Mirkļu konservācija - Māmiņas [entries|archive|friends|userinfo]
Saprāta balss

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Māmiņas [14. Maijs 2009|23:06]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Skaņas |Melotron - Marlene]

Tāda sajūta, ka Latvijas dzemdētājam pa visu ķermeni nav atlikusi neviena smadzeņu šūna. No raksta delfos: „Kāda māmiņa radioraidījumā asi kritizēja valdības lēmumu mainīt likumu laikā, kad daudzas māmiņas ir stāvoklī.” Yeah, vajadzēja sagaidīt, kamēr visas sadzemdēs un tad apcirpt pabalstu... vai arī iedot laiku – 9 mēneši. Sak, ja gribat naudu – vairojaties tagad vai arī paliekat klusi uz mūžu :D

Potenciāli arī mēs varētu būt pie tiem cietējiem, kam dēļ šīm izmaiņām māmiņalga varētu būt vismaz 2x mazāka, bet nu whatever – valstī dižķibele – visiem jāsavelk jostas ciešāk, arī tādiem buržujiem kā es. No ilgtermiņa viedokļa tas, protams, ir absurdi – tiek potenciāli samazināts nākamo nodokļu maksātāju skaits, nav kas cels ekonomiku and stuff. Bet pilnīgi skaidrs, ka šobrīd sociālajā budžetā tā ir vieta, kur nokāst piķi. Kā nekā svēto govi – pensionārus – neviens neaiztiks, jo pensionāri atšķirībā no zīdaiņiem iet balsot.
LinkPiebilst

Comments:
[User Picture]
From:[info]jff
Date:14. Maijs 2009 - 23:27
(Link)
Ir vēl citas atšķirības - vidējā pensija Latvijā ir daudz mazāka par vidējo māmiņalgu, lai gan pensionāri sociālajā budžetā ir iemaksājuši nesalīdzināmi vairāk. Un arī iespējas piepelnīties māmiņai tomēr ir plašākas nekā pensionāram.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:15. Maijs 2009 - 11:29
(Link)
šis protams ir gaužām subjektīvs un nepopulārs viedoklis, bet ja jau vecāki mani uzturējuši kamēr es esmu bijis mazs, tad man vajadzētu uzturēt savus vecākus, kad viņi ir veci un nevarīgi. Tādā veidā arī var veicināt dzimstību - kā nekā jāsaražo tak aprūpētāji vecumdienām. Paliek protams vientuļie pensionāri un večuki ar nekaunīgiem bērniem... par tiem lūk būtu jārūpējas valstij.
Info par ASV sociālo sistēmu - http://money.cnn.com/2009/05/12/news/economy/SocSec_Medicare_trustees_report/index.htm
Un nedomāju, ka pie mums ir labāk. Man liekas, ka šī brīža sociālās sistēma ir vienkārši lemta kraham.
[User Picture]
From:[info]skyhell
Date:15. Maijs 2009 - 11:12
(Link)
šoreiz bik nepiekrītu Tev.. valdība tomēr rīkojas pretlikumīgi, protams, viņi var samazināt/nogriezt jebkura veida pabalstus, bet noteiktos termiņos.. ir tāds jēdziens kā tiesiskā paļāvība, kas nozīmē, ka paliekot stāvoklī es esmu droša, ka man būs konkrēta summa un ar to rēķinos un tiesājoties ar valsti es visticamāk vinnēšu. viņi var noteikt datumu, ka, piemēram, sākot no 1.maija pēc 9mēn. pabalsti tiks "apgraizīti", bet viņi nedrīkst to darīt tik strauji. tas ir smieklīgi- ar ko tad 31.06. dzimis mazulis ir labāks par 1.07. dzimušu, kuram pabalsts būs krietni mazāks- abas māmiņas/tēti tak ir maksājuši nodokļus..
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:15. Maijs 2009 - 11:31
(Link)
Argumenti ir ļoti labi un ļoti pareizi, bet tikpat labi valsts institūciju darbinieki ir rēķinājušies ar noteiktu algu, skolotāji ir rēķinājušies ar algas pieaugumu. Man šķiet, ka pietiek deķīti vilkt katram uz savu pusi un godīgi jāatzīst, ka esam dirsā un izlīst varam tikai kopīgiem spēkiem.
[User Picture]
From:[info]skyhell
Date:15. Maijs 2009 - 12:43
(Link)
ar to algu ir bik citādāk, jo Tu jau lielāko ties vari izvēlēties strādāt vai nē, bet ar bērnu ir bik grūtāk, neiekonservēsi tak uz kādu laiciņu un ja vēl esi vientuļā māte.. vnk ja nav maza bērna, tad ir lielākas iespējas atrast kkur darbu (cik nu vispār tagad ir iespējas), bet ar bērnu iznāk tupēt mājās, jo bērnu dārzā tādas "silītes" jau sen kā nav, aukles izmaksā dārgāk, nekā nestrādāt un vispār zīdaini tak nekur nenogrūdīs.. protams, es nerunāju par variantu, kur vecāki ir labi nodrošināti un tā pabalsta mazināšanās nebūs nekas tik ārkārtējs, bet domāju, ka būtu diezgan daudz jauno māmiņu, kas izvēlētos citu ceļu, nevis tagad dzemdēt bērnu, zinot, ka gaidāmo 300Ls vietā, ar kuriem var izdzīvot, saņems kādus 175Ls ar kuriem var knapi eksistēt, kur nu vēl bērnam visu nodrošināt..
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:15. Maijs 2009 - 14:02
(Link)
50% samazinājums, par kuru runā tu attiecas tikai uz tām māmiņām, kas saņem māmiņu algu un vēl paralēli strādā. Kas man liekas gana godīgi - vai nu velti laiku bērnam un saņem par to summu X vai arī algo auklīti/vecmāmiņu/labāko draudzeni un saņem par to X/2.

Kas manā skatījumā nav diez ko godīgi - ja sieviete saņem algu, teiksim 1000 LVL apmērā un pēc dzemdībām ienākumi tiek samazināti divkārši. Bet šajā gadījumā arī nedomāju, ka tas ir dzīvības un nāves jautājums.
[User Picture]
From:[info]skyhell
Date:15. Maijs 2009 - 15:53
(Link)
patiesībā varu piekrist par to, ka 250Ls (50%) ir godīgi, ja strādā, un 500Ls "griesti" ir arī saprotama lieta, bet man galīgi nepatīk, ka tas lēmums ir tik straujšs.

ja samazinot algu vai atlaižot, Tevi brīdina mēnesi iepriekš, lai vari sagatavoties un izlemt, ko iesākt, tad šajā gadījumā vajag brīdināt 9mēn. iepriekš un lieta darīta. jo man, piem, ir iespēja izlemt, vai varu tagad atļauties bērnu, bet maniem draugiem, kuriem gan bērns, gan pabalsts bija plānots, tādas iespējas nav un reizēm tie 150Ls ir ļoti nozīmīgi.
[User Picture]
From:[info]macabre
Date:15. Maijs 2009 - 17:25
(Link)
Par to, ka būs krīze un būs slikti bija zināms jau pirms pusotra gada jebkuram saprātīgi domājošam cilvēkam. Un to, ka kaut kādā brīdīt tiks apcirpts sociālais budžets arī tad pilnīgi droši varēja paredzēt.

Skaidrs, ka labi būtu, ja brīdinātu iepriekš vai vispā rneko nemainītu, bet reālā pasaule no ideālās tomēr nedaudz atšķiras. Vienkārši ir ļoti daudz sociālo grupu, kas uzskata, ka ir īpašākas par citām un cenšas sev izsist izņēmumus - sākot ar presi PVN sakarā, beidzot ar māmiņalgām - tas mani kaitina. Kā jau teicu - lēmums manuprāt ir pilnīgi dumjš, bet otra nometne nav ne par matu labāka.
From:[info]spirit
Date:12. Jūnijs 2009 - 00:03
(Link)
tomēr svētās govis cieš