sickboy - [entries|archive|friends|userinfo]
sickboy

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Apr. 13th, 2009|01:11 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]sickboy
Date:April 13th, 2009 - 09:50 pm
(Link)
Prabhupāda, kas ir autors tai Īšopanišadai, bija ļoti mīloša personība, viņš sludināja hipijiem un paņēma viņu sirdis ar savu mīlestību un vienkāršību. Vaišnavs sludinot var būt kā lauva, bet personiskajās attiecībās viņš ir maigs kā rozes zieds. :) nevajag uztvert personiski tādu sludināšanu, tas ir lai pamudinātu cilvēkus aktīvāk izmainīt dzīvesveidu un iet uz savu augstāko labumu.
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:April 14th, 2009 - 02:03 am
(Link)
sickboy, vēdas ir apaurusheya-shabda, ziņas par Īšopanišadas autoru nav precīzas! ;)

Mr. Anonīmajam (ja nu izlasi šo komentāru) varu ieteikt paturēt prātā, ka Īšopanišada pieder pie nosacītā vēdu zelta laikmeta, un šajās dievišķajās mantrās nav vērts meklēt separātisku moralizēšanu. 3. šlokā minētais ātma-hanaḥ nozīmē nevis 'neticīgais' (šim laikmetam vispār nav raksturīgi spriedelēt par ticību vai neticību), bet gan 'dvēseles slepkava'. Prabhupāda norāda, ka tas ir 'cilvēks, kas pilnībā neizmanto dzīvi, lai apzinātos sevi', un tāda ir šī panta komentēšanas tradīcija. ļoti vienkārši un praktiski. nemaz nerunājot par to, ka 'planētām, kas klātas ar neziņu un tumsu' piedēvēt vēl arī elles liesmas, piķa katlus vai citas izvērstas un daudzveidīgas mocības ir, maigi izsakoties, neadekvāti.

man šķiet būtiski, ka Īšopanišada ir upanišada, kas noslēdz Jadžurvēdu, rituālo formulu krājumu. Īšopanišadas trīs pēdējās mantras joprojām ir neatņemama vēdiskā kremēšanas rituāla sastāvdaļa. tā ir pilna dziļu un spēcīgu metaforu par dzīves un nāves jēgas meklējumiem. Mr. Anonīmais, pārlasi Īšopanišadas mantras arī no šāda skatupunkta, un es ticu, ka tu tajās atradīsi daudz pārsteidzoša un iedvesmojoša.