benetton

Kustība par ētisku attieksmi pret dzīvniekiem PETA uzsakusi kampaņu pret Benetton tās neētiskāss attieksmes pret dzīvniekiem dēļ.

Kompānija United colours of Benetton iepērk vilnu no Austrālijas, kur tūkstošiem fermeru tās iegūšanai pakļauj aitas nežēlīgai cirpšanai, izmantojot bieži vien pat dārza šķēres. Šai procesā aitām nocērpj ne tikai vilnu, bet arī ādas un pat miesas gabalus, nelietojot nekādas zāles sāpju mazināšanai. Bieži vien šādas brūces sāk strutot, tajās ieperinās tārpi. Savukārt vecākās aitas, kas savu mūžu jau nokalpojušas, kuģos ārkārtīgi saspiestos apstākļos, kur dzīvnieki ir spiesti gulēt paši savos izkārnījumos nedēļām un mēnešiem ilgi, transportē uz Tuvajiem austrumiem. Šādos apstākļos pat veselās aitas tiek nospiestas vai samītas cīniņā par minimālo pārtikas un ūdens daudzumu. Slimās vai savainotās aitas bieži dzīvas pārmet pār bortu, kur tās noslīkst vai kļūst par laupījumu haizivīm. Tām aitām, kurām garo ceļu izdodas pārciest, pēc austrumu tradīcijas vēl dzīvām pāršķeļ rīkles, lai to gaļu izmantotu pārtikā. PETA atgādina, ka jau pirms gada ir informējusi UCB vadību par šādu nežēlību un pat rādījusi apģērbu ražotājiem video, kur tā fiksēta, taču koncerns joprojām iepērk vilnu no Austrālijas. PETA aicina United Colors of Benetton sekot Abercrombie & Fitch, J.Crew, kā arī tādām Apvienotajā Karalistē bāzētajām firmām kā New Look and George, kas jau atteikušās iepirkt vilnu no Austrālijas, kamēr aitas tiks cirptas, sagādājot viņām šādas ciešanas, kā arī līdz laikam, kad pārtrauks dzīvo aitu eksportu pārtikas vajadzībām. Vienlaikus tiek norādīts, ka pastāv krietni humānākas aitu cirpšanas un uzturēšanas, kā arī gaļas ieguves iespējas, kuras austrāliešu fermeri būtu spiesti izmantot, ja tiktu pakļauti boikotam.

PETAs demonstrācijas laiks - 21. maijs, no plkst. 12:00- 13:00 pie veikala Benetton Brīvības ielā. Tie, kas ir ieinteresēti, varētu piezvanīt uz 9987841, lai es varētu zināt aptuveno dalībnieku skaitu. Taču tas nav pats galvenais, galvenais, lai cilvēki ierodas! ;)

P.S. Par plakātiem, skrejlapām, kostīmiem parūpēsies PETA.

Comments

tas ir taktikas jautājums. katram sava maizīte. redz, pasaulē viss ir bizness, kā jau pats labi zini. un tāpēc efektīvāk ir sist pa biznesa interesēm. un valdībai jau arī patiesībā ir pilnīgs pohujs par tiem dzīvniekiem. viena lieta ir pieņemt visādus likumus dzīvnieku aizsardzībai, bet pavisam cita - vai tos ievēro.
Spānijā, cita starpā, joprojām notiek vēršu cīņas. par spīti visām dzīvnieku tiesībām.
jā, šis te ir PETAs sava veida bizness. so what? negribi atbalstīt kāda biznesu - piekop naturālo saimniecību. pretējā gadījumā kāds vienmēr uzvārās, kādam vienmēr "tas ir izdevīgi".
un pie ārsta tu taču ej, kad tev paliek sūdīgi, ne? bet ārsts tak uz tevis nežēlīgi uzvārās. un farnaceitiskās firmas. un viņiem visiem tak ir izdevīgi, ka tu slimo - un jo vairāk jo labāk.
nav runa par viena vai otra biznesa atbalstīšanu, ir runa par to, ka cilvēkus, viņiem nezinot, izmanto. Piemērs par ārstu ir ļoti labs starp citu.
Ir ārsti, kuri dod zāles, kas tev nepieciešamas, un pārāk nesit pa kabatu, un ir tādi, kas saaukstēšanās gadījumā liek dzert antibiotikas pa 10 Ls. Rezultāts- tukšs maks un novājināta imūnssistēma. Pirmais variants ir godīgas preču-naudas attiecības, otrais- "uzvārīšanās" Nu lūk, tad no otrajiem ārstiem es vairos kā no uguns, lai gan viņi ir ļoti lielā vairumā Latvijā.
Šajā gadījumā es redzu piesiešanos pie sīkumiem tur, un noklusēšanu citu lietu noklusēšanu. Tā nav melošana tā ir tikai puspatiesību teikšana. Piemēri no Latvijas būtu daudz skarbāki, taču finansiāli neizdevīgi. Vai Latvijā aitas cērp savādāk? Vai viņas nogalina savādāk? Cik Latvijā gadā pamet dzīvniekus? dzīvnieku cīņu apjoms Latvijā? Šiem jautājumiem neviens nepieskaras, un mocības, kas šajos pasākumos tiek sagādātas dzīvniekiem ir lielākas nekā pārgriežot rīkli.
hm. visticamāk, mēs runājam par domājam vienu un to pašu. es nenoliedzu ka, dzīvnieki latvijā cieš. cieš nežēlīgi. gan austrālijā, gan latvijā. un citur. bet es negribu salīdzināt vienas ciešanas ar citām. man nav svarīgi vai aitas austrālijā cieš mazliet mazāk vai mazliet vairāk par govīm latvijā. man vienkārši nepatīk, ka kādam ir jācieš, lai es būtu paēdis vai apģērbts. šī iemesla dēļ es cenšos atturēties no gaļas un ādas apģērba lietošanas. es neturu mājdzīvniekus savā dzīvoklī (izņemot skudras un vienu zirnekli, bet viņi jau paši). tas ir tāds mans personīgais ikdienas protests. bez PR punktiem. un es piedalītos akcijās arī pret latvijas uzņēmumiem, ja tādas tiktu rīkotas. man ir vienalga, no kurienes tas bizness nāk, jo bizness pasaulē ir kļuvis globāls.
kāds vienmēr cietīs. Sākot no mušām un odiem, un beidzot ar zīdītājiem. Domā zemkopība nenodara nekādu postījumu dzīvniekiem? Varbūt jāizšauj visi vilki, lapsas, lauvas un jāatstāj tikai "labie" zvēriņi. Es ēdu gaļu katru dienu un staigāju ādas jakā, taču esmu pret nežēlīgu dzīvnieku izmantošanu. Cilvēki tāpat kā cūkas ir visēdāji, un nav ko noliegt dabu, mēģinot ieskaidot ka tā nav. Un lauvas izraus zarnas (tieši tā viņi nogalina) neatkarīgi no citu pārliecības par veģetārismu.
es nenoliedzu, ka cilvēks ir visēdājs. es nesaku, ka gaļa pati par sevi ir slikta. un neesmu minējis, ka dalu zvērus "labajos" un "sliktajos". vai ka kādam jābūt veģetārietim. tas ir katra paša izvēle. tikai cilvēkam ir šī iespēja - dzīvot savādāk.
un vispār - kāpēc tad tu pieminēji Somāliju un citas vietas? ja reiz cilvēks cilvēkam vilks - lai jau tā dzīvo. lai jau cits citam laiž ārā zarnas kā lauvas. kāda mums gar to daļa? kāpēc man vispār jāzin un jāuztraucas par to, ka kāds kaut kur mirst vai dzīvo badā, ja tas nenotiek ar mani?
Somāliju es neminēju, es minēju Sudānu. Un tāpēc, lai pateiktu, ka dažas organizācijas pievērš uzmanību sīkumiem, lai nepievērstos lielām lietām. Tas man atgādina cīņu ar korupciju- laiku pa laikam kaut kāda sīkā zivs tiek pieķerta, bet lielās peld plašās jūrās.
Bet citu cilvēku traģēdijas jau sen ir pārvērtušās par komerciju, ko cilvēkiem skatīties vakarā pirms gulētiešanas, nu tāds kā suspense seriāls- ne pārāk šausmīgs, ne pārāk skarbs, un tāls no vidējā amerikāņa kā Holivudas filmu notikumi.

ui, apnika man te rakstīties, sākšu ka nu strādāt. :)
ai, pofig tač - Somālija vai Sudāna. katram ir savas lietas, kas uztrauc. nav jau iespējams objektīvi visu sadalīt svarīgajās un nesvarīgajās lietās. man, piemēram, vecmāmiņas nāve ir lielāka traģēdija par genocīdu Ruandā vai Sudānā.
kā jau teicu - pilnībā tev piekrītu, ka ir lietas ko izceļ un lietas ko noklusē. un tas viss ir viena liela komercija. to es neapstrīdu un neesmu apstrīdējis.
bet jautājums bija - vai tevi vispār uztrauc tās lietas, ka stevi tieši neskar?

lai tak baltie neonacisti močī eberjus, ebreji - arābus, arābi nēģerīšus Sudānā, bet nēģerīši - baltos fermerus Zimbabvē (vai kur nu tur).
sanāk tāds noslēgts cikls. savdabīga barības ķēde? varbūt tas ir normāls lietu stāvoklis? un nevajag nemaz mēģināt neko mainīt?

March 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Powered by Sviesta Ciba