makonu_kalns - Earth Liberation Front - dabas draugi vai ekoteroristi?
January 10th, 2015
08:17 am

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Earth Liberation Front - dabas draugi vai ekoteroristi?
Pirmajos studiju gados biju fanātiski "zaļais pārstāvis" - no sērijas - ticēju, ka ķēdēšanās pie kokiem (vai dzīvošana tajos) un arī daudz skarbākas aktivitātes var novest pie pozitīva, dabu saudzējoša rezultātu. Un, neparprotiet, es ticu tam daļēji vēl aizvien, jo dažreiz tiešām tikai radikāla vai šķietami radiāla rīcība var novest ja ne pie ātra mūsu domu gājienam atbilstoša rezultāta, tad vismaz iekustināt procesu, sacelt troksni, brēku, pievērst sabiedrības un mediju uzmanību lielāk, samilzušām problēmā. Tikai atšķirībā no agrajām jaunības dienām, kad dumpinieciskums un maksimālisms piedien ikvienam un ir neatņemama sastāvdaļa, lai skaitītos jauns un "dzīvs", vairs nepiekrītu tik galējām un radikālām pieejā un formām, kādas, piemēram, piekopjs arī vīri ar bārdām un kundzes ar sirmumu, t.s., Zemes atbrīvošanas forntē (ZAF) jeb angliski Environmental Liberation Front (ELF), kuri, izrietoši no abreviatūras, tā arī sevi dēvē un attēlo - kā elfus:




Viņiem visu pastāvēšana laiku ir bjusi ļoti skaļa un aktīva darbība, draudošas tiesas prāvas un reālas tiesas prāvas un pat reāli cietumsodi. Bet ar ko tad viņi nodarbojas un kā tas viss sākās?
Tālāk neliels ieskats:
ELF sākotnēji apzīmēja organizāciju Environmental Life Force (ELF), zināma arī kā Original ELF. To dibināja Džons Hanna (John Hanna) 1976. gadā Kalifornijā, bet kopš 90’to gadu vidus šis saīsinājums apzīmē organizāciju Earth Liberation Front (ELF), saukta arī par “The Elves” un tā tika dibināta 1990. g. Lielbritānijā, Braitonā kā organizācijas Earth First! atvase.Līdz 1994. gadam ZAF darbība jau bija izplatījusies pa visu Eiropu, bet pirmās patiešām skaļās aktivitātes tā veica 1996. g. Ziemeļamerikā. Sākot ar 1997. gadu tā oficiāli uzņemas atbildību par pašu organizētajām aktivitātēm saistībā ar vides aizsardzību, paskaidrojot akciju iemeslus.Mūsdienās tā ir starptautiska kustība, kura plaši darbojas vairāk nekā 12 pasaules valstīs.Kopš 1996. gada ELF ir rīkojusi neskaitāmas akcijas ASV, Meksikā, Kanādā un Eiropā.Ir aprēķināts, ka visām kompānijām un valsts aģentūrām nodarīto zaudējumu summa pārsniedz 150 miljonus dolāru. ELF akcijas parasti ir saistītas ar korporāciju fizisku un ekonomisku iznīcināšanu un ietekmēšanu, apturot vai aizkavējot to darbību konkrētā reģionā vai projektā.Īpašuma iznīcināšanai visbiežāk tiek pielietota dedzināšana.ZAF veido anonīmi un autonomi cilvēki vai cilvēku grupējumi, kuri, kā vēsta Ziemeļamerikas Zemes Atbrīvošanas Frontes preses birojs, izmanto “ekonomisko sabotāžu un partizānu karu, lai apturētu apkārtējās vides ekspluatāciju un sagraušanu”. Viniem nav oficiālas vadības, hierarhijas, dalībnieku vai runasvīru (vismaz tā viņi apgalvo), organizācijas sistēma ir pilnīgi decentralizēta – nav kopīgas uzturēšanās vietas un telpas, kā arī logo (bet vēl joprojām bieži pieņemam augstāk ievietot logo kā ELF logo). It kā vienīgais, kas vieno šos cilvēkus, ir kopīga pārliecība, mērķi un veidi, kā tos sasniegt. Zemes atbrīvotāji darbojas vai nu individuāli, vai biežāk nelielās grupās, kuras dēvē par šūnām. Izdevumus akciju laikā sedz paši (atkal jau - tā tiek apgalvots, bet būsim godīgi - gan jau ir kādi smuki sponsori, piemēram konkurējošās kompānijas utt.).
Oficiālie darbības mērķi ir šādi: cīnās pret: mežu izciršanu, urbānās vides izplešanos, ģenētisko inženieriju, pesticīdiem, ekosistēmu un dabisko dzīvotņu iznīcināšanu, vergu darbaspēku izmantošanu, globalizāciju, gaisa un ūdens piesārņošanu, dzīvnieku audzēšanu pārtikai, apģērbam un izmantošanu laboratorijās utt. Ir noteiktas arī būtiskākās vadlīnijas: 1) Izglītot sabiedrību par nežēlībām, kas tiek veiktas pret vidi un visām tajā dzīvojošajām sugām. 2) Radīt pēc iespējas lielākus ekonomiskus postījumus tiem, kas gūst peļņu no apkārtējās. 3)Ievērot visus nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai neciestu neviens dzīvnieks, to skaitā cilvēks.
Realitātē tas, protams, ir, t.s., ekoterorisms. Viņiem, loģiski, nepatīk, ka viņu tā dēvē, jo viņi, savukārt, par ekoteroristiem uzskata tos, kas “veic noziegumus pret apkārtējo vidi un dzīvību uz zemes”.
Te ir dažas lielākās gadu laikā veiktās akcijas:
29.11.1997.,Oregona: Savvaļas zirgu aploka un zemes menedžmenta biroja nodedzināšana. Atbrīvoti 400 zirgi. Postījumi: 474’000 $.
03.07.1998., Viskonsīna: ielaušanās un 310 ūdeļu un sesku atbrīvošana no Apvienotās Vakcīnu laboratorijas. Iznīcināts aprīkojums un izsisti logi.
25.12.1999., Oregona: uguns iznīcina galveno mežizstrādes kompānijas Boise Cascade ēku. Postījumu: vairāk kā 1 milj. $.
29.12.2000., Ņujorka: tiek uzspridzinātas trīs Longailendas luksus ēkas, uz ceturtās tiek uzrakstīts: “Ja jūs uzcelsiet, mēs nodedzināsim!” Postījumi: 160’000 $.
21.05.2001. Vašingtona: degbumbas sprādziens Vašingtonas Unirversitātes Pilsētas Dārzkopības centrā. Postījumi: 7 milj. $.
26.01.2002., Minesota: tiek nodedzināta Minesotas Universitātes Mikrobioloģijas un Augu ģenētiskās izpētes centra augsnes pārbaudes laboratorija. Postījumi: 630’000 $.
20.01.2003., Vašingtona: ļaunprātīga dedzināšana McDonalds’ā. Postījumi: 5000 $.
30.07.2004., Ziemeļkarolīna: izdemolēts kravas autotransporta parks.
27.07.2005., Vašingtona: tiek nodedzinātas 2 nepabeigtas mājas. Postījumi: 100’000 $.
27.06.2006., Ontario, Kanāda: tiek nodedzināta daļēji pabeigta māja. Postījumi: 200’000 $.
03.03.2008., Vašingtona: sprādziena rezultātā iznīcinātas četras vairāku miljonu vērtas luksus mājas. Postījumi: 7 milj. $.

2009.gads nebija veiksmīgs vienai no elfiņiem: Zemes atbrīvošanas frontes dalībnieci Mēriju Meisoni par par Mičiganas lauksaimniecības halles dedzināšanu 1999. gadā (šādi cīnoties pret ģenētiskās modifikācijas pētījumiem, un citiem līdzīgiem noziegumiem) notiesājauz gandrīz 22 gadiem. Ja nemaldos, šis ir līdz šim bargākais par ekoterorismu piešķirtais sods.

Fun fact - kopš 2014.gada Mērija ir pārtapusi par Marius (viņš).


Tēvzemē, protams, līdz šādiem apmēriem neaizvilkt. Bet jaunība par spīti savam introvertum utt. es ļoti gribēju braukt uz kādu lielāku valsti un iesaistīties ELF. Es gan šādas akcijas visticamāk veikti viens pats. Lai gan tur jau droši vien ir gana daudz "nūģu", ar kuriem būtu varējsi biedroties.

(2 comments | Leave a comment)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:January 10th, 2015 - 10:20 am
(Link)
"ielaušanās un 310 ūdeļu un sesku atbrīvošana no Apvienotās Vakcīnu laboratorijas" - nolemjot nabaga dzīvnieciņus ilgstošai un mokpilnai nāvei, jo izdzīvot brīvā dabā tie nespēja. Bet kuru tas interesēja, ja galvenais bija panākts - iekļūts vai visos vietējo ziņu sižetos.
[User Picture]
From:[info]makonu_kalns
Date:January 10th, 2015 - 10:29 am
(Link)
Tur jau tā lieta, ka viņu darbības ir vairak neka diskutablas. Fanātisks reti kad nozīmē ciešu draudzību ar galvu.
Powered by Sviesta Ciba