PiRX A tut i ja... - Post a comment

[info]pirx wrote
on May 10th, 2007 at 04:41 pm

E-pārvalde

Skaistas jau ir visas runas par e-pārvaldi un e-portfeļiem un e-pirtīm. Man, kā programmētājam ir žēl, ka realitāte ir tālu no runātā un mūsu valstī piedāvātie e-pakalpojumi sūkā e-dibenu.

Par ko es? Par tādu lietu, kā laulības pieteikšanu.



E-variants
No rīta pieceļos, pakasos, izmazgāju zobus, uztaisu kafiju. Dzerdams kafiju, atveru ceļvedi e-Latvijā, sameklēju Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas. Izvēlos vēlamo zagsu, dienu, kad vēlos salaulāties. No saraksta ar brīvajiem laikiem izvēlos man tīkamāko.
Noautorizējos izmantojot kādu no pieejamajiem autorizācijas veidiem (e-bankas, e-paraksts) un apskatu e-veidlapu, kura jau daļēji ir aizpildīti ar maniem datiem no dažādām institūcijām (piem., PID), aizpildu nepieciešamos datus (vienīgais, ko atceros, kas būtu jāaizpilda - uzvārds pēc laulībām). Šo pašu soli atkārto mana Pirmā pusīte.
Ar kādu no e-apmaksas veidiem samaksāju valsts nodevu un iesniedzu pieteikumu.
Saņemu e-pastu par pieņemto reģistrāciju un informāciju par to, kad un kur jāierodas. Ierakstu savā e-blociņā atgādinājumu. Viss.

Estimated time: 1/2h

Pus-e-variants
No rīta pieceļos, pakasos, izmazgāju zobus, uztaisu kafiju. Dzerdams kafiju, atveru ceļvedi e-Latvijā, sameklēju Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas. Varu izpētīt kādi ir pieejamie laiki un izvēlēties sev tīkamāko. Tālāk dodamies uz izvēlēto vietu un aizpildam iesniegumu. Ar maksājumu karti apmaksāju valsts nodevu, saņemu atgādinājumu par to, kad jāierodās un kontaktinformāciju.

Estimated time: 1 1/2h

Latvijas variants
Iepriekšējā dienā uzziņu dienestā apskatos interesējošās dzimtsarakstu nodaļas telefonu, pazvanu, pajautāju vai datumā nr.1 ir kāda brīva vieta. Dzirdu "taustiņu klaboņu" (kā izrādīsies, klab reģistra žurnāla kartona lapas) un atbildi, ka brīvu vietu nav. Labi, ka datumā nr.2 atradās.
No rīta pieceļos, pakasos, izmazgāju zobus, pabrokastojam. Gandrīz stundu braucam līdz ~10km attālumā esošajai vietai. 8:35 esam tur. Kundze iedod mums aizpildīt iesnieguma veidlapu, kurā jāsaraksta kaudze visādu datu, kas, teorētiski, viņiem būtu iegūstami no citām valsts iestādēm.
Turpinājumā izrādās, ka lai samaksātu valsts nodevu ir jādodas uz banku (kas apbrīnojamā kārtā ir atrodama arī turpat) un jāveic iemaksa kontā. Bankas filiāle strādā no 09:00.
Pēcāk parakstīto iesniegumu kopā ar kvīti atdod kundzei, kura to iežurnālē divos žurnālos (laika rezervēšanas un iesnieguma reģistrācijas) un izsniedz mums atgādinājumu kad jāierodas, kontaktinformāciju + kaudzi spama.

Elapsed time: 2 1/2h

Ko es ar to gribu teikt?
Izdomājiet paši. ..

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.