([info]methodrone) wrote on November 13th, 2017 at 01:25 pm
Es domāju mūsdienu cilvēks ir unikāls tādā ziņā, ka viņš it kā ir visas vēstures kopsumma.

Varbūt tā pat vienkārši ir polaritāti - tie kas netic ir pilnīgi padevušies, kļuvuši nejūtīgi, kamēr tie kas tic, tic daudz apzinātāk (gan caur prātu gan sirdi). Varbūt tāda polaritāte ir iespējama tikai mūšdienās, kamēr senāk tas bija homogēnāk. Cilvēki aptuveni visi ticēja, bet liela daļa remdeni un tikai skata pēc. Bet tagadējie laiki ar saviem dramatiskajiem notikumiem pieprasa - vai nu tici vai netici, ja tu paliksi kaut kur pa vidam, tad iznīksi. Izvēlies vai nu saraut saikni ar dievišķo, vai to pienācīgi novērtēt. Es neredzu vidusceļu. Es domāju, jebkurš, kurš ir daudz domājis par eksistenci un lietām, apzinās, ka nav vidusceļa, ka sirdsapziņa netļauj tā dzīvot, tas ir kā dzīvot mājā bez grīdas, kur tu izmisīgi ķersties pie sienām, un tā nav nekada dzīvošana.

Vārdusakot, manuprāt, mūsdienu cilvēks ir unikāls, jo viņš tiek bombardēts ar notikumiem, kas liek domāt par eksistenci, par ētikas jautājumiem. Gan ar notikumiem no senākas un pavisam nesenas pagātnes, gan tagadnes, un likumsakarīgi arī apbraudētās nākotnes, gan viedokļiem par šiem notikumiem, gan paša reflektēšanu par šiem notikumiem - vārdusakot, krīze vairākos līmeņos.

Tas ir interesanti uzzināt ko tādi random jaunieši domā. Tas parāda to, ka ja senāk cilvēks automātiski ticēja, tad mūsdienās cilvēks automātiski ir neviennozīmīgs un eksistenciāli apjucis, kas arī ir tas nestabilais stāvoklis, kas pieprasa izvēli. Interesanti, ka vienreiz skatoties interviju ar vienu no Austrumu guru, viņš pateica, ka viņaprārt, tuvāko dekāžu laikā puse (ok pārspīlējums I think, bet viņš bija for sure) cilvēku izdarīs pašnāvību. Bet tas sasaucas ar mentālo problēmu krīzi, kāda ir jauniešu vidū, pavisam maziņo 9-15 gadīgo.

Bet nu es nezinu, ir grūti spriest. Kā vienmēr cilvēki tik ļoti slēpj savas patiesās domas, gan no citiem, gan sevis, ka nekad nevar zināt, vai es to saskatu tikai savu immediate pieejamo cilvēku vidū, vai arī tas ir vispasaules trends.

Bet man arī noteikti vienmēr ir smīns, kad es redzu, ka tie paši cilvēki, kas tik lepnīgi sevi pasniedz kā racionālos nihilistus, kad viņiem arvien biežāk pasprūk pateikt ko tādu, kas pilnībā apgāž viņu prātuļojumus, un skaidri norāda tikai uz vienīgo patiesību. It's as if everything is coming together, likumsakarība, bubbling up from beyond.
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: