Nekrologs Džonam Pīlam

Svarīgākā persona popmūzikā.
John Peel 1939 - 2004


Vienīgais radio ko regulāri esmu klausījies (pirms vēl nebija NABAS), bija BBC. Protams, pateicoties Džonam Pīlam. Viņam bija ne tikai unikāls talants saklausīt pirmo reizi dzirdētā mūzikā to, ko mēs tajā visaugstāk vērtējam, bet viņš bija vienkārši izcils dīdžejs. Es tikai varu piekrist Džārvisam Kokeram (Pulp frontmens), ka viņa komentāri starp dziesmām nereti bija ne mazāk vērtīgi par pašu mūziku. Un viņam bija ko teikt, jo viņš pats bija popmūzikas vēsture - pēc dienesta Lielbritānijas armijā 1962. gadā viņš ASV strādāja par dīdžeju, bet kopš 1967. gada, kad sāka raidīt BBC Radio 1 - tajā, un šajos vairāk nekā 40 gados viņš tā vai citādi bija saskāries ar katru rokstāru un lielai daļai viņš bija gluži kā tēvs, piemēram, Nick Cave, The Smiths, Blur, Pink Floyd, Joy Division, Soft Machine, The Wedding Present, The Fall. Arī man.

Šī negaidītā (pāragra tā būtu jebkurā gadījumā) aiziešana mani sāpina divkārt. Pirmkārt, Pīla nāve mani atstāj lielā izmisumā kā mūzikas fanu un kolekcionāru. Vienmēr esmu bijis pārliecināts, ka 90% no tā ko klausos (un es tiešām klausos ļoti daudz), man ir ieteicis Pīls. Pēdējos 10 gadus - personīgi, kad viņu klausījos ikdienā (radio un on line), pirms tam - netiešāk, kā pirmais dīdžejs, kas konstanti atļāvās spēlēt n-tos jaunos mūzikas žanrus un jaunās grupas, kuras varbūt arī neko vairāk par vienu izcilu seveninchu vai labu debijas albūmu neizdeva un kurām pārējā pasaule tā arī nekad nepievērsa uzmanību. Tā bija sākot ar psihodēliju un avangardu 60-jos, ar klasiskajiem 70-to jaunajiem virzieniem - panku, jauno vilni, regeju, 80-to gadu rapu, hip-hop, hard core, grind core, grunge, 90-to tehno, drumandbass, lo-fi, beidzot ar pēdējo gadu jaunvirzieniem - sludgecore u.c., kuru nosaukumi vēl nemaz nav ne kristalizējušies, ne iegājuši masu plašsaziņas līdzekļu vārdnīcās.

David Gedge of The Wedding Present and Cinerama said: "He will be remembered for the huge number of great artists that he brought to the attention of the listening public. He was not a careerist and he was not affected by marketing campaigns. If he liked records, he played them on the radio. As a result, you heard music on his show that you would not hear anywhere else. His passing has a created a void in British culture.

"I've rarely missed a programme since the late seventies; if I've ever been away, friends have taped it for me. I'm so used to hearing his voice that it feels like I've lost a member of my own family. I know many people will feel like that. John's show was much more than just a radio show. This is an unbelievably sad day." (http://www.scopitones.co.uk/news.htm)

Viņš bija mana vienīgā autoritātē mūzikā. Man tiešām tagad grūti iedomāties, kādā veidā es atklāšu un atlasīšu ievērības cienīgās jaunās grupas un arī vecās, man līdz šim nezināmās grupas. Pīlijs vienmēr spēlēja arī kaut ko no aizvadītajiem gadiem un desmitgadēm. Pateicoties viņam esmu atklājis, piemēram, regeja klasiku - Lee Perry, Augustus Pablo, King Tubby, I Roy, pirms viņa nekad nebiju īsti ievērojis šos vārdus, jo vienkāršie dīdžeji apmierinās ar to, ka domā, ka regejs ir Bobs Mārlijs, un viss. Līdzīgi var teikt arī par citiem žanriem un par daudzām, daudzām grupām (piemēram, Pulp, kuru viņš uz Peel Session uzaicināja jau 1981. gadā, bet pārējais pasaulei vajadzēja vēl savus 15 gadus lai tā īsti novērtētu šo grupu).

Iedomājies, tu gadiem trīs reizes nedēļā klausies trīs stundu Pīla pārraides un vienalga katrā raidījumā vismaz 2/3 grupu nosaukumus tu dzirdi pirmo reizi! Ir no kā izvēlēties, un vienmēr būs kas pilnīgi nezināms, bet ļoti labs.

Radio 1 Controller Andy Parfitt said: "Hopeful bands all over the world sent their demo tapes to John knowing that he really cared. His commitment and passion for new music only grew stronger over the years."
(http://www.bbc.co.uk/radio1/news/altnews/041026_john_peel.shtml)

Otrkārt, šī vēsts mani dzen izmisumā kā mūzikas darboni. Pirmais, ko izdarīju, es izteicu līdzjūtību visas pasaules jaunajām indie grupām. Katras jaunās pankgrupas sapnis kopš 76-ā gada bija dzirdēt kaut vienu savu demo vai 7’’ dziesmu Pīla raidījumā. Bieži vien Pīls bija vienīgais cilvēks, kam grupa sūtīja savus ierakstus (un nereti arī vienīgais kas teica, ka tā vai tā grupa ir izcila, un vienīgais no dīdžejiem to spēlēja gadiem, variet iedomāties, ko tas nozīmēja šai grupai, un cilvēkiem, kam ir līdzīga gaume).

PJ Harvey wrote the following tribute: "Words really cannot describe the enormity of this loss. I feel with John's death, that radio has died. "
Ozzy Osbourne is another of the many artists who says he owes his career to John: "If it wasn't for John Peel, Black Sabbath wouldn't have got played on the radio."

Super Furry Animals played a session for John just before he went on holiday to Peru a few weeks ago. Lead singer Gruff had this to say about John: "He was enthusiastic about all the new records he'd had in and picked out an obscure death metal record for us to listen to."

Peter Hook from New Order has also been in touch and told us that without John he doesn't think they would have made it: "It was funny because he actually helped our career from nothing. (...) He was the only support we had in the beginning - they were very cold and lonely days, and I've got an awful feeling that there'll be a lot of very lonely, cold, days without him ."
(http://www.bbc.co.uk/radio1/news/altnews/041026_john_peel_tributes.shtml)

Līdz ar Pīla aiziešanu ir zudis pats galvenais etalons - tagad vairs nav tādas autoritātes, kuras spriedums bez diskusijām ir kā vērts. Es nevaru iedomāties, ka kādā valsts raidstacijā varētu strādāt kāds dīdžejs, kurš atļautos spēlēt ne tik vien ekstremālus, bet pat faktiski aizliegtus žanrus, kādi bijuši (vai pat līdz šim ir) tie paši punk, rap, black metal, grind core vai acid house.

Crimea, I Am Kloot, The Futureheads, Maher Shalal Hash Baz, People Like Us, Degrassi, Kimya Dawson, Steveless, Razorlight, Cranebuilders, TV On Radio, Sunn 0))), The Black Keys, Camera Obscura, Of Arrowe Hill , Electralane, Cass McCombs ir tikai daži mani pēdējo gadu jaunatklājumi, kuros mani ievadījis Pīls.
Manuprāt, Pīls bija vesela institūcija, struktūra (piedevām ne tikai mentāla), un kad viņa vairs nav, es nevaru iedomāties nevienu citu, kas spētu saturēt un pat vienot (dažādu žanru) jauno mūziku. Tāpat ir skaidrs, ka nekad nebūs otra Pīla, tāpat kā nevar būt otru Bītlu, Sex Pistols vai N.S.R.D.

Info avoti:
http://www.bbc.co.uk/radio1/alt/johnpeel
http://www.vheissu.freeserve.co.uk
http://www.radio.plus.com
http://www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/j/jo/john_peel.html
http://www.twee.net/labels/strangefruit.html
http://www.aqua-vista.co.uk/maidavale.htm

Saites uz Latvijas grupu dziesmām, ko savos raidījumos spēlējis Džons Pīls:
SARKANAIS OKTOBRIS - Atomledlauzītis (Sarkanais Oktobris, 1998, Tornis) [mp3]
DEPO - Katra skaņa (kā izbļauts vārds) (Alepo, 2002, Tornis) [mp3]

Katra skaņa kā John Peel! DEPO debitē BBC Radio 1 ēterā!!!, 2002

jānis daugavietis, 2004-10-29
www.tornis.lv
(pārbublicējams bez atļaujas)

Comments

March 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Powered by Sviesta Ciba