wer mit der herde geht, kann nur den ärschen folgen - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
porkus

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Mar. 29th, 2013|09:58 am

porkus

Those who tell don't know, those who know don't tell, jeb specifisks materiāls vienam "pajautaa" jautājumam - lasīt, ja galīgi nav ko darīt.




Kādu prīdi nācās padomāt par to kas ir "kāda feina un vienkārša datorprogramma". Nav skaidrs cik nopietni ir Tavi nodomi attiecībā uz konkrēto uzdevumu, bet man ir nojauta, ka ar "feini un vienkārši" tāds mazohisms vien iznāks (šeit neapvainoties). Tos rakstus pats esmu mocījis no 90-to gadu sākuma līdz pat šodienai (specifiski jostas kādus pēdējos gadus 8), bet kopš tā laika īpaši vieglāks tas uzdevums nav palicis, lai arī to "feino" programmu ir saradies grēdām. Resp. iznāca pagarš penteris, bet te nu būs:

Lai ar to datorprogrammu varētu sakarīgi zīmēt jostas vai principā da-jeb-kādus citus seno Baltu un citu kultūru ornamentus, kas balstās uz specifiskiem simetriju veidiem kā arī fraktāļiem, tai ir (vismaz) jāatbalsta tīkla dalījuma palīglīnijas aka grid aka datorprogrammas ekvivalents milimetru papīram, vēlams ar dinamiski mainiem iepriekšējos komentāros minētajiem rūtiņu parametriem.
+ programmai ir jātbalsta pielīdzināšana/pielipšana (nezinu kā pareizi nosaukt latviski) jeb snapping pret palīglīnijām, pret tīkla dalījuma palīglīnijām un citiem objektiem
+ programai ir jāatbalsta norādāmu attāluma soļu un elementu skaita kopēšanas parametri, ieskaitot norādāmu leņķu rotācijas parametrus, + spoguļsimetrijas asis
+ jātabalsta slāņus jeb layers, objektu grupēšanu, izolēšanu utml lietas
+ brīvi definejamas pašizvēlētas krāsas

šo rakstu tikai tāpēc ka, ja feinā programma to neatbalsta, josta/ornaments/raksts iznāks ne tikai nekorekts/neprecīzs vai arī prasīs nenormāli daudz laika un nervus + acis arī nogurs ātrāk

Softi:

No brīvajiem/bezmaksas:
Vienīgais ko, manuprāt, ir vērts apskatīt ir Inkscape.
Labums ir tas, ka Inkscape strādā gan uz Linux, Mac OS X un Windows XP/Vista/7 (vecākus logus liekas neatbalsta).
Sliktums: kamēr nepieradīsi programma neliksies vienkārša un lietotāju pieredzes apmaiņa ir stipri mazāka nekā komercsoftiem (būs mazāk cilvēku kam paprasīt padomu).
Viss pārējais no brīvajiem - manuprāt nav vērts, lai gan vilks viņu zin'.

Maksas softi:
Vai nu Adobe Illustrator
vai arī CorelDraw(arī pēdējās versijas, bet tikai ne Mac dzimtās). Katrai ir savi trūkumi un savi plusi, bet ar uzdevumu tiks galā labi.
Sliktums: kamēr nepieradīsi programmas NEPAVISAM neliksies vienkāršas un feinas. Protams var sākt tikai ar uzdevumam nepieciešamakajām operācijām un pēc neilga brīža viss liksies ok - kā ar visām lietām ++ tādam raitam darbam švaks kompis nederēs.
(ekrāna kopija no viena iesākta reāla patreizējā projekta (stipri vienkāršāks par Lielvārdes jostām) Ilustrātorā, kuram ir pieinstalēti specifiski CAD moduļi)
+ man ir zināms, ka Latvijā laukos cilvēki ir diezgan veiksmīgi izmanto CorelDraw - esmu redzējis diezgan kvalitatīvus rezultātus

citu cibomenu minētās CAD (Computer-aided design) programmas, kas ir specifiski dizainētas 2D un 3D inženiertehniskiem rasējumiem, matemātiski precīzu modeļu dizainam utm. būs lietojamas un ne slikti, bet … labākās ir par lielāku vai mazāku naudu (drīzāk lielāku), vienkāršas nepavisam neliksies iespēju un koda ziņā uzblīdušas + kompi vajadzēs vidēji krampīgu. Vienkāršākās un švakākās CAD programmas interfeisa neērtības ziņā neatpaliks (vismaz kamēr nepieradīsi), bet iespēju būs mazāk. Ja Tev nepiedien tehniska domāšana, šie būs smagāki par iepriekšnosauktajiem AI & CDR - resp. CAD programmas labāk neaiztiekam.

Es ieteiktu sākt ar Inscape un tad skatīties. Izvēlēties kādu mazu jostas fragmentu un pilnībā pārzīmēt - lai "uztrenējās roka". Un labāk ne Lielvārdes, bet ko vienkāršāku , lai gan tas nav svarīgi.
Tas ko te publika iesaka par rūtiņu zīmēšanu … well - zināma loģika tajā ir, bet acīmredzot neviens no ieteicējiem fundamentālu darbu (kāda būtu piem. viena Lielvārdes josta) ieteiktajā tehnikā acīmredzot nav izpildījis. Jo, ja programā nav atsevišķi definējams "aizmugurējais milimetrpapīra fona tīkls", zīmējot fiziskas četru punktu vektoru rūtiņas + aktuālo ornamentu pa virsu - rezultātā būs vairāku desmitu tūkstošu punku (jā!) veidojums, un viduvējam kompim būs probēmātiski to lietu apstrādāt.
Citas manuālas "rūtiņpapīra tehnikas" nav tik ļoti resursprasīgas, bet īsti arī nav praktiski izmantojamas.

Ir daudz citas praktiskas informācijas saistībā ar šo tematu, bet to var (ja vajag) vēlāk un via citiem sakaru kanāliem.

Ja šis viss liekas pārspīlēti sarežģīti utml., rakstam googles tantē "vector drawing programs, grid win/mac", uzliekam 1 gada termiņa filtru, lai dabūtu relatīvi svaigāko materiālu un sākam provēt visas programmas, kuras liekās feinas.




link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.