Petroviča Domu poligons
Wednesday, March 14th, 2012

Date:2012-03-14 10:56
Subject:AKKA/LAA
Security:Public

Ir divas lielas iebildes pret AKKA/LAA:
1) kā viņi naudu ievāc
2) kā viņi savākto naudu izlieto

Šobrīd un jau kārtējo reizi lielākais cepiens ir par naudas ievākšanu. Neenu, saprotams, ka neviens neko negrib maksāt, tā ir bijis un būs, bet arī AKKAs argumentācija, vai, pareizāk sakot - tās trūkums vienā vietā un tizlums citā, tikai pielej eļļu ugunij un dod papildus spēku pretiniekiem. Guntars Račs ar savu "download mp3" ir kaunā atstājis visus britu zinātniekus un godam pelnījis ieņemt "nasing spešel" vietu ;) Bet ne par to šoreiz. Šoreiz par otro punktu.
Piekrītu daudziem, kas saka, ka viņi neklausās tur mākslinieku šādu un tādu un kāpēc gan tam būtu jāsaņem kāda daļa no tā, ka pilsonis Bērziņš priekš savām ģimenes bildēm ir cieto disku nopircis un šajā diskā ar garantiju no tā "mākslinieka" nebūs nekā. Ne pušplēsta bita nebūs.

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā šo naudas sadali patiesībā ir iespējams veikt gan daudz lētāk (bez AKKA/LAA pierastajiem starpniecības procentiem), gan caurspīdīgāk, gan arī pašiem nodevas maksātājiem interesantāk un saprotamāk.
Domāju, ka nevajadzētu būt milzīgām tehniskām grūtībām realizēt internetā kaut ko līdzīgu elektroniskās balsošanas sistēmai, tikai drusku vienkāršāku, jo te nav tik skarbas prasības anonimitātei.
Katrs pilngadīgais pilsonis tur varētu ieiet caur savu internetbanku vai ar e-parakstu vai ar citu apstiprinātu identifikācijas mehānismu un piekļūt AKKA/LAA autoru sarakstiem. Tad viņš savā rīcībā saņemtu nosacītus 100 punktus, kurus varētu šiem autoriem sadalīt. Nu, teiksim, jamam dikti patīk Lindas Leen pupi, tai dotu vairāk, bet Yanai Key - attiecīgi mazāk ;) Vai atkal ar pazīstamu dzejnieku kopā dzerts vai braukts bļitkot (kas būtībā ir viens un tas pats) - tam visus 100, bet citiem nekā. Tā vai citādi, pie liela lietotāju skaita parādītos jau zināma sakarība ar mākslinieku atpazīstamību un popularitāti. Arī viena cilvēka visi 100 atdotie punkti kādam vienam to būtiski neietekmētu, ja vērtēšanā piedalītos daudzi desmiti tūkstošu cilvēku.
Beigās par tukšajiem datu nesējiem savāktā naudiņa tiktu sadalīta proporcionāli saņemtajam punktu skaitam.
Šo sistēmu viegli papildināt ar iespēju māksliniekam nosūtīt vēl papildus summu, kuru katrs pēc savām spējām un patikšanas var tam ziedot, bet var arī neziedot. Šobrīd, piemēram, es nezinu vienkāršu veidu, kā aizsūtīt, piemēram, vienu vai piecus latus mūziķim, kura divas dziesmas man patīk, bet kuru dēļ veselu disku pirkt negribu. Un no diska jau mākslinieks saņemtu tikai nožēlojami niecīgu daļu no manas samaksātās naudas.

Tās tādas neiesaistīta cilvēka pārdomas par procesiem :)

8 comments | post a comment



Date:2012-03-14 14:37
Subject:
Security:Public

Данные последней переписи населения в Индии свидетельствут о том, что мобильные телефоны в миллиардной стране более доступны, чем туалеты. Только 46,9% из 246,6 млн. домохозяйств оснащены туалетами дома, тогда как жители 49,8% испражняются на улице.

3 comments | post a comment



Date:2012-03-14 22:12
Subject::)
Security:Public

Неважно, что происходит вокруг тебя, важно как ты к этому относишься. Вчера в подворотне хулиганы избили оптимиста Виталика до полужизни.

post a comment


browse days
my journal