katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ir iesaistīt brīvprātīgaja darbā

April 17th, 2007 (04:47 pm)
current song: timo maas

Rīga, 17.apr., LETA. Piektā daļa jeb 20% Latvijas pilsoņu iesaistās brīvprātīgajā darbā dažādās organizācijās, liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" pētījums.
Eiropas Savienībā (ES) šādā darbā iesaistās vidēji 33% pilsoņu.

Latvijas pilsoņiem iesaistīšanās brīvprātīgajā darbā ir mazāk svarīga nekā Eiropā kopumā. Aptuveni trešajai daļai pilsoņu - 31% aptaujāto - tas nav svarīgi. Par svarīgu šādu darbu uzskata 65% Latvijā aptaujāto, liecina pētījums.
ES valstīs brīvprātīgo darbu par nozīmīgu uzskata 78% aptaujāto.

Latvijā tāpat kā Eiropā kopumā cilvēki brīvprātīgo darbu visbiežāk veic dažādos sporta vai atpūtas klubos, izglītības, mākslas vai kultūras biedrībās, reliģiskajās organizācijās un arodbiedrībās.

Pētījums, kurā aptaujāti gandrīz 26 800 cilvēki 27 ES dalībvalstīs, ļauj secināt, ka vairākums eiropiešu aktīvi neiesaistās brīvprātīgajā darbā. Tomēr dažās valstīs cilvēku, kas apgalvo, ka aktīvi veic brīvprātīgo darbu, īpatsvars ir diezgan liels.

Austrijā brīvprātīgajā darbā piedalās 60%, Nīderlandē - 55%, Zviedrijā - 53%, bet Vācijā - 52% iedzīvotāju. Turpretim viszemākie dalības rādītāji ir Bulgārijā, Lietuvā un Portugālē, kur brīvprātīgajā darbā piedalās attiecīgi 10%, 11% un 12% iedzīvotāju.