kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

allaž badā 3 25. Jun 2018|14:55

kihelkonna
turpinu ziņot par grāmatu Always Hungry
http://b-ok.xyz/book/3315911/94d2ba
resp https://www.amazon.com/Always-Hungry-Conquer-Cravings-Permanently/dp/1455533866




ievadam - es jau biju dzirdējusi, ka cukuram esot tikpat augsts glikēmiskais indekss kā maizei. un tagad sanāk vēl, ka visi maižu veidi ir vienādi, ja vien tie nesastāv no veseliem graudiem, bet nu nejauši pārbaudīju

(glikēmiskais indekss ir par to, cik strauji ceļas insulīna līmenis pēc produkta apēšanas. cukuram pa taisno, citiem lēnāk (arbūziem). olbaltumvielām un taukiem nulle, jo tie nav ogļhidrāti.)


Diabetes Res Clin Pract. 2008 Jul;81(1):68-71. doi: 10.1016/j.diabres.2008.02.010. Epub 2008 Mar 26.
Dietary breads: myth or reality?
Mesci B1, Oguz A, Sagun HG, Uzunlulu M, Keskin EB, Coksert D.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18367284

cilvēkiem (vispār diabētiķiem) lika ēst trīs veidu maizes - pilngraudu kviešu, kviešu (laikam kliju) un diētisko rudzu. sanāca, ka šīs trīs maizes glikēmiskā indeksa ziņā neatšķiras. autori iesmej, ka pilnīgi lieki ir nopūlēties ar diētiskās maizes ēšanu, jo tas pats vien ir.

otrādu rakstu gan ir stipri daudz vairāk.

BMC Public Health. 2014; 14: 1091.
Glycemic load, glycemic index, bread and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: the SUN project
Carmen de la Fuente-Arrillaga, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, Itziar Zazpe, Zenaida Vazquez-Ruiz, Silvia Benito-Corchon, and Maira Bes-Rastrollo corresponding author
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213465/

autori piecus gadus vēroja, kā cilvēki ēd maizi. beigās novēroja, ka tie, kas ēda parasto baltmaizi, kļuva resnāki. pilngraudu maizes ēdājiem tādu sulīgu korelāciju (dienas un nedēļas doza/resnums) nenovēroja.

un tā tālāk.

bet gribēju pabeigt pierakstīt par grāmatu.

es viņu jau sen beidzu lasīt, un no tiem pētījumiem vēl palicis prātā, ka kārtējais pētījums gribēja salīdzināt maztauku/mazogļhidrātu diētas saistību ar sirds slimībām, bet ētisku apsvērumu dēļ eksperimentu nācās pārtraukt, jo uz maztauku diētas cilvēki mira no sirdsslimībām vismaz par 30% vairāk nekā pārējie cilvēki, un pētnieki to vairs nespēja noskatīties.

tālāk autors iesaka ēšanas plānu. diemžēl elektroniskajā versijā tur kaut kā slikti viņš lasās, rindu gali ir nogriezti un vispār nepārskatāmi. programma iedalās trīs daļās. pirmā ilgst 2 nedēļas un ir domāta tam, lai ilgstoši uz maztauku diētas sēdējušais un smagi nobadinātais cilvēks restartē savu badināšanas rezultātā nobremzējušos vielmaiņu atpakaļ uz normālu vielmaiņu. tur tauki ir 50% no raciona, kas nemaz nav šausmīgi daudz. tur tikai izslēdz ātros ogļhidrātus (graudus, kartupeļus) un liek priekšā receptes ar palieliem ēdieniem, kurus var ēst, cik lien. tur ir visādi produkti iekšā, konkrēti dārzeņi un konkrēti rieksti, un autors saka, ka vajag cītīgi sekot tām receptēm, lai saglabātu līdzsvaru starp kaut kādām tur vielām. ik pēc dažām lapām ir pārlaimīgas lietotāju vēstules par to, kā uz šīs diētas viņiem beidzot nav jābadojas un kā svars iet nost (1kilograms mēnesī jeb mārciņa nedēļā ir ieteiktais ātrums, un collas uz vidukļa rezultātu mērīšanā ir svarīgākas par svara zudumu, jo labāk zaudēt speķi no vēdera nekā muskuļu masu).

bet es kaut kad apskatīšos un pēdēefā kādu no tām receptēm izmēģināšu, jo viņas likās tādas neparasti jēdzīgas. ātri pagatavojamas un ēdamas, un no normāliem produktiem.

lasīju un vēl pa malām ieguglēju - ne vārda par tā saucamo smadzeņu miglu, no kuras obligāti cieš uz mazogļhidrātu nometni pārgājēji. tas būtu no tā kaut kādu vielu līdzsvara, kas tajās receptēs? nezinu, man arī nav īsti aktuāli. bet kāpēc lai autors nebūtu atklājis arī kaut ko par izvairīšanos no smadzeņu miglas.

pēc pāris nedēļām (bet var arī pēc ilgāka laika, ja ir vismaz insulīna rezistence) pāriet uz 40% tauku. nākamās stadijas ir pavisam mīlīgas ogļhidrātu ziņā, tikai daudzmaz ierobežo, bet pa laikam var arī maizi un karpeļus uzkost. autora ideja ir, ka pēc viemaiņas restartēšanas vajag pāriet uz tādu ēdienkarti, kāda amerikāņiem bija līdz pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem - pirms amerikāņi kļuva resni un slimi dēļ dietologu ieteikumiem neēst taukus.

(kā jau daudzās grāmatās, arī šeit autors ļoti gari apraksta, ko dietologi nodarījuši amerikāņu nācijai. kā nu ne; puse amerikāņu esot prediabētiski, trešdaļa šajā gadsimtā dzimušo noteikti dabūšot diabētu, un esot štati, kur jau tagad dzīves ilgums sāk saīsināties. izskatās gluži kā AIDS dažās āfrikas valstīs.)

nu jā, kad vasara beigsies, mēģināšu tās receptes, tur kaut kas varētu ieviesties manā ikdienā.

tās receptes gan ir tādas.
"zivs marinādē. gatavošanas laiks 5 minūtes."
ō, 5 minūtes! tas gan man derēs!

lasu - ņem zivi, aplej ar marinādi (gatavošanu skatīt tur un tur), gatavs.

dažās receptēs pat trīs tādas vielas ir aprakstītas, kurām ir jābūt agrāk pagatavotām.

tur gan diētai ir sagatavošanās nedēļa. 7 dienas katru dienu ir kaut kas jādara - jāgatavo mērces, majonēzes, marinādes, jāgrauzdē rieksti, jāsakārto guļamistaba (labam miegam). diēta var sākties tikai pēc sagatavošanās. tad pēc tam neviena recepte nav ilgi taisāma.

un galu galā nevar jau gribēt, lai receptē ieraksta arī, cik ilgs laiks vajadzīgs, lai vajadzētos produktus sameklētu pa veikaliem un atnestu mājās. par zivs noķeršanu nemaz nerunājot.

(iepirkumu saraksti kaut kur arī tur ir, bet visam šim ir tās nogrieztās rindu malas.)


vēl autoram ir grāmata par bērnu tievināšanu
http://b-ok.xyz/book/3382930/aa4a69
Ending the Food Fight: Guide Your Child to a Healthy Weight in a Fast Food/ Fake Food World
David Ludwig, Suzanne Rostler

bet tā ir tikai pēdēefā un to es nelasīšu.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: