pelnufeja ([info]pelnufeja) wrote on July 6th, 2014 at 06:39 pm
- Vārds ir ikvienai lietai un būtnei, - Ogions teica ar tādu pārliecību, ka Gedam nebija dūšas atkārtot, ko viņam sacījis arhimags Genšers - ka tādiem spēkiem kā viņa atsvabinātā ēna neesot vārdu. Pendoras pūķis patiešām bija piesolījies pateikt Gedam ēnas vārdu, bet viņš daudz neticēja šāda piedāvājuma patiesīgumam, tāpat kā Serretas apgalvojumam, ka Akemens pateikšot visu, kas viņam jāzina.
(..)
- Vai ir kāda vieta..? - Geda balss pamira, iekams viņš bija izteicis jautājumu līdz galam.
- Drošas vietas nav, - Ogions saudzīgi teica. - Nemaini vairs savu izskatu, Ged. Ēna cenšas iznīcināt tavu patieso būtību. Tai tas gandrīz izdevās, piespiežot tevi iemājot vanagā. Nē, es nezinu, kurp tu varētu doties. Bet es nojaušu, ko tev vajadzētu darīt. Grūti ir tev to pasacīt.
Geda klusēšana kliedza pēc atbildes, un Ogions beidzot teica: - Tev jāgriežas atpakaļ.
- Jāgriežas atpkaļ?
- Ja tu dosies uz priekšu, ja turpināsi bēgt, tu visur sastapsi briesmas un ļaunumu, jo ēna ir tā, kas tevi dzem, un tieši tā izvēlas tavu ceļu. Jāizvēlas ir tev, tev jāmeklē tas, kas meklē tevi. Tev jāvajā tavs vajātājs.
Geds neko neatbildēja.
- Es devu tev vārdu pie Aras avota, - mags turpināja. - Aras upe krīt lejā no kalniem un ietek jūrā. Cilvēks var uzzināt savu galamērķi, taču to viņš var tikai tad, ja griežas atpakaļ un atgriežas savā sākumā, un ieslēdz šo sākumu sevī. Ja viņš nav upes mutuļos un atvaros mētāts sprungulis, tad viņam jābūt pašai upei, visai upei no avota līdz ietekai jūrā.

(Ursula Le Gvina "Jūrzemes burvis")
Tags:
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.