7. Jūnijs 2011

Māte Terēze

jau kādu laiku prātoju par to, ka Māte Terēze varētu būt viena no mūsdienās visvairāk apceltajām svētajām. viņu piesauc ikreiz, kad kāds dara ko labu vai stāsta, ka dara ko labu, vai ne. bet patiesībā jau mēs neviens nezinam, kā tas bija patiesībā - kārtīgai, tīrīgai mūķenītei no nevienam nezināmas Dienvidslāvijas ierasties visiem zināmā Indijā un kādā mirklī sākt vākt un kopt ielu malās guļošus mirstošus un vārguļojošus cilvēkus. man kā cilvēkam, kas nekad nav bijis Indijā šķiet, ka tā varētu būt vienlaikus jaukākā un briesmīgākā vieta pasaulē. jauka, jo saule, svelme, neredzēti ziedi, karija, smaržkociņu un kairinošas smaržas. briesmīga, jo mušas, insekti, troksnis, burzma, netīrība, nabadzība, sūdi, govis un smakas. un tā nu es iedomājos, ka man tādā vidē vajadzētu pieiet svešam, guļošam cilvēkam, mazgāt viņa strutojošās, sulojošās, asiņojošās, iekaisušās vātis, kopt viņu, ēdināt un apģērbt..
es nevarētu. es domāju, daudzi no mums nevarētu. nevajag pat Indiju, mums jau arī Ludzas ielā ir Žēlsirdības misionāru filiāle. mums jau arī šeit pietiek aprūpējamo. un vai tad kāds no laba prāta iet viņus aprūpēt?! nē, takš.
kaut gan tā svēto apcelšana varētu būt saistīta ar to, kurš kuram gadsimtam laika ziņā tuvāks. mūsdienās par tādu Svēto Antonu atceras tikai aizmāršīgi katoļu cirslīši (jo viņš palīdz atrast nozaudētas lietas), vai studenti attiecīgu lekciju kursos (kad tiek pieminēta piem. H.Bosa Sv.Antonija kārdināšana vai tāda paša nosaukuma literārs darbs, autoru neatceros), Svēto Terēzi no Avilas piesauca emancpācijas kustības dalībnieces, tagad viņa nav populāra un Svēto Augustīnu atceras tikai filozofi
nu lūk. es domāju, ka viņa ir bijusi viena fantastiska būtne, ja to visu ir varēusi. es nevarētu. zvēriem es varu visu ko darīt, man nekas nav derdzīgi, bet cilvēku aprūpei gan es neesmu derīga. man pie lielākām asins straumēm uznāk vājums pie sirds un vēlme ģībstīties.
neatceros, kāda bija galvenā doma, jo uznāca miedziņš un sanāca saraustīti, bet gan ja fiksi pārskries pa diagonāli, apkaitināties nepaspē, vai ne

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
(komentārs tiks paslēpts, ja vien neesi šitā cibiņa draudziņš)
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: