Zane ([info]mazaa_maasa) wrote on December 18th, 2022 at 01:31 am
825. PhD piedzīvojumi: Materiāli un metodes
Kad izlemts uz kurieni prāts tiecas, tad jāsaņemas un jāsāk rīkoties.
Kas ir un kā tikt IPBME@TMU? 
IPBME = International Phd in BioMedical Engineering. Programmā tiek uzņemti tikai ārzemnieki, bet ne obligāti pilnīgi jaunatbraucēji. Šogad tika uzņemtas 5 dāmas no 4 dažādām valstīm (Latvija, Svatini, Vjetnama un 2x Indija) ar dažādām iepriekšējām izglītībām (augu bioloģiju, biotehnoloģiju, ķīmijas inženieriju un nanomateriālus), no krurām 2 dāmas arī maģistra grādus bija ieguvušas Taivānā. Programmas direktors ir francūzis un daži pasniedzēji arī ir no citām valstīm. Plus - iespēja iesaistīties Dual PhD programmā (otrs grāds no Francijas). Kopumā programmu paredzēts pabeigt 3-4 gados, varbūt ilgāk, ja grib to dubulto grādu.
Uzņemšanas process: jāaizpilda online pieteikuma veidlapa, jāpievieno resume and personal statement, statement of purpose, sekmju izraksts un diploma kopija un jāsarunā 2 online rekomendācijas vēstules. Nezināju, kas ir personal statement un statement of purpose un ar ko tie atšķiras, tā kā pavadīju diezgan daudz laika meklējot info par to. Beigās kko sadzejoju, kas, acīmredzot, likās pieņemams un saprotams ^^' 
Ja kandidāts liekas sakarīgs, tad tiek uzaicināts uz online interviju - jāsagatavo īsa prezentācija par savu iepriekšējo izglītību un pieredzi, motivāciju studēt IPBME un potenciālo darba vadītāju un darba tēmu. Man nebija ne jausmas par savu darba vadītāju un tēmu. Izskatot visu programmai piesaistīto akadēmisko personālu un viņu pētniecības sfēras, es atradu dažus interesantus kandidātus, bet līdz intervijas brīdim tā arī nebiju ar viņiem sazinājusies. Tas mani satrauca un baidījos, ka tas varētu būt iemesls, kāpēc mani neuzņemtu. Tajā pat laikā tā nebija obligāta prasība uzņemšanas brīdī, kas arī bija vēl viens iemesls, kāpēc tā programma sākotnēji vispār uzrunāja, jo LV un daudzās citās valstīs un PhD programmās tas tā neietu cauri - tur var pieteikties tikai tad, ja tev jau ir sarunāts vadītājs un gatavs darba plāns. Šajā situācijā es cerēju, ka pirmajos mēnešos būs iespēja klātienē satikt tos pasniedzējus/profesorus un saprast kādi viņi ir kā cilvēki un vadītāji un ko viņi dara. Biju diezgan satraukta par interviju, pirms tam saskatījos visādus pieredzes stāstus youtube, lai mēģinātu sagatavoties, bet beigās viss bija ļoti vienkārši un raiti. Iespējams tieši tāpēc, ka tev jau iepriekš liek sagatavot slaidus, līdz ar to tu jau zini atbildes uz svarīgajiem jautājumiem. 
Pēc intervijas saņēmu jauku epastu no direktora un uznāca pārdomas par laiku un finansēm.. Pēc uzņemšanas apstiprinājuma saņemšanas, sākas nākamie papīrdarbi. 
1) aviobiļešu iegāde - tā kā tajā brīdī bija aktuāli COVID ierobežojumi, tad bija jāierēķina nedēļa karantīnā pirms studijām. Nolēmu braukt jau augusta beigās. 
2) nākamās online veidlapas un nu jau Taivānas pārstāvniecības apstiprināti dokumenti - diploms, sekmju izraksts, finanšu izraksts (vajag vismaz 4000 USD kontā). Lai dabūtu Taivānas apstiprinājumu, vispirms jādabū Latvijas apstiprinājums. Lai dabūtu apstiprinājumu finanšu izrakstam, tas vispirms jāapstiprina pie notāra. Čakars, daudz laika. 
3) pieteikšanās uz Taivānas Izglītības ministrijas (MOE) referenci, lai varētu pieteikties vīzai. 
4) vīza - atkal COVID ierobežojumu dēļ, iebraukt bija atļauts tikai īpašos gadījumos, un tam bija nepieciešams pamatojums. Manā gadījumā studijas bija iemesls, līdz ar to atkal jāsalasa studiju dokumenti un MOE apstiprinājums. 
5) veselības apdrošināšana 6 mēnešiem Taivānā. Svarīgi nejaukt ar ceļojuma apdrošināšanu! LV kompānijas pilnīgi nederīgas, nācās meklēt kaut ko starptautisku. Svarīgi noskaidrot visus noteikumus un vai darbojas arī pēc tam, kad jaunā valsts kļūst par "country of residence". 
6) iebraukšanas atļauja - atkal COVID dēļ īpaši noteikumi; vajag avio biļetes, vīzu un apdrošināšanu. Saistīts ar karantīnas viesnīcu pieejamību, kas tika organizēta centralizēti caur valdību, un viņi gribēja, lai ielidošana būtu vismaz mēnesi pēc pieteikuma iesniegšanas (kas man knapi sanāca). 
7) samaksa par karantīnas viesnīcu ~ 800EUR - jāsedz pašam. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc viņi grib arī to finanšu izrakstu, lai zinātu, ka cilvēks varēs samaksāt par to. Man noveicās, ka mans jaunais universitātes departaments vēlāk atmaksāja pusi. Citiem tā nepaveicās. 
8) pieteikšanās uz kojām - ar šo arī bija stresaini, jo ilgi bija jāgaida atbilde par to vai būs kur dzīvot pēc karantīnas. Sāku jau meklēt istabas un dzīvokļus ārpus TMU. 
Beigās veiksmīgi atlidoju, izcietu karantīnu, tiku kojās, piereģistrējos studijām un viss sākās. 
Kopumā no nostāstiem saprotu, ka tikt doktorantūrā nav viegli, tā kā priecājos un ļoti novērtēju to, ka man izdevās ar pirmo vienīgo reizi. Kamēr gaidīju rezultātus, sāku domāt, ka, ja netikšu šeit, tad nākamajā gadā mēģināšu uz Taizemi :D Man liekas, ka nākamajās reizēs pieteikšanās būtu vieglāka un mazāk stresaina, jo vienreiz jau procesam ir iziets cauri un tu redzi, ka otrā galā arī ir vienkārši cilvēki.

Kā izpaužas IPBME? 
1. Tā kā Biomedicīnas inženierija ir starpdisciplināra nozare, tad, lai visi tiktu pie vismaz pamatzināšanām vienādā līmenī, pirmajā gadā šeit tiek organizētas un jāapmeklē strukturētas lekcijas - kā maģistrantūrā, tikai mazāk. Mani kā cilvēku, kam patīk iet uz lekcijām, tas ļoti piesaistīja un uzrunāja, kad lasīju programmas aprakstu. Zinu, ka pie mums LV un daudzās citās valstīs doktorantūra izpaužas kā pētniecība pie konkrēta darba vadītāja un varbūt doktorantūras skolas, kas ir semināru veidā. Pirmajā semestrī man ir 5 obligātie priekšmeti - Tissue engineering for clinical applications; Biomaterials & nanomaterials: application in medicine; Special topics in Moon-Shan academia-industry forum; Seminar; Research ethics. 
Pirmie 2 liekas diezgan pašsaprotami, tajos arī dalībnieki ir tikai mūsu programmas studenti un pa vienam studentam no random citas programmas, kam tie ir kā izvēles priekšmeti. Regulāras lekcijas sākot ar pamatiem līdz reāliem case studies. Tur bija viens eksāmens semestra vidū, būs otrs eksāmens semestra beigās un vēl prezentācija/referāts jāiesniedz. 
Moon-Shan notiek lielam baram studentu no dažādām meģistrantūras un doktorantūras programmām. Lekcijās nāk ar biomedicīnu saistītu uzņēmumu un iestāžu pārstāvji un stāsta par uzņēmējdarbības, ražošanas, mārketinga un praktiskā pielietojuma pusi. Pirmie nāca Garmin pārstāvji stāstīt par viņu uzņēmuma attīstību, viedo pulksteņu tehnoloģijām, izmantotajiem biosensoriem, turpmāko iespējamo pielietojumu personalizētajā medicīna utt. Viena no pēdējām lekcijām bija par Machine learning tehnoloģiju izmantošanu medicīnas ierīcēs. Kopumā sanāk interesanti jauni ieskati biomedicīnas industrijā un dažādajos aspektos. Prasības nokārtošanai - apmeklējums, mājasdarbu referāti/atskaites par noklausīto lekciju un vismaz 2 uzdoti jautājumi semestra laikā. 
Semināra nodarbības arī ir vairākām maģistrantūras un doktorantūras programmām kopā, un ir paredzētas studentu zinātnisko rakstu lasīšanas un prezentēšanas prasmju pilnveidošanai. Katram jānolūko ar savu pētniecības darbu saistīts raksts, kas jāizpēta, jāizprot un jānoprezentē pārējiem 20 minūtēs, iekļaujot arī pamatinformāciju un paskaidrojumu par tēmu. Pēc tam, protams, jautājumi no publikas, kam seko komentārs no darba vadītāja, un tad vērtējošā pasniedzēja. Un dažreiz nodarbībās klāt ir viens ārsts, kuru visi respektē, bet no kura arī baidās, bet man viņš reāli patīk - vienmēr komentē sakarīgi un saprotoši, bez apvainojumiem prezentētājam, un var just, ka viņš tiešām grib, lai studenti seko līdzi un saprot, kas tiek stāstīts un kāda tam ir nozīme. Prasības nokārtošanai - prezentācija (iekļaujot moderēšanu citiem tajā dienā prezentējošajiem), apmeklējums, un vismaz 4 jautājumi semestra laikā. 
Pētniecība ētika bija online kurss, un aptvēra gan bioētiku, kas saistīta ar eksperimentiem ar dzīvniekiem un cilvēkiem, gan akadēmisko ētiku, kas saistīta ar plaģiātiem un autortiesībām, pētījumu prezentēšanu un publicēšanu. Ļoti interesanti bija palasīt par kritērijiem uzskaitāmajiem publikācijas autoriem :D Bija jānoskatās arī 3 filmas ("Gattaca", "Constant gardener" un "Still Alice") un daži TEDx video. Prasības nokārtošanai - komentāri pie diskusijas, referāts/eseja par vienu no filmām, valdības izveidoto lekciju materiālu izlasīšana un eksāmens. Ļoti patīkami, ka viss bija jāizdara līdz novembra vidum, līdz ar to var vairāk fokusēties uz citiem priekšmetiem tagad.
Otrajā semestrī būs obligātās izvēles priekšmeti, Advanced Thesis writing un turpināsies Moon-Shan un Seminārs. Otrajā gadā arī vēl dažas lekcijas. 
2. Otra - svarīgākā - sadaļa doktorantūrā, protams, ir pati pētniecība un zinātne. Līdz pirmā semestra beigām programmas sekretārei ir jāiesniedz informācija par vadītāju, ko-vadītāju un darba tēmu. Katra mācību gada sākumā notiek atskaitīšanās par darbu - kas ir izdarīts un kas vēl jāizdara, kādi plāni nākamajam gadam. Ar šo man ļoti grūti gāja, jo atbraucot un sākot vākt info par visiem vadītājiem un darbiem, sanāca diezgan vilties. Šobrīd gan esmu tikusi pie tā profesora, kas man patīk un vada manas mīļākās lekcijas un ir vienīgais, kas fokusējas uz audu inženieriju, un jau lēnām iedzīvojos jaunajā laboratorijā, bet sava darba tēmas man vēl nav. Lielā mērā šeit ir līdzīga situācija kā LV - nav finansējuma, nav projekta, nav darba XD un man tieši sanāca atbraukt uz tā profesora lielā projekta beigām, tāpēc sākumā arī viņš nebija sevišķi priecīgs par situāciju - teica, ka ņemtu mani, bet nevar nodrošināt darbu ilgtermiņā. Bet tiek bīdītas runas par nākotnes projektiem, tā kā ir cerība, ka kkas sanāks; tikmēr palīdzu citam studentam ar viņa darbiem, lai ātrāk iet uz priekšu, un sanāk atkārtot zināmās un apgūt jaunas metodes.
Visādi reālās sadzīves āķi un piedzīvojumi sekos vēlāk. 
Tags: ,
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.