Lacy F

[info]panacea @ 18:55: Spekulācija par covid vakcīnām
Man patīk paspekulēt, man patīk izteikt minējumus par nākotni - tad uzreiz daudz interesantāk sekot līdzi spekulējuma attīstībai.

Tad nu gribu paspekulēt par to, cik ātri tad mums būs covid vakcīna. Nu, tāda vakcīna, kas būs Mazpisānu māsiņas kabinetā, gatava špricēšanai Rudītes tantei. Es teikšu, ka tā optimistiski - pēc kādiem 4 gadiem. OK, ja NENORMĀLI noveiksies un tie pētījumi, kas tagad ir trešajā fāzē būs super duperīgi, tad vāārbūt pēc 2.

Balstu savas spekulācijas uz to, ka, pirmkārt, nav zvanīts, ka tie pašreizējie 3. fāzes pētījumi līdz galam izdosies un ja neizdosies, tad mums ir tikai 2. fāzes pētījumi, kur vajadzēs daudz laika un daudz veiksmes, lai tiktu līdz tālākām fāzēm un Mazpisāniem.

Savukārt, ja būsim tiešām veiksmīgi, tad varbūt pirmie sekmīgie 3. fāzes pētījumi noslēgsies jau nākamajā gadā. Bet no 3. fāzes pētījumiem līdz Mazpisāniem vēl tāļis ceļš ejams. Pirmkārt, zāļu kompānijai ir jāizanalizē paši pētījuma dati, otrkārt, visi tie dati - sākot no pašiem vakcīnas pirmsākumiem būs jānosūta Eiropas Zāļu aģentūrai (EMA) izvērtēšanai. Un dati tur ir daudz daudz daudz - dati par vielas radīšanu, preklīnisko pētniecību, 1., 2., 3. fāzes pētījumiem. Tad visiem šiem datiem bursies cauri EMA un urbsies cauri Eiropas savienības valstis, kas piedalās EMA procesā. Ja nu drausmīgi paveiksies, tad nevienam nebūs nekādi Major Objections (ja būs, tad to procesu var viegli aizmest atpakaļ uz ilgu laiku - pusgadu, gadu, varbūt ilgāk). Tad būs jāķerās pie ražošanas procesa, kas nebūs vienkāršs un pēc tam pie izplatīšanas procesa, kas arī nebūs vienkāršs.

Šos procesus arī tā vienkārši nevar atrisināt ar vairāk naudas vai vairāk cilvēkresurusu piesaistīšanu. Piemēram, tur tā EMA dokumentācija, kas ir jālasa - nu kādam ir jāizlasa un jāgūst priekšstats, piemēram, par visu klīnisko farmakokinētiku un to jēdzīgi var izdarīt tikai viens cilvēks. Lai gan cilvēkresursi arī, protams milzīga problēma. Gan jau, ka Mazpisānos būtu tikai viena māsiņa un tā pati pensijas vecuma, tāpēc uz pusslodzi. Tāpēc var savakcinēt tikai noteiktu skaitu cilvēku dienā, bet Latvijā vairāk māsiņu tik ātri nesaražosi, tāpēc tantei Rudītei sava vakcīna jāgaida ilgāk.

Un te nemaz nerunāsim par to, cik tā vakcīnas vispār būs efektīvas. Ai mīn, var jau būt pilnīgi fenomenāls gadījums, ka pati pirmā 3. fāzes vakcīna darbosies izcili, bez blakusparādībām un būs viegli saražojama. Bet tur ir tik daudz superduperīgām sakritībām jābūt, ka neesmu pārliecināta, ka tas būtu reāli.

Lai nu kā, tiešām ceru, ka kļūdos un jau nākamgad mums būs efektīva vakcīna un peace on earth!

Reply

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Powered by Sviesta Ciba