Runājot par kuņgu sulām.
Mūsdienās praktiski visi patērē pārāk daudz "skābo" produktu, tas varētu būt viens no galvenajiem osteoporozes un citu slimību cēloņiem, jo organismam ir jāstrādā, lai skābi neitralizētu, un tas tiek darīts, paņemot kalciju no kauliem.
Tāpat pastāv uzskats, ka skāba vide ir labvēlīgāka visādiem baciļiem un vīrusiem. Kādu vīrusu it kā ir iespējams "noķert" tikai tad, ja organisms ir diezgan skābs. Saskaņā ar šo teoriju sanāk, ka vīrusi tiek piesaistīti, nevis nejauši noķerti. Tāpēc atveseļošanās periodā ir īpaši svarīgi patērēt daudz "sārmaino" un maz "skābo" produktu. Sarakstā nav iekļauti alkoholiskie un saldinātie dzērieni, gaļas produkti, dažādas uzkodas, saldumi un pusfabrikāti - šie produkti pārsvarā veido ļoti skābu vidi, un cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību, no tiem jācenšas izvairīties. Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltēti zirņi un pupas. Sārmainu vidi veido gandrīz visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi un ogas, kā arī diedzēti graudi, sēklas, zirņi un pupas. Piebilde: produkta faktiskā sārmainība vai skābums (pH līmenis) nenosaka, kādu vidi tas veido cilvēka organismā. Piemēram, citrons ir ļoti skābs, bet galaprodukti, kas rodas pēc citrona sagremošanas, ir sārmaini.
Organisms vienmēr cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošo produktu (kā tas mūsdienās ir ar vairumu cilvēku), tad organismam ir vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma. Skābe tiek neitralizēta, izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 procentu īpatsvaru. Lai palīdzētu organismam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80 procenti sārmainu vidi veidojošo produktu un 20 procenti skābu vidi veidojošo produktu. Lietojam(60%). Lietojam 25%. Lietojam(15%) .
Kopā divas grupas, cenšamies nemiksēt.
--ļoti sārmaina
Arbūzi
Asni (dažādu graudu)
Citroni
Kivi
Ķiploki
Laimi
Mango
Miežu asni
Paprika
Pētersīļi
Pienenes
Rudzu asni
Sīpoli
Soda
Ūdenskreses
Zaļumi
-- Sārmaina vide
Ananāsi
Aprikozes
Asparāgi
Avenes
Āboli
Ārstniecības augi
Bietes
Brokoļi
Bumbieri
Burkāni
Cigoriņi
Dateles
Dārzeņi(svaigi)
Diedzēti graudi un sēklas
Dilles
Ērkšķogas
Greipfrūti
Gurķi
Jūras augi
Kacenkāposti
Kāļi
Kāposti
Kolrābji
Korintes
Kressalāti
Kviešu Asni
Ķirbji
Lucerna
Melones
Minerālūdens
Papaija
Pastinaki
Pipari
Puķes(ēdamās)
Redīsi
Rozīnes
Salāti
Selerijas
Skābenes
Sparģeļi
Spināti
Sulas, svaigi spiestas
Tomāti
Tējas ( zāļu, bez cukura)
Vīģes
Vīnogas
Zāļu tējas
Ziedkāposti
--Nedaudz sārmaina
Apelsīni
Aronijas
Artišoki
Augļi ( svaigi
Avokado
Banāni
Briseles kāposti
Jāņogas
Kabači
Kartupeļi ar mizu
Kastaņi
Kazenes
Ķirši
Lācenes
Mandarīni
Mandeles
Nektarīni
Ogas (svaigas)
Olīveļļa
Persiki
Pupas, pupiņas (svaigas)
Puravi
Rāceņi
Rožu kāposti
Smiltsērkšķi
Topinambūri
Upenes
Vilkābeles augļi
Zaļā tēja
Zemenes
--Neitrāla
Brūklenes
Cidonijas
Kokosrieksti
Ķimenes
Ķirbju sēklas
Lazdu rieksti
Linsēklas
Mārrutki
Olas dzeltenums
Olīvas
Pākšaugi
Pīlādžu ogas
Rabarberi
Sēnes
Soja
Sojas pupiņas
Sojas siers
Tofu
Ūdens (tīrs)
Zilenes
Zirņi-- nedaudz skāba
Augu eļļa
Auzas
Biezpiens
Brazīlijas rieksti
Destilēts ūdens
Eļļas
Griķi
Indijas rieksti
Jogurts (nesaldināts)
Kefīrs
Klijas
Krējums
Kukurūzas eļļa
Lēcas
Margarīns
Medus
Olas
Paniņas
Piens, dabīgs un svaigs
Plūmes
Prosa
Rapšu eļļa
Rieksti
Rudzi
Rudzu maize
Rupjmaize
Rūgušpiens
Saldais krējums
Skābais krējums
Saulespuķu eļļa
Saulespuķu sēklas
Sinepes
Skābēti kāposti
Sojas piens
Zaļie zirnīši
--skāba
Augļu konservi
Auzu pārslas
Dzērvenes
Etiķis
Graudaugu produkti
Grūbas
Kafija
Kakao
Kaņepju sēklas
Kapučino
Kartupeļi, vārīti bez mizām
Kečups
Konservi
Kukurūza
Kukurūzas pārslas
Kvieši
Labība
Maize
Majonēze
Manna
Marinēti produkti
Medikamenti
Mellenes
Melnā tēja
Mieži
Olas baltums
Pārslas
Piens, pasterizēts
Pupas, pupiņas (kaltētas)
Putraimi
Rīsi
Sausās brokastis
Sāls
Sviests
Valrieksti
Zemesrieksti
-- ļoti skāba
Baltmaize
Cepumi
Cukurs
Kviešu maize
Kviešu milti
Makaroni
Milti un miltu produkti
Nūdeles
Siers
Spageti
Šokolāde
(bez komentāriem..)