te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:43 pm: Šajā nedēļas nogalē atgriežoties laukos, uzzināju, ka nomirusi mana pamatskolas fizikas skolotāja. Viennozīmīgi labākā skolotāja, kas man jebkad bijusi. Citāts iz šodien saņemtas ziņas no kādas paziņas par notikušo: "fantastiska skolotaaja bija.... mamma man tieshi veel kaut ka apar Tevi iemineejaas, ka Vivina Tevi uz visaam olimpiaadeem pieteikusi un stuteejusi utt... eh.." Jap, sākumā teiktais nebija pieklājības frāze.

Taču neviens no jums par viņu ne sūda nezina, tāpēc blogs tiks papildināts ar manām atmiņām par pamatskolas laikiem, sadalītām pa priekšmetiem!

Fizika

Patiesībā, iespējams, ka skolotājam nebija izšķirošas nozīmes, jo vēl pirms 8.klases, kad sākās fizikas nodarbības, fizikas grāmatas man bija iecienīta lasāmviela. Bet viņa noteikti krietni palīdzēja attīstīt šo noslieci, un palīdzēja iegūt pietiekamu bāzi, lai vēlāk, pēc pārcelšanās uz Rīgu, tiktu gatavots starptautiskajai olimpiādei (protams, tieši pirms tām es pirmo reizi piecos gados saslimu un nedēļu nogulēju drudzī ar 40+ grādiem, so, tas izpalika, bet pēc tam man jau bija piedrāzt visu, kas nebija saistīts ar rakstīšanu). Skolotājas ietekmi uz klasi itin labi pierādīja pēdējā stunda, kad viņa izdomāja atvadoties noskaitīt dzejoli. Jebkuru citu skolotāju neviens nebūtu klausījies, taču šoreiz visi bija klusi. Ok, izņemot vienu džeku, kurš pa vidam iesaucās:  "Garlaicīgi!" Pēc tam viņš tika kolektīvi piekauts.

Bet, uh, par personīgajām atmiņām: laikam spilgtākā no tām bija laika īsināšana, sūtot Morzes kodā rakstītas zīmītes. Un PASAULES IEKAROŠANAS PLĀNU rakstīšana klades aizmugurē.

Ķīmija

Otra labākā skolotāja, kas brīnumainā kārtā spēja padarīt pat ķīmiju saistošu, jo pati par to visu bija bērnišķīgā sajūsmā. Pie tam ar labu humora izjūtu - kad ar draugu uz kontroldarbu kalkulatora vietā ceremoniāli atstiepām БК-0010 (ar pagarinātāju) un centīgi uz vietas taisījām nepieciešamās programmas, viņa ne vien neiebilda, bet arī uzmanīgi sekoja līdzi. Arī viņa ir mirusi.

Pēdējo reizi ar abām minētajām skolotājām tikos pirms pāris gadiem, kad ienācu nočekot, kas mainījies vecajā skolā. Momentā tiku izbīdīts 12.klases priekšā, lai stāstītu par nepieciešamību mācīties eksaktās zinātnes. Īsti nesanāca.

Matemātika

Visu pamatu pamats. Skolotāja pat dzīvoja skolā. Talk about dedication. Arī no manas puses bija līdzīga atdeve - reiz ar augstākminēto draugu (kurš tagad spēlē MELODIC DOOM METAL grupā - srsly) pat labprātīgi tikām ieslodzīti matemātikas kabinetā. Tiesa, gaidījām, ka tas būs tikai uz starpbrīža laiku, taču pēc pusstundas sākām nojaust, ka kaut kas nav tīrs. Nācās salauzt (netīšām) kabineta durvis, lai tiktu ārā.

Jā, un tas bija vienīgais mācību priekšmets, kurā tiku ar īpašu rīkojumu pārsēdināts uz atsevišķu galdu telpas stūrī, jo tika uzskatīts, ka nepārtrauktā pļāpāšana (ik nedēļu par to bija piezīme dienasgrāmatā) acīmredzot traucē pārējiem. Tiesa, tur ilgi nenosēdēju, jo atbildot pāris (5) reizes (netīšām) nogāzu galda malā uzstutēto puķupodu. Žestikulēšanu tolaik vēl īsti nemācēju savaldīt.

Krievu valoda

Neko nemācījos un neko neiemācījos. A zrja, jo gramatiku īsti nezinu. Spilgtāk atceros tikai olimpiādes laiku, kad obligātajā teksta deklamēšanas vietā +/- improvizēti sāku runāt par savu kaķi. 3.vieta.

Ģeogrāfija

Nebija. Srsly. 9.klasē, lai sagatavotu mūs eksāmeniem, nācās fiksi ieviest priekšmetu. Par skolotāju tika iecelts fizkultūras skolotājs. Atceros tikai, ka reiz bija jātaisa kaut kāda mistiska krustvārdu mīkla, ko es izveidoju par padomju vārtsargiem. Viens no diviem priekšmetiem, kurā galavērtējumā bija maksimālā atzīme.

Mūzika

Lūk, otrs. Ar draugu (citu - viņš tagad Īrijā ņemās pa zemeņu dobēm or smth) sadalījām kontroldarbiem apgūstamo tēmu uz pusēm un pārbaudījumos katrs savu pusi aizpildījām, tad apmainījāmies lapām un atkārtojām to pašu (kontroldarbi bija testa formā, līdz ar to ievilktie krustiņi neradīja aizdomas). Stundās dziedājām tikai vienreiz. Pēc tam mani piesauca uz pārrunām, un pajautāja, vai es zinu krievu valodu, jo "Volga, Volga, matj rodnaja" vietā biju vilcis "Volga, Volga, matj tvoju". Nē, es nezinu, kāpēc dziedājām šo dziesmu, jo viņa bija tīra latviete.

Bioloģija

7.klasē zināmas problēmas sagādāja apstāklis, ka bioloģijas ietvaros tika apgūta veselības mācība (iļi kā tā figņa saucas) un mans oganisms bija pubertātes ziņā bija apsteidzis gandrīz visus pārējos. Note to self: ejakulācijas laikā izdalījušās spermas apjoms jāpatur pie sevis, nevis par to jādiskutē.Vismaz ja nespēlē spēlē grupā 10cc (viņi gan sūkā - izņemot kopdarbu ar  Ramases).

Vēsture

Šķiet, manu nereti idiotisko izlēcienu kulminācija:  pirmkārt, visus darbus parakstīju ar niku (ne šo). Otrkārt, tā kā reiz nebiju sagatavojies pārbaudes darbam par 1.pasaules karu, tajā pamatīgi izplūdu par otro, pierakstot vairākas lappuses ar zināšanām, kuras biju guvis no Panzer General. Treškārt, atzīme tika paaugstināta, jo aprēķināju skolotājas masas koeficientu.

Angļu valoda

Skolotājai nepatika mani AWESOME roleplaying domraksti, kas tika veidoti (L'Empereur ietekmē) no dažādu Napoleona padomnieku skatupunkta. Jā, un viņai bija drausmīgs akcents.

Rasēšana

Nothing to report, jo to pavadīju datoru kabinetā (viens un tas pats skolotājs abiem priekšmetiem).

Informātika

Olimpiāde pwnoja - ar draugu ieguvām dalītu otro vietu ar 0 punktiem, jo, kā izrādās, viņi nepieņēma BASIC rakstītas programmas, kaut tās paveica prasīto bez jebkādām problēmām.

Latviešu valoda/literatūra

Brīnumainā kārtā šo to iemācījos. Piemērām to, ka stāsti par smadzenes ēdošiem kraukļiem un HES sasmalcinātiem Lāčplēšiem uzjautrina klasesbiedrus. Pēdējos divus pamatskolas gadus mani sacerējumi netika vērtēti - visur rēgojās N/a.

Darbmācība

Visu gadu tēloju, ka taisu kaut kādu piedrāztu plauktu (patiesībā spēlējām kārtis), ko beigās tēvs pusstundas laikā sataisīja pirms pēdējās nodarbības. Jā, un gājām pirkt naglas. Visi stāvējām rindā un viens pēc otra prasījām pārdevējam "32 naglas", "18 naglas" u.t.t.

"Vizuālā māksla"

Arī priekšmets izpalika, izņemot pēdējo pusgadu, kad steigšus tika saķepināts kopā, lai tiktu izpildītas programmas prasības. Ievērības cienīgs fakts: kad bija jāzīmē nākamā darbavieta, uz manas papīra lapas tapa Preses nams. Ha! Diemžēl vizuālās mākslas dotību man nav absolūti nekādu, tāpēc priekšmets sūkāja. Eksāmens arī - bija jāveido reklāma muzeja izstādei, taču mans 1:1 pārspiestais Lenona/Ono anti-war plakāts (t.i., balta lapa, kuras augšā rakstīts "WAR IS OVER", bet apakšā: "IF YOU WANT IT") neiejūsmināja komisiju.

Sports

Pirmos sešus gadus sūkāja. Tad es iestājos vārtos un faktiski vienā dienā transformējos par skolas futbola zvaigzni (sorta). Par manām attiecībām ar sportu plašāk būs citā ierakstā.

Ja esmu kaut ko aizmirsis - who cares?


Current Music: Leopold Perry - Experiment in Metaphysics
Powered by Sviesta Ciba