Neparedzēta reakcija - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Mnjā. Nov. 1st, 2013|07:22 pm

kjiimikjis
Šodien iemetu aci tvnet.lv, un uzreiz uzmanību piesaistīja ieraksta nosaukums - "Zinātnieki: nākamgad Saules sistēmu iznīcinās mākonis-slepkava". Tas iekš tvneta krieviskās versijas, kā izrādījās. Tur nu minēts, ka "zinātnieki" atraduši kaut kādu mistisku "skābes mākoni", kurš nākamgad piebeigs visu saules sistēmu - tā fundamentāli, ne tikai dzīvību, bet arī planētas, asteroīdus un visu citu, kas nu patrāpīsies ceļā. Un vēl, NASA, maitas tādi, esot informēti par šito, bet neļauj informācijai nonākt atklātībā, lai neceltu paniku.

Sekmīgi noslēpuši, jāatzīst, jo man šī bija pirmā dzirdēšana par ko tamlīdzīgu. Ar visām četrām gūglē iekšā, un metos meklēt jebkādu pilnīgāku informāciju - galvenokārt par to, no kurienes tāds ārprāts ir nācis, jo reāli tas galīgi neizklausās. Par to NASA - šeit šis nosaukums izmantots tā, kā sazvērestību teoriju fani parasti izmanto vārdu "valdība" vai "specdienesti". Kaut kāda organizācija, kura ir reālās dzīves analogs kreica dāmai; tā spēj pārtrumpot jebkuru citu analoģisku organizāciju vai veidojumu, un tādēļ faktiski ir vienīgā attiecīgās jomas lielvara. Patiesībā gan NASA ir nekas īpaši vairāk, kā vien populārākā no vairākām ar kosmosa izpēti saistītām organizācijām, un nevarētu piegriezt skābekli informācijai, kurai tā kā vajadzētu būt pieejamai jebkuram kantorim, kam pa spēkam un kabatai pagriezt kaut cik vērā ņemamu pētniecisko aparatūru aptuvenā debess virzienā. Bet, protams, informācija par baiso skābes mākoni ir izdomāta.

Tāpat, kā pirmie sagūglētie rezultāti vēstī, izdomāts ir arī vienīgais rakstā vārdā nosauktais zinātnieks. Kā izrādās, šī vēsts ir kāda humoristiska izdevuma radīta, taču kā jau tas reizēm gadās, interneta iemītnieki, pa diagonāli lasīdami, un humora izjūtas neskarti būdami, ir šo ziņu pabļāvuši tālāk kā pilnīgu patiesību. Oriģinālajā rakstā izmantoti arī visādi sarežģīti termini - arī tas lieliski darbojas, ja pēc iespējas lielāku ļaužu masu jāpārliecina par kāda savārstījuma patiesumu - kā jau tas nereti novērojams dažādās reklāmās, un konstanti redzams visādu "alternatīvo" ārstniecības/skaistumkopšanas/dzīves kvalitātes uzlabošanas/primāro un sekundāro dzimumpazīmju ģeometrisko raksturlielumu uzlabošanas paņēmienu aprakstos.

Bišķiņ skumji, ka it kā ziņu portāls šitik smagi pieklibo faktu pārbaudes ziņā. Taču ārkārtīgi skumji, ka tas ir arī atpalicis no laika - oriģinālā ziņa dzimusi jau 2005. gadā, un vārdu pa vārdam ir izķidāta un apgāzta. Nu švaki, tēvēnet, švaki!

(Tādas piektdienas vakara pārdomas, nekas vairāk.)
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.