Čmok! - Intelektuālais ieraksts

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Februāris 18., 2009


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
13:24 - Intelektuālais ieraksts
Bērnībā viena no manām mīļākajām grāmatām bija Žila Verna "Žangada". Stāsts ir par to, ka cienījamas ģimenes galva ar visu saimi dodas braucienā ar milzīgu plostu uz leju pa Amazoni, un izrādās, ka īstenībā viņš tiek meklēts par briesmīgiem noziegumiem, un pēc tam izrādās, ka viņš īstenībā ir nepatiesi apsūdzēts, un viņa attaisnošana ir atkarīga no ahūni sarežģīti aizšifrēta dokumenta, kuru nezin cik ilgi nespēj atšifrēt visa Manausas pilsēta, un beigās, kad galvenajam varonim galva jau ir cilpā, labajiem spēkiem izdodas uzzināt īstā ļaundara vārdu, viņi atšifrē dokumentu un viss beidzas laimīgi.

Dziļā bērnība šī grāmata manī izraisīja smagu šifrēšanas tieksmi un es metos aizšifrēt visus iespējamos tekstus. Šodien gan man ir skaidrs, ka nabaga Žils ar visu to šifrēšanas padarīšanu ir briesmīgi izgāzies. Ahūni sarežģītā šifra atslēga patiesībā ir atrodama pusstundas laikā, ja vien ir zināms kāds atslēgas vārds. Grāmatas varoņi patiešām arī ķērās pie atslēgas vārdiem, bet nezin kāpēc izmēģināja to atbilstību tikai teksta sākuma un beigu burtiem. Ja viņi būtu to pašu atkārtojuši visa teksta garumā, tad atklātu, ka, piemēram, vārds Dakosta (galvenā varoņa uzvārds latviešu tulkojumā) vai Dacosta (franču oriģinālā) tīri teorētiski tekstā var atrasties tikai trīs vietās latviešu tulkojumā vai vienā vietā oriģinālā, un tālākais jau būtu bērnu spēle. Arī tad, ja atslēgas vārdi nav zināmi, Gronsfelda šifrs ir atšifrējams, kā tas aprakstīts šeit.

Mēģinot atšifrēt tekstu, grāmatas varoņi nez kāpēc izsecina, ka, burtam D sakrītot ar skaitli 4 (tas nozīmē skaitīt 4 burtus atpakaļ uz alfabēta sākumu), viņi neiegūst vispār nekādu burtu, kaut gan patiesībā tas, protams, nozīmē burtu Z. Bet pats briesmīgākais ir tas, kā varoņi nonāk pie secinājuma, ka izmantota tieši šī šifrēšanas metode. No sākuma viņi domā, ka tekstā katrs burts ir aizstāts ar kādu citu konkrētu burtu, teiksim, A ar Z, B ar V u.tml., bet tad ievēro, ka vienā vietā ir trīs vienādi burti pēc kārtas un izdara ģeniālu secinājumu - tā kā nevienā pasaules valodā nav vārda, kurā būtu trīs vienādi burti pēc kārtas, tad ir izmantots tieši šis šifrs. Pirmkārt, tā kā vārdi šifrētajā tekstā nav atdalīti, nav nekāda pamata apgalvot, ka trīs vienādie burti patiešām atrodas vienā vārdā. Divi no tiem var būt viena vārda beigas, bet trešais - otra vārda sākums, vai arī otrādi, un šādas kombinācijas ir iespējamas ļoti daudzās valodās, varbūt pat visās. Un otrkārt, ir gana daudz valodu, kurās ir vārdi ar trīs vienādiem burtiem pēc kārtas. Igauņu valodā salikteņos var būt pat četri vienādi burti pēc kārtas, bet latviešu valodā Verna laikos bija arī vārds ar pieciem vienādiem burtiem pēc kārtas - neeeeet (neieiet). Arī tagad latviešu valodā ir vārds, kurā ir trīs vienādi burti pēc kārtas - pseidooolīts (izskatās tāpat kā oolīts, tikai pilnīgi citādāk). Un ir arī īsts vārds, kas sākas ar trīs vienādiem burtiem - Palau salās ir tāda gliemežu ģints ar latīnisko nosaukumu Aaadonta.

(1 saka | ko saki?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]pick
Date:20. Februāris 2009 - 12:24
(Link)
kaut arīno pašas kodēšanas figu es saprotu,
bet izklausās satriecoši forši!!

Atceros kā es savulaik fanoju par Šerloku Holmsu un man arī tur vienāstāstābija baigais brīnums kad viņi vienu vēstuli šifrēja..
:)

> Go to Top
Sviesta Ciba