09 January 2014 @ 04:27 pm
pasaku princeses  
tikko noskatījos disneja "the princess and the frog" un, lai gan tur, protams, ir trūkumi (nopietnākais vidrīzāk būs tas hard working black woman stereōtips un citas rasistiskas problēmas, kas arī drusku tā uz citu disneja filmu fōna lielisko nobeigumu padara drusku šaubīgu, ja grib uz to skatīties no "rasu hierarhijas" filmu starpā viedokļa), es teiktu, ka es biju ļoti, ļoti patīkami pārsteigta.

es gan savā ziņā sākotnēji biju mazliet cerējusi, ka galvenā varone un princis varētu varbūt nesapāroties galu galā, kas būtu tāds pavisam stilīgs alternatīvā stāsta pavērsiens, bet nu, tā kā nebija pieejams neviens cits iespējams love interest tēls, tad jau bija diezgan skaidrs, ka tā nebūs. bet, nu, bāc, disneja princešu pasaku filma, kurā pat var puslīdz noticēt tam, kā izmainās varoņu uzvedība, un kas beidzas (pieņemu, ka gan jau nevienu te spoileri neuztrauc) ar to, ka galvenā varone, lai gan apprec princi, nevis kļūst par mamzeli pilī, bet gan atver savu restorānu, kā plānojusi kopš paša sākuma, un viņas nocopētais princis tajā strādā (!) par viesmīli (!!!), es nezinu, man liekas, reāli kruti. man ļoti patīk arī, ka pārmaiņas pēc galvenais vēstījums filmā tomēr, šķiet, ir nevis "atnāks princis un viss būs lieliski", bet "lai kaut ko panāktu, nepietiek vēlēties, ir kaut kas arī jādara".
protams, kā jau minēts iepriekš, kopējā disneja kontekstā jau neizskatās īpaši smuki, ka tieši melnādainā "princese" ir tā, kura, lai gan dabū, ko gribējusi, nekļūst par tādu klasisku princesi, un tas princis jau arī nebija baltais, bet stāsta ziņā man šī likās tiešām forša, interesanta interpretācija. vēl patīkams pārsteigums bija tas, ka galvenās varones bērnības draudzene, lai arī izlutināta un diezgan nevērīga, tomēr nebija pataisīta par kaut kādu ļauno tēlu, un brīdī, kad princis atklāj, ka ir samīlējies viņas draudzenē, nevis uztaisa kkādu temper tantrum par tēmu "tas bija MANS princis!!!111oneone", bet gan sāk liet sajūsmas asaras par acu priekšā novērojamu pasaku mīlestību. un animācija smuka. vispār, forši, tīri labi pavadīju laiku, skatoties.