life a quarter-mile at a time.
Shane: That is the dumbest thing I've ever heard!
Ja jau pati filma neuztver sevi nopietni, tad kapēc tad nesekot tās piemēram? :)

pps.
Un visu augstākminēto arīdzan nevajag uztvert pārāk nopietni :)

linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]actionman
Date:July 28th, 2004 - 09:28 am
(Link)
Well, kā specefektu kopums ar smukiem močiem uz kuriem "pozē" smuki cilvēki - bij ok. Tie paši makro šoti ar tehniskām detaļām (howstuffworks.com stila animācijas ar NOS iešprici cilindrā. Slow motiem un ļoti prasmīgi un "stilīgi" kameras lenķi. Laba kauju horeogrāfija - atskaitot, ja kauja notiek ar neveiklu moču iesaistīšanu. Filma ir jānoskatās vismas tādēļ, lai saprastu kādēļ Rīgas ielās ir tik daudz baikeru. Motoerotika vai motopornograafija ar beibēm fonā un kaudzi "stilīgi" safilmēta action. Ideāli piemērota vasaras sezonai. Teim, kas filmā meklē sižetu - go elsewhere. Tiem, kas vienkārši grib apskatīties kādu iespaidīgām ainām pilnu grāvēju - iesaku. =)
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:August 4th, 2004 - 02:25 am
(Link)
wah, nostījos un pārsmējos līdz asarām. Lieki teikt, kāpēc. Kaut arī pārsvarā tošņīja (dēļ močiem).
[User Picture]
From:[info]lietus
Date:December 22nd, 2004 - 09:58 pm
(Link)
muahaaa Lapers, krutaakais fizikas skolotaajs... :)
[User Picture]
From:[info]snake
Date:December 24th, 2004 - 12:45 am
(Link)
nezinu kā tagad, bet kad pie viņa mācījos - zvērs, ne cilvēks ;)
[User Picture]
From:[info]lietus
Date:December 24th, 2004 - 01:32 am
(Link)
par tagad es ar nezinu ;)