Neparedzēta reakcija - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Ķīmija atkal ziņās Mar. 12th, 2018|01:09 am

kjiimikjis
Pasaules ziņās nu jau kādu brītiņu lasāms par Krievijas/Lielbritānijas dubultaģentu, kuram sanācis nonākt slimnīcā kritiskā stāvoklī pēc saindēšanās. Ņemot vērā kontekstu, kā arī dažus komentārus, jautājums par to, kas varētu būt vainojams šajā gadījumā, ir aptuveni tikpat sarežģīts, kā jautājums, kurš būs nākamais Krievijas prezidents. Protams, nav iespējams droši zināt atbildi, bet kad tā parādīsies atklātībā, pārsteigums nebūs sevišķi populāra reakcija, manuprāt.

Man personīgi interesantākais jautājums šajā visā pasākumā ir - ar ko tad šamais saindēts?
No dzirdētā:
- Tiek apgalvots, ka attiecīgais savienojums ir identificēts (ja taisnība, tad tā ir zināma manta, nevis kaut kāds custom-made variants, kura identifikācija prasītu ļoti ilgu laiku, ja vispār izrādītos iespējama)
- Cietis ne tikai Skripaļs un viņa meita (domājamie indēšanas mērķi), bet hospitalizēts arī viens policists, kurš apmeklējis viņu māju. Vēl divi policisti cietuši, taču ne tik nopietni, un vairāki ārkārtas dienesta darbinieki pārbaudīti (taču nav precīzu ziņu par simptomiem). Vedina domāt par kaut kādu +/- vidē paliekošu indi, pie kam tādu, kuras uzņemšanai nav obligāti iedzert saindētu tēju vai tamlīdzīgi.
- Apgalvots, ka inde esot "ļoti reta", un nav ne VX, ne zarīns. Abi nosauktie ir organofosfāti, un reportētie simptomi it kā atbilst, taču - organofosfāti parasti savu lietu nodara ātrāk. Tā kā visi iesaistītie vēl ir dzīvi, tad ir runa vai nu par ko citu, vai par ne sevišķi efektīvu organofosfātu nogādi līdz upuriem. Pēdējais variants liekas diezgan ticams, jo ir precedents, kur ar veseliem pieciem litriem zarīna tika nogalināti 12 cilvēki (ar to daudzumu teorētiski pietiktu pāris desmitiem tūkstošu).

Tad nu, mans minējums - kāds eksotiskāks organofosfāts. Kaut kas no t.s. V sērijas, un iemesli, kādēļ pasākums nav nobeidzis upurus, varētu būt tikai divi. Pirmais - reāla kļūme, kuras rezultātā nav nodrošināta letālā deva, un otrais - apzināta subletālās devas lietošana, lai 1) nodrošinātu pēc iespējas mazāku nesaistīto upuru skaitu, un 2) panāktu iebiedēšanas efektu šā vai tā. Abi varianti diezgan varbūtīgi. Tad jau redzēs, kā notikumi attīstīsies.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.