kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

parazīti 2 18. Aug 2015|15:00

kihelkonna
lasīju pa starpām vienu grāmatu, to pašu, no kuras uzzināju, kādēļ musulmaņi neēd cūkgaļu
http://klab.lv/users/kihelkonna/547383.html

un tagad tur lepni ziņoja, ka ir pētījumi par to, kā parazīti ietekmē cilvēka psihi.

kādā Ēģiptes mākslas skolā veikts pētījums par to, kā parazīti ietekmē cilvēku mākslas gaumi. vispirms cilvēkiem rādīti dažādi māksas darbi, un šiem bijis jāpasaka, kuri darbi viņus aizkustina vai patīk, un kuri tā ne visai. pēc tam audzēkņiem veica trīskārtīgu parazītu analīzi, un secināja. tiem, kas ir parazītu apsēsti, veirāk patīk postimpresionisms. tiem, kas nav parazītu apsēsti, labāk patīk klasiķu darbi. te pievienoti novērojumi, ka zināmākie postimpresionisti noteikti bijuši slimi ar parazītiem, viņu biogrāfijās ir ziņas par gremošanas traucējumiem, un Gogēns pat ilgi dzīvois tropos, kur noteikti kaut ko dabūjis.

šis pētījums mani satrauca. tur nebija klāt ne cilvēku skaits, ne atšķirību procenti. ja nu pētīti tikai trīs cilvēki, vai arī atšķirība bija, bet nebūtiska? ķipa 49 pret 51%.

devos parunāties ar gugles tanti. tā pastāstīja, ka patiešām mūsdienās pēta parazītu ietekmi uz psihi. ir cilvēki, kuri velk paralēles starp dažādu valstu iedzīvotāju apsēstību at parazītiem un vidējo IQ. slimākie esot dumjāki. šiem pētniekiem gan tiek norādīts, ka saikne starp antisanitāriem apstākļiem, vispārējo trūcīgumu, izglītības iespējām un IQ varētu būt ticamāka, bet pirmie lepni paziņo, ka parazīti nosaka 67% no kaut kādiem IQ rezultātiem.

īpaši daudz pētīta toksoplazmozes (slimība, ko var dabūt no kaķiem) ietekme uz psihi. toksoplazmoze ir bieža; kaķa tuvumā to laikam ir grūti nedabūt. tomēr ir daži desmiti procentu cilvēku, kā kurā valstī, kas nav toksoplazmas dabūjuši. ļoti labas pētījumu iespējas.

ar toksoplazmām inficētas žurkas kļuva tādas pastulbas un vairs nebaidījās kaķa. tam bija jēga; ne tikai kaķis tika pie vieglas barības, bet arī toksoplazmas tika pie nākamā pareizā saimnieka.

nu lūk, kādā valstī konstatēts, ka tie cilvēki, kas cieš satiksmes negadījumos, gandrīz visi ir slimi ar toksoplazmozi. Čehijā kādā pētījumā ar armijā dienējošajiem konstatēts, ka ar toksoplazmām inficētie vīrieši bija agresīvāki un vardarbīgāki. sievietes savukārt bija sabiedriskākas un gudrākas.

visa pamatā esot dopamīns. inficētajiem un neinficētajiem tas atšķiroties. tas ir neirotransmiters (atkal aizmirsu latvisko nosaukumu), un tas tiek pieminēts runājot par atkarībām, uzvaras prieku un citiem priekiem.

vēl tiek runāts par kaut kādām motorajām funkcijām, ko toksoplazmas netieši ietekmē. tas izskaidrotu tos satiksmes negadījumus.

bet nu par to postimpresionismu. nekur plašajās interneta ārēs nemanīju ziņas par šādu pētījumu, kaut vai nepareizu un nebūtisku. ja tāds būtu, tad taču parazītu indzinēji to reproducētu un interpretētu visādos veidos. bet nav. vai tiešām pilnīgi no pirksta izzīsts?

===

disklaimeris

šī ir mana sviesta, saprotiet, sviesta ciba. nevis zinātniskās patiesības ciba. re, es pat atsauces nepieliku.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: