kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mz hronikas - tu biji bērns; mm 6 25. Jun 2013|07:51

kihelkonna
es: tā dziesmiņa man patika, kad biju bērns.
mazzaķis (3.4) izbrīnīti: tu biji bērns?
- jā, es kādreiz biju bērns.
- ...
- netici, ka es kādreiz biju bērns?
- jā.
- kā tu domā, vai tētis kādreiz bija bērns?
- jā. jo viņš ir puisis, tāpat kā es.
- vai omiņš kādreiz bija bērns?
- nē.
- vai opaps kādreiz bija bērns?
- nē. tu biji bērns.


mazmurkšķim šodien paliek 6 gadi. šai sakarā 2 lietas. viņa vakar iemācīijās braukt ar divriteni bez papildriteņiem. pārlaimīga česī pa teritoriju.

un kad es viņus abus ar Mazjāni palaidu pie datora, viņa guglē ierakstīja "boys games" (izrunā kā raksta) un attaisīja spēli. (lieki teikt, ka nekas tāds viņai nav mācīts, un datorlaiks viņai tiek stipri ierobežots, bet multeņu pēējā pusgadā vispār nav gandrīz nemaz.)


mazzaķis tieši pēdējās 3 nedēļās atkal izveicis runāšanas attīstības lēcienu. tas ir tiešām dīvaini. mazmurkšķa runa attīstījās ļoti vienmērīgi. viņa cik saprata, tik runāja. mz stāv uz vietas, tad 1 dienā uztaisa atīstību par pusgadu (tikmēr mātei jau piemeties bezmiegs par bērna garīgu atpalicību), tad atkal ilgi stāv uz vienas, atkal lēciens. nupat viņš runā saliktos pakārtotos teikumos ar tiešajām runām un diezgan retiem vārdiem. šad tad gadās, ka viņš dzird kādu nepazīstamu vārdu; tad viņš to noskaidro. tikai viņš runā ar pamatīgu vācu akcentu; tāds viņam vienmēr bijis.

viņš "ēd" vietā nereti saka "ēž" (mm savulaik teica "ēdīju"). kad vakar man vajadzēja iet palīgā kasīt vasku no bišu kārēm, viņš pastāstīja, ka viņš cenšas nekasīt pušumus (odu kodumu pumpas uz kājām viņam ir vismaz viena uz kvadrātcentimetru) un ka maksimā ir kase.

par bitēm viņš nesen pastāstīja, ka bites perē olas. es sāku skaidrot, kā tur patiesībā ir, bet Imants teica, ka viņas patiešām perē - gan ne ar rumpi, bet uzturot temperatūru. ne velti tur ir stadija, kas saucas peri. vēl mums te bieži vazājas tādu kukaiņi, kas saucas smecernieki, un mz viņus sauc par makšķerniekiem. mz ar mm dažreiz spēlē makšķerniekus, es spēles noteikumus nezinu, bet tur ir kaut kāda kukaiņu rāpošana uz augšu.


attēlā smecernieks Chlorophanus viridis.

Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: