es beidzot gribu to izdarīt!

« previous entry | next entry »
Nov. 21st, 2007 | 11:19 am

Latvijas Dailes teātrī 24.novembrī darbu sāks Laura Gundara Dramaturģijas darbnīca. Negribu nevienu audzināt. Esmu nevis skolotājs, bet drīzāk kolēģis, kurš zina dažus tehniskus paņēmienus — tā dramaturgs Lauris Gundars divas nedēļas pirms savas Dramaturģijas darbnīcas atvēršanas Latvijas Dailes teātrī. Doma esot radusies teju vai nepieciešamības spiesta — trūkst vietas un laika, kad parunāties par dramaturģiju. Bet runāt gribētāju — daudz. "Mani pašu interesē, cik cilvēki atnāks. Bet ja es nebūtu optimists, ja neticētu, ka to var izdarīt, es nedarītu," viņš uzsver.

"Es ar lielu cieņu attiecos pret cilvēkiem, kas uzraksta ko vienu reizi mūžā. Katrs vienreiz var uzrakstīt ģeniālu lugu, bet pēc tam vairs nesanāk. Un tas ir tikai amata prasmju jautājums." Mācot dramaturgus Latvijas Kultūras akadēmijā, L.Gundars nonācis pie pārliecības, ka dramaturģija lielā mērā ir tieši amats. Bez tam amats, ko var mācīties un ko var mācīt. Tas nebūs mazsvarīgi Dramaturģijas darbnīcā, kur tiek gaidīti motivēti, mācīties griboši cilvēki, kas zina, ko vēlas sasniegt. "Var būt visādi — cilvēks varbūt domā, ka uzrakstījis dzeju, bet tā ir luga, un otrādi" — to noskaidrot jau būs sarunu jautājums, jo "mans uzdevums ir iedot viņam rokā īsto pildspalvu". Darba forma tādēļ būs — kolektīvas nodarbības, kurās tiek apgūti pamati, un individuālas sarunas par konkrētiem darbiem, idejām.

Nodarbības neierobežos dalībniekus formā vai laika nogriežņos. Vienīgais kritērijs — atbildība pašam pret savu laiku. Un naudu, kas gan nebūs liela, tomēr būs, jo — "skaidrs, ka nekas nav vērtīgs, kas nāk par brīvu".

Galvenā tomēr būšot kopības apziņa. "Dramaturgiem, tāpat kā jebkurā citā profesijā, ir svarīgi just, ka kolēģis ir blakus, jo dažkārt ir ļoti grūti justies vajadzīgam, darīt šo darbu." Un vēl darbnīcai esot arī kāds gluži praktisks mērķis: "Lai ko arī teiktu, kvalitāte rodas no kvantitātes. Gadās, protams, pa zibeņojošam talantam, bet tā nevar būt sistēma."

Latvijā, kur dramaturgu ļoti trūkstot, Dramaturģijas darbnīca centīsies apvienot visus šos aspektus — kļūt par profesionālu, radošu vidi augošiem talantiem. Tie, kas sevī jūt aicinājumu par tādiem kļūt, aicināti Dailes teātrī 24.novembrī pulksten 11.

Tags:

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {2}

pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Nov. 21st, 2007 - 12:24 pm
Link

tur jau tā lieta, ka izglītībai šajā pasākumā (atšķirībā no Kultūras akadēmijas dramaturgu kursa!) nozīmes nav! lai rakstītu, galvenais ir sajust aicinājumu.

Reply | Parent