it's all in my head -
February 2024
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
Thursday, January 4th, 2018 07:02 pm


The Handmaid's tale - (imdb link) - pateicoties kādam no ierakstiem, kas nodēvēja šo par gada labāko seriālu, nolēmu to sameklēt. Pirms mazliet vairāk kā gada sāku lasīt grāmatas pdf versiju (netiku tālu, tikai kādas 30-40lpp pirms atvadījos no datora), tomēr nelielais ieskats mani nebija sagatavojis redzētajam. Mazliet par saturu - šķiet šo dēvē par distopisku pasauli, kas iezīmē dzīvi pēc kādas ātomkatastrofas (ideju, par to, ka šī varētu būt realitāte vēl vairāk paspilgtina oranžā asv vara un nemitīgās sarunas par ātomieročiem). Iliādā visa vara pieder vīriešiem, bet sievietes loma tiek redzēta tikai kā vienas no bioloģiskās funkcijas piepildīšanā un, ja viņas to nav spējīgas paveikt, tad ir šīs īpašā 'palīdzība'.
Sāpīgām emocijām pārpildīta (manā uztverē tā vienmēr būs šausmu fimu kategorijā vairāk nekā drāmas), bet tajā pat laikā ļoti, ļoti aizraujoša un empātiju stimulējoša filma.

The Power by Naomi Alderman - īpatnēja sakritība, ka tieši šo grāmatu es lasīju paralēli, bet, ja man piederētu grāmatnīca es pavisam noteikti abas šīs grāmatas pārdotu kopā. Paskaidrošu kādēļ - šajā distopiskajā vai tomēr utopiskajā? pasaulē kādu dienu meitenes un sievietes atklāj, ka ir spējīgas ģenerēt elektrisko strāvu ar savām rokām. No pavisam niecīgas, līdz ļoti spēcīgai šī vara padara tās par 'stipro dzimumu'.
Ļoti vienkāršā un, manuprāt, asprātīgā veidā dialogi / rīcība, kurus mēs neuztvertu ne par ko īpašu, ja sarunājas/ veic vīrieši (un sabiedrība, ziņas ir pārpludinātas ar tām), iegūst absolūti citu nokrāsu, ja to pašu dara sievietes.  
Mazliet pietrūka koncentrēšanās tikai uz vienu vai pāris tēliem, jo šī pasaule tika skatīta ļoti daudzām acīm un to iekšējo pasauli ... tomēr laba režisora rokās, tā varētu kļūt par izcilu seriāla-māsu iepriekš aprakstītajam.

CommentReply Add to Memories Email this entry to a friend