krishjaanis2 ([info]krishjaanis2) wrote on November 13th, 2017 at 08:57 pm
Piemēram, var jau smieties par vecās derības praviešu baisajiem redzējumiem, kur ir daudz tieši par ekoloģiskām katastrofām, zemes, augu, putnu iznīcību, ka vietas, kur bija ciedru meži, būs tuksneša un posta zemes, taču tas pats Heijerdāls, jau 70-80tajos, kuģojot pa abiem lielajiem okeāniem, novēro, ka ūdens ir samaitāts, un ka visur iezemieši sūdzās, ka vēji arī vairs nepūšot tā, kā visu viņu cilšu kolektīvā vēsture to gadu simtos vai tūkstošos ir novērojusi, proti, viņi nevar vairs paredzēt laikapstākļus, kas arī liek mainīt dzīvesveidu. Vai, ka augsni, turklāt ne tikai ASV, bet nu jau arī tepat LV burtiski piegāž ar ķimikālijām un indēm for the maximum yield. Šie momenti (tāpat kā bumbas, kuras acumirklī var izdzēst miljoniem cilvēku dzīvību un industriālās cūku fermas, kas diez ko neatšķiras no Aušvices) tiešām, atskatoties uz 6000 civilizācijas gadiem, izskatās samēra unikāli. Esi redzējusi 2014tā gada Noah? Tur par šo pašu, vecais stāsts parādīts visnotaļ kataklizmiskā enviromental jūdu griezumā. 

Jā, Ķīna kristietiskumā tuvākās desmitgades laikā par ievērojamiem procentiem būs apsteigusi ASV, komunistu partija jau satraucas, tāpēc mēģina situāciju kautkā ierobežot. 

Lūk, vismaz manās acīs kristietība ir tik ļoti meta-meta un noslēpums, tik piesātināts fenomens, kurā nevar beigt iedziļināties un kuram nemaz nevar tā izskriet cauri, ka īstenībā, vismaz no mūžības perspektīvas, nebūtu jau jāsūdzās (lai gan vizuāli izskatās katastrofāli), ka UK, Belģijā un citur baznīcas masveidā pārvērš par deju zālēm, elitāriem dzīvokļiem, grāmatnīcām vai restorāniem - jo pilnīgi leģitīmi būtu jautāt, cik tad daudz cilvēku tajos it kā "kristietiskajos" laikos ticēja, Kirkegors, piemēram, 19.gs. vidū saka, ka Dānijā 95% bija fasāde. Šobrīd tiešām Eiropā ir burtiska ilustrācija tam, ko Jēzus saka http://www.bibelesbiedriba.lv/latviesu-bibele/matejaevangelijs/Matejaevangelija13.htm 1-23, proti, visi kultūr vai remdenie ir faktiski atsijāti, bet tie, kas palikuši, ļoti labi zin, par ko tas viss ir, un nemaz nejūtas sagrauti, samazināti vai iebaidīti, jo ar viņiem kopā ir kaut kas par pasauli daudz lielāks. Taču no otras puses nedrīkst kristietību jaukt ar intelektuālismu, jo pirmie Kristus sekotāji tiešām nebija ne salona intelektuāļi, ne rakstu mācītāji, ne reflektīvi angst post-tīņi, bet gan zvejnieki, laukstrādnieki, slimie, vārgie, vajātie utt. Proti, kā teiktu Kirkegors - tev nav jābūt "gudram", lai saprastu Kristu, jo gudrība ir kaut kas, kas kvantitatīvi var atšķirties no cilvēka uz cilvēku, tāpat kā dažs labāk māk sist naglas, dažs sliktāk - gan muļķi, gan gudrie viņa priekšā ir absolūti vienlīdzīgi, pietiek tikai ar ticību. Un, jā, intelektuāļiem, akadēmiķiem vai postmodernisma izvagotajiem šī vienkāršā, nabadzīgā, kailā ticība nereti prasa pārcilvēciskas pūles, jā, pārcilvēcisku gudrību, lai tiktu cauri visādu pašsadomāto cilvēku gudrību miglai.

Jā, piekrītu, mileniāļos ir lielāks jutīgums, lielāks presupposition un bāze gara uzņemšanai, viņi ir burtiski izslāpušie un noskaņoti pareizajās stīgās, taču tas vienlaikus nozīmē, ka īstajai ticībai var viegli pašaut garām, jo blakus ir simtiem citu spožu un vilinošu skatlogu. "where the danger is, the saving power also grows ."

Domāju, ka jau tagad ir gana skaidrs, ka AI (turklāt kā kaut kas pasauli pestījošs un visas cilvēces nelaimes novērst sološs) būs cilvēka iedzimtā solipsima apoteoze. Visu laiku pie sevis jautāju - nulabi, dažādi gēnu inženierijas un biotehnoloģiskie murgi, pasaules godība, ok, Dievs, es redzu, ka tas ir tieši tik tālu, cik tu cilvēkam ļauj iet prom no sevis, tas ir tieši tik daudz, pat dēmoniskākajās formās, cik tu cilvēkam ļauj izpausties - taču, cik tālu, Dievs, vai tu tiešām ļausi cilvēkam tik ļoti dramatiski pietuvoties liktenīgas un neatgriezeniskas kļūdas robežām? Ko tu ar to gribi pateikt? Vai tiešām mums jau nepietiek ar Bābeles torņiem, hirosimām, komunisma eksperimentiem, mākslīgi radītiem vīrusiem, lai mēs paši kaut cik neapjēgtu to, ko tu visu laiku cilvēkam gribi iestāstīt? Jā, when the storm is over, tev, protams, piederēs pēdējais vārds un tev būs bijusi taisnība - bet vai tu nevarēji laikus nolikt cilvēka priekšā kādus šķēršļus, kurus pat viņa bezgalīgā patmīlība nespētu pārkāpt? Protams, ka varēji, bet kāpēc tu to nedarīji?
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: