Melnbaltais · radio


Komentāri

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
On 4. Aprīlis 2010, 00:44, an anonymous reader commented:
Mazliet pass, mazliet fail
Jā, liekot vienā svaru kausā ētisku principu, kuram pats it kā piekrīti, bet otrā - "kaifu", tu nonāc nepatīkamā pozīcijā. Kas mums būtu jāsecina, ja tev tādu baudu sagādātu nevis gaļas ēšana, bet, piemēram, lēna un mokoša govs acu izduršana? Rodas jautājums, ko tev nozīmē vārds "neētiski", ja kaut kāda neiroķīmiska sagadīšanās ir labs iemesls pasūtīt ētiku trīs mājas tālāk. Vai varbūt es vienkārši palaidu garām to brīdi, kad tu pārgāji no normatīvās diskusijas (kā vajadzētu rīkoties, uz ko rosināt sevi un citus) uz deskriptīvo (kas notiek dzīvē vai cilvēku galvās, un ar ko mums vajadzētu rēķināties).

Tātad, ja mēs kopīgi mēģinām atrisināt jautājumu "Kā panākt, lai pārtikas ražošana nodara mazāk ļauna?", tava pragmatiskā analīze par daudzu gaļēdāju prioritātēm ir vietā, un tavs ieteikums atbalstīt mazāk nežēlīgus ražotājus un mākslīgās gaļas izstrādi ir labs.

Savukārt otrajā frontē - "Vai veģetārieši ir ētiski pārāki par gaļēdājiem?" (šķiet, tieši reakcija uz dažu veģetāriešu nostāju šajā jautājumā ir šīs esejas degviela :) - tu zaudē, jo mēģini atsvērt (http://books.google.com/books?id=YH6o-25BkAUC&pg=PA173&lpg=PA173&dq=%22The+flesh+may+be+weak,+but+one+should+not+make+a+principle+out+of+that,%22&source=bl&ots=XsYJY_MzCx&sig=T5eBjC5ickUPRbRLBKoAJRybc78&hl=en&ei=jqq3S92SCcbm-QbSpOi1Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CAsQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22The%20flesh%20may%20be%20weak%2C%20but%20one%20should%20not%20make%20a%20principle%20out%20of%20that%2C%22&f=false) principus ar savu fizioloģisko reakciju. Nav tā, ka baudu vispār nevar pieminēt ētiskā strīdā, bet ir vajadzīgi principi, kas to piesaista. Piemēram: "Vienīgais, kas padara darbību ētisku vai neētisku, ir tas, vai tā vairo baudu vai ciešanas" + "Bauda un ciešanas mērāmas uz vienas skalas" + "Mana bauda un manas ciešanas ir svarīgākas par govju, jo es droši zinu, ka manējās pastāv".

Protams, tad var izrādīties, ka tev un taviem oponentiem ir atšķirīgas ētiskās orientācijas - tas ir, viens no jums ir gejs, otrs zoofīls, trešais - sadists...

* * *

Read Comments

* * *

Reply to this comment:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: