europa.eu: Nepilngadīgo noziedzība: problēma jārisina kopīgiem spēkiem

April 30th, 2007 (05:13 am)

Jaunatne - 21-03-2007 - 13:03
Zēns, kas tēmē ar kaķeni
EP vēlas rast risinājumu nepilngadīgo noziedzības problēmai ES
Ap 15% visu noziegumu ir bērnu, pusaudžu un jauniešu roku darbs, dažās ES dalībvalstīs šis skaitlis sasniedz pat 22%. Nepilngadīgo noziedzība ir visā Eiropā kopēja globāla problēma, kas pēdējo gadu laikā vērsusies plašumā. EP Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komiteja vakar rīkoja atklātu uzklausīšanu, kurā tās locekļi kopā ar ekspertiem no dalībvalstīm mēģināja rast risinājumus, lai novērstu šo samilzušo problēmu.

Nepilngadīgo noziedzība skar aizvien lielāku skaitu bērnu, pusaudžu un jauniešu — vai nu vainīgo, vai upuru lomā —, lai gan statistikas dati par tās vērienu atsevišķās dalībvalstīs atšķiras. Tā, piemēram, Francijā jauniešu noziedzība pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami palielinājusies, it īpaši pieaudzis uzbrukumu personām skaits(190%). Vācijā turpretī vispārējā tendence virzās pretējā virzienā, bet palielinājies ir kolektīvo pārkāpumu skaits.

Daži eksperti uzklausīšanas laikā minēja, ka savu artavu šajā procesā noteikti sniedzis pārmērīgs „izklaidējošās vardarbības” patēriņš jauniešu vidū: vardarbīga rakstura video spēles, televīzijas pārraides un interneta lapas, kas padara vardarbību par apbrīnas objektu. Kāds vairākās ASV pamatskolās veikts eksperiments rādīja, ka, apskaidrojot bērnus un pusaudžus un aicinot tos labprātīgi izslēgt televizoru vai spēļu konsoles, vardarbība to vidū samazinājās par 40 - 50%.

Daudzās dalībvalstīs ar lielu imigrantu skaitu, piemēram, Grieķijā, Spānijā un Francijā, papildus jācīnās arī šo pusaudžu problēmām — grūtībām pielāgoties un atrast savu vietu sabiedrībā.

Pašreizējie pasākumi

Daudzas dalībvalstis vai to pavalstis jau lielākā vai mazākā mērā ir ķērušās vērsim pie ragiem, piemēram, izveidojot jauniešu noziedzības uzraudzības programmu (Spānijā) vai sniedzot labas uzvedības stundas un atzinīgi novērtējot skolēnu brīvprātīgo darbu (Vācijā).

Trūkst tomēr visaptveroša pārskata un statistikas datu par situāciju ES. Arī tiesiskais ietvars katrā dalībvalstī ir savādāks.

Vajadzīga saskaņota pieeja ES līmenī

Grieķu eiro deputātei Katerina Batzeli uzticēts sagatavot iniciatīvas ziņojumu par šo sasāpējušo tēmu. Uzklausīšana tika rīkota, lai kopā ar socioloģijas un psiholoģijas ekspertiem, kā arī NVO pārstāvjiem no dažādām dalībvalstīm apspriestu iespējamos risina jumus.

Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komiteja vēlas celt apziņu un mobilizēt spēkus, lai par šo jautājumu būtu iespējams diskutēt plašākā mērogā. Tas varētu veicināt tādas ES politikas un tiesību aktu izstrādi, kas veicinātu efektīvāku cīņu pret jauniešu noziedzību.

Vairums uzklausīšanas dalībnieku bija vienisprātis, ka sistēma, kurā uzsvars tiek likts uz sodīšanu, nav efektīva. Lielāka uzmanība jāpievērš preventīviem pasākumiem:

* sociālo cēloņu izzināšanai un novēršanai,
* vecāku un skolotāju attiecīgai sagatavošanai,
* bērnu un pusaudžu iesaistīšanai sabiedrībai vajadzīgās aktivitātēs, veicinot to aktīvu lomu sabiedrībā,
* pozitīvu paraugu sekmēšanai,
* NVO un vietējo iestāžu iesaistīšanā problēmas risināšanā.


Labs sākums darbībai ES līmenī varētu būt salīdzinošu pētījumu veikšana. Katerina Batzeli arī norādīja, ka jāveicina brīva jauniešu kustība Eiropā un jauna attieksme plašsaziņas līdzekļos.

Ziņojums varētu būt pirmais solis pretim pieredzes apmaiņai un ES programmām, kā arī atbilstošam tiesiskajam ietvaram.

Ats.: 20070314STO04228