kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

diētas un caurā zarna 24. Feb 2016|09:06

kihelkonna
Es te atkal palasīju par diētām. Kopš es uz bezglutēna, esmu nonākusi gluži citā informācijas vidē. Te katrs sēž uz citas diētas.

Paleo diēta ir pati par sevi, tā izslēdz piena produktus un graudus, iesaka ēst dārzeņus un gaļu. tai ir pakāpes - primal, normal un strict. Tālāk ir īpašās paleo diētas.
- AIP (Auto Immune Protocol) ir tiem, kam autoimūnas slimības.
- GAPS (Gut and Psychology Syndrome) sākotnēji domāta autistiem un citiem neiroloģiskajiem, bet uz tās sēž arī ar visādām vēdera vainām.
- SCD (Specific Carbohydrate Diet) arī ir vēdera vainām, konkrēti čūlainajam kolītam un vēl četrām slimībām, un no ogļhidrātiem ļauj ēst vien tos, kas ir monosaharīdi.
SCD un GAPS ir ļoti līdzīgas, atšķiras gandrīz tikai pēc tā, ar kādām stadijām uzsākamas.
- Tiem, kam pūšas un aizcietē vēders (un tie nav GAPS un SCD, jo šamējiem drīzāk ir caureja), ir Fodmaps. Šī gan nav paleo diēta un neprasa bezglutēnu.
- Fodmaps kopā ar paleo ir SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth).
- Candida diēta ir tiem, kas aizauguši ar sēnēm.

Es, kā zināms, sēžu uz Wahls Protocol (diēta nosaukta izstrādātājas vārdā), šī diēta papildus paleo neko neaizliedz, taču nosaka, ko vajag ēst pastiprināti. šī diēta ir apvienojama ar katru no iepriekšējām, bet ne visām kopā.

AIP izslēdz nakteņus, visas sēklas un vēl daudz ko. GAPS un SCD arī. Fodmaps un SIBO izslēdz sīpolus un kāpostus, bet ļauj pieēsties nakteņus (tomātus, paprikas, baklažānus utt.) cik tīk. Parastais paleo iesaka buljona vārīšanai meklēt kaulus ar skrimsli. SIBO iesaka no skrimšļa kauliem vairīties, un vārīt buljonu no gaļas un bezskrimšļa kauliem.

No populārajiem dārzeņiem, šķiet, ir tikai viens, ko neaizliedz neviena no minētajām diētām, un tas ir burkāns. Tiesa, ja ķeras pie ketogēnās diētas (un ikviena no šīm diētām ir padarāma par ketogēnu, ja pietiekami samazina ogļhidrātus un palielina taukus), tad vārītus burkānus vēlams samazināt, jo tajos ogļhidrātu ir par daudz. Svaigus drīkst. Savukārt SIBO taisni iesaka vārītus burkānus.

Lūk, SIBO zupas recepte. Ņemam vistu (tādu, kam ir pirksti un sekste), 4 stundas vārām lielākajā katlā, kāds virtuvē atrodams. kaut kad tur ieliekam arī 8 burkānus. kad viss gatavs, burkānus sablenderējam, zupa gatava. Ēdot rūpīgi apgraužam vistas pēdas.

(Neesmu mēģinājusi.)

Grāmatā "The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disease" lasīju, ka autoimūnajām slimībām ir kopīga viena lieta - caurumotā zarna, angliski leaky gut jeb, smalkāk runājot, intestinal permeability.

Es pirms pāris gadiem vikipēdijā biju izlasījusi, ka tāds leaky gut ir alternatīvajā medicīnā iecienīts termins, bet zinātniski šeit nekas te nav pierādīts, tātad drīzāk nav. Tam arī noticēju.

Lasīju grāmatu un brīnījos, cik smalka sistēma ir uzbūvēta uz kaut kā patiesībā neesoša vai vismaz nepierādīta. Tā nu reizē gan ticēju, gan neticēju.

Tur stāsta, ka mūsu tievajās zarnās ir bārkstiņas. Pa tām mēs uzņemam barības vielas. Bet dažādu iemeslu dēļ zarna sabojājas, tajā paveras plaisas, nesagremota pārtika iziet cauri! Otrā pusē ir imūnsistēma, tā ļoti satraucas, ieraugot asinsvados nepietiekami sadalītas vielas (nesagremoti salāti tur laikam tomēr nenokļūst). Un tad tā imūnsistēma kļūst pilnīgi traka, un uzvedas traki.

Nu labi, tā tiešām notiek ar celiakiešiem. Ja apēd alergēnu, tālāk notiek sliktas lietas. Bet vai tiešām tas notiek ar visu vairāk nekā 100 autoimūno slimību slimniekiem? Sākot ar psoriāzi un beidzot ar reimatoīdo artrītu? Arī tādām slimībām, kas izpaužas nevis gremošanas, bet citās sistēmās? Jo tas ir tas, ko apgalvo AIP, GAPS un SCD entuziasti.

Un ja tā, tad tiešām visām vairāk nekā 100 autoimūnajām slimībām būtu vienāda ārstēšana - bezalergēnu diēta, kas nomierina tievo zarnu?

Un tikai nesen man ienāca prātā noskaidrot. Izrādās - tas, ko vairākus gadu desmitus apgalvo entuziasti, pa daļām tiek pierādīts. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4036413/

autoimūnais hepatīts http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26191211
pirmā tipa diabēts http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886850/
multiplā skleroze (pelēm) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153638/
psoriāze http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1911568/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104239/
autoimūnās kopā http://physrev.physiology.org/content/91/1/151

Bet izskatās, ka neviens nav noskaidrojis, kā sastāv ar zarnām, piemēram, nemierīgo kāju sindroma vai iekšējās auss autoimūnās slimības gadījumā. Tā ka entuziastu vispārinājumi tomēr ir priekšlaicīgi.

Cauro zarnu atrod arī pie
astmas http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24690419
PCOS http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25336505
un depresijas http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18283240 (bet vai nav brīnišķīgi, ka šo var ārstēt ar runāšanos).
Cauro zarnu var izraisīt stress kā tāds http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11123192/
un tas saista visu kopā.

(meklējamie vārdi: slimības nosaukums, intestinal permeability, pubmed.)
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: