Trešdienas vakara lasāmviela

« previous entry | next entry »
Nov. 11th, 2015 | 08:23 pm

Neparastas zāles

Virziens medicīnā, kuru sauc par  h o m e o p a t i j u,  atzīst parastās zāļu dozes par kaitīgām un paraksta zāles ļoti stiprā atšķaidījumā. Homeopatiskas zāles gatavo tā: vienu daļu zāļu ekstrakta atšākida ar 99 daļām spirta; dabūtā šķīduma simto daļu atkal samaisa ar 99 daļām spirta. To pašu dara arī ar jaunā atšķaidījuma simto daļu utt., atkārtojot šo operaciju no 18 līdz 30 reižu. Tā, piemēram, garā klepus ārstēšanai rasenes (Drosera) ekstraktu atšķaida spirtā ar iepriekš minēto paņēmienu trīsdesmit reižu.

Jādomā, ka, parakstot līdzīgas zāļu dozes, homeopati nekad nav mēģinājuši matematiski apzināties to, ko viņi dara.

[...]

Pieņemsim, ka sākumā bija 100 kub. cm zāļu ekstrakta. Homeopatiskajā aptiekā ņem 1 kubikcentimetru ekstrakta un sajauc ar 99 kubikcentimetriem tīra spirta. Dabū 100 kubikcentimetrus šķīduma, kas satur 1 kubikcentimetru zāļu. Citādi sakot, zāles ir atšķaidītas 100 reižu.

[...]

Beidzot, pēc trīsdesmitās operacijas (tik daudz paredzēts zālēm pret garo klepu) sākotnējais ekstrakts būs atšķaidīts 1060 reižu. Tas nozīmē, ka 1 kub. cm ekstrakta būtu it kā izšķīdināts 1060 kub. centimetros spirta.

Pagaidām mēs redzam tikai „astronomisku skaitli”, bet nenojaušam, ko tas nozīmē. [...] Fizika ne bez pamata apgalvo, ka molekulu skaits ekstrakta 1 kub. centimetrā ir apmēram 1022. Citiem vārdiem, atšākidītā šķiduma 1060 kub. cm lielajā tilpumā būs „tikai” 1022 ārstniecības vielas molekulu, t. i. pa vienai molekulai uz katriem 1060:1022 = 1038 kub. cm.

[...]

Atgriežoties no astronomijas pie medicinas, nākam pie šāda secinājuma. Ja pieņemam, ka 1 molekula raseņu ekstrakta ir spējīga izārstēt garo klepu, tad slimajam, lai izveseļotos, būtu jānorij 70 tūkstoš pilulas, no kurām katrai jābūt Saules lielumā, - porcija, kas bērnu vecumam ir neapšaubāmi par lielu ...

Pēc teiktā dabiski rodas jautājums: ko satur homeopatisko aptieku pilulas. Acīm redzot visu, ko vajag, tikai ne ārstniecības vielu.

[...]

Šeit iztirzātie kritiskie apsvērumi nav vērsti pret homeopatiju visumā, bet tikai pret ticību to zāļu iedarbībai, kuras izgatavojot, ārstniecības viela tiek sadalīta daļās, kuru skaits pārsniedz ārstniecības vielā ietilpstošo molekulu skaitu.

/J. Perelmanis, „Saistošā algebra”, Latvijas Valsts Izdevniecība, 1952, 11. – 13.lpp/

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {2}

kjiimikjis

(no subject)

from: [info]kjiimikjis
date: Nov. 11th, 2015 - 11:21 pm
Link

Interesanti. Tieši šobrīd mazliet aplūkoju dažu labu homeopātu, un šamo dotos "pierādījumus", rakstu gatavojot... Nezināju, ka tik sen te skeptiski noskaņoti ļaudis ir savu viedokli pauduši - krietni pirms "ūdens atmiņas", "klāsteru" un tamlīdzīgas drazas ēras. Nudien, jauki ko tādu palasīt.

Reply | Thread


zanzibra

(no subject)

from: [info]nebukadnecars
date: Nov. 13th, 2015 - 11:33 am
Link

Priecājos!
Jā, visā šajā "uzdevumā" J. Perelmaņa attieksme bija spēcīgi manāma, šie tikai tādi hailaiti. Tā grāmata vispār izceļas ar tādu sarkastisku un ironisku attieksmi pret samērā daudz ko. :)

Reply | Parent