ANO: bēgļu dzīves apstākļi kļūst arvien sliktāki

June 20th, 2007 (02:46 pm)

Delfi.lv - 20. jūnijs 2007 10:13
Bēgļu un patvēruma meklētāju dzīves apstākļi daudzās valstīs kļūst arvien sliktāki, jo vietējie baidās no teroristu uzbrukumiem, norāda ANO bēgļu aģentūra. Uzstājoties ar uzrunu starptautiskajā bēgļu dienā, aģentūras vadītājs Antonio Guterress atgādina, ka dažas valstis ir ierobežojušas imigrācijas iespējas, liedzot iebraukšanu valstī citu valstu bēgļiem.
Viņš atgādina, ka bēgļi ir nevis teroristi, bet gan terora upuri. Pārskati norāda, ka pēc piecu gadu ilga krituma pēdējā laikā bēgļu skaits atkal sācis palielināties, un to ietekmē situācija Irākā un Somālijā. ANO lēš, ka kopumā pasaulē vardarbības un sliktu dzīves apstākļu dēļ bēgļu gaitās devušies un savas mājvietas pametuši gandrīz 44 miljoni cilvēku.
Neskatoties uz šausminošo statistiku, ANO tomēr redz pamatu optimismam – miljoniem bēgļu ir atgriezušies savās mājās tādās valstīs kā Sudānā, Afganistānā un Kongo Demokrātiskajā Republikā. ANO cenšas veicināt bēgļu atgriešanos Sudānā, kur gadiem ilgi notikuši bruņoti konflikti.
Valstīs, kas uzņem bēgļus, attieksme pret tiem ir atšķirīga. Guterress uzteica Zviedriju un Nīderlandi, kas īpaši pozitīvi attiecas pret bēgļiem no Irākas. Aprēķini liecina, ka kara dēļ Irākā bēgļu gaitās devušies četri miljoni cilvēku, no kuriem puse ir palikusi dzimtenē, bet puse devusies patvēruma meklējumos uz ārvalstīm.