Ķiploku zupa (izejvielu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita):
daži kartupeļi (četri vai vairāk)
četras daivas ķiploku (var vairāk, ja garšo)
ķimenes
sāls
sviests
baltmaize (vai cita maize)
Katlā lej ūdeni, sagriež kartupeļus gabaliņos (kā fantāzija strādā), ber iekšā vārīties līdz ar kādu tējkaroti ķimeņu. Ķiplokus saspiež vai smalki smalki sagriež, sajauc ar sāli, ber iekšā katlā, kad kartupeļi jau tādi pusmīksti. Beigās pieliek bišķiņ sviesta, un pasniedz kopā ar zupā iebirdinātu sagrauzdētu maizi.
Es mēdzu šo izmantot kā pamatu dažādām variācijām, liekot klāt tomātus, vai desu, vai gaļu, vai jebko, kas tobrīd ienāk prātā, lai sanāktu kreptīgāk.