te

[info]peacemaker @ 12:16 am: Uzraku savu raksta oriģinālu no grupu darba laikraksta "skolā", kas acīmredzot bija viens no iemesliem, kāpēc mani tur pieņēma darbā. Tā kā tolaik ne sūda nesajēdzu no žurnālistikas, rakstīju kā literatūru. Tagad pārlasot, sāku nožēlot, ka esmu iemācījies rakstīt žurnālistiski "pareizi". Tai pieejai bija potenciāls. Neprasmes dēļ attiecīgajā rakstā līdz galam neizmantots, bet tomēr potenciāls. Tiesa, varbūt tāpēc, ka raksts ir par zāli (kuru tolaik vēl nebiju mēģinājis).

Starp divām Mēness pusēm

Dūmu dziesma

Viņš atgāžas savā melnajā ādas krēslā. Pret vēderu atspiesta stikla pīpe, kurā jau ielikta sapresētas marihuānas šķipsna. Skan klusa mūzika. Labajā rokā milzīgas, melnas šķiltavas. Klikšķis. No tām izšaujas zaļgana liesma vairāku centimetru augstumā. Arī pašas šķiltavas spīd.

"Ko parasti daru smēķējot?" pārjautā Donāts (vārds mainīts). "Pink Floyd klausos. Arī The Doors, reizēm Bītlus. Boviju. Uzlieku mūziku, atgāžos krēslā un kūpinu. Ir nācies arī spēlēt [datorspēles]. Drausmīgi interesanti pārvietotis trīs dimensiju telpā. Uzreiz ir pilnīgi cita fiška. Vari vairāk ieiet tajā visā, aizmirst, ka vadi savu personāžu ar klaviatūru un just, ka tās ir tavas acis, caur kurām redzi pasauli."

Viņš pietuvina liesmu pīpei. Tā ātri vien piepildās baltiem dūmiem. Mute piekļaujas pīpes galam. Dziļa ieelpa. Zāles šķipsna kļūst sarkana. Galva atgāžas atpakaļ. Donāts aiztur elpu. Otra roka tikmēr sargā pīpes galu, neļaujot palikušajiem dūmiem izbēgt no tās. Pēc 10-15 sekundēm atskan strauja izelpa. Pacelšanās spārnos.

"Patiesībā daudzi jauc, sakot: "Kaifs, kaifs!" No zāles jau nekā tāda nav. Tas nav nekāds heroīns. Zāle ir vairāk orientēta uz prātu. Tev mainās uztvere, apziņa, tas, kā tu skaties uz daudzām lietām. Teiksim, tu vari uzvilkt dūmu un skatīties filmu. un tad to saproti pavisam savādāk kā parasti. Uztver pilnīgi citas lietas. Vienkārši raisās fiška."

Aiz muguras klusu ieņaudas kaķis. Tad vēlreiz. Jau skaļāk. Un vēl.

"Nu, apriebās man tas," reiz līdzīgā situācijā piedzīvoto stāsta Donāts. "Krita uz nerviem. Tad izdomāju, ka pabarošu, lai viņš aizvērtos. To darīju kādu stundu. Kamēr sapratu, ko viņš ēd un kā to iedot... Sēdēju blakus kaķim, skatījos uz viņu un mēģināju sarunāties. Viņš neatbildēja, tikai lūrēja pretī."

(un tādā garā)

Eksperta komentārs
:
Marihuānas radītajā reibumā notiek izmaiņas cilvēka psihiskajos procesos: rodas eiforija, atraisītība un pat ilūzijas, kas izraisa izmaiņas uzvedībā. Cilvēkam liekas, ka viņš aktīvi rīkojas, jo ir eiforisks un enerģisks, bet patiesībā rīkošanās ir muļķīga - kā Donāta gadījumā ar kaķi. Lielākās devās marihuāna savas aktīvās vielas (tetrahidro kanabinolskābes) dēļ var izraisīt pat uztveres traucējumus, arī halucinācijas kā šajā aprakstā ar sajūtu, ka "rokai nocirsti pirksti". Marihuānu smēķējot rodas mānīgā sajūta, ka, ja jau fiziski organisms necieš, tad problēmu nebūs. Diemžēl tā izraisa nopietnas izmaiņas garīgajā sfērā, radot amotivācijas sindromu (vienaldzību pret visu). Tā rezultātā persona cieš no nespējas risināt socias problēmas, zaudē gribasspēku un pašapziņu, saslimst ar depresiju un citām psihiskās veselības problēmām. Arī fiziskā plāksnē organisms cieš, it īpaši reproduktīvā sistēma, tikai šīs sekas izjūtamas dzīves vēlākajos gados. Kopumā visi kaņepju alkaloīdi (marihuāna, hašišs) rada atkarības problēmas, kas ietekmē cilvēka prāta spējas un ievelk vēl dziļāk atkarības džungļos (to parāda Donāta sešus gadus ilgā lietošana).

Reply

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba