kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa hronikas - vilksim bikses galvā 3. Maijs 2013|09:47

kihelkonna
nesen, kad kārtējo reizi nevarēju pierunāt mazzaķi (3.3) ģērbties, atcerējos šo seno ierakstu par savulaik trīsgadīgā mazmurkšķa ģērbšanu
http://klab.lv/users/kihelkonna/201891.html
- bikses vilksim galvā!
- nē, kājās! (fiksi uzvelk.)
- zābakus vilksim rokās!
- nē, kājās! (fiksi uzvelk.)
- cepuri vilksim rokās!
- nē, galvā!
tā ātri vien bērns bija saģērbts un pa durvīm ārā.


piedāvāju līdzīgu pieeju mazzaķim. iespēju uzvilkt bikses galvā viņš uzņēma ar vislielāko sajūsmu un atbalstu. jā, vilksim bikses galvā, tūlīt pat! un visu pārējo arī.

tā kā manas hronikas allaž beidzas ar abu bērnu atķirību raksturošanu, tad te būs vēl viena.
mazmurkšķis ir ieinteresēts, lai viņa pasaulē lietas darbotos pareizi.
mazzaķis ir ieinteresēts iespējā visas lietas pārbaudīt no visām pusēm, it īpaši no nepareizajām. es to atļaujos domās saukt par radošu pieeju.

===

vēl noskaidrojies, ka mazzaķis ir ieguvis bērnu dārza grupiņas lielākā kaušļa titulu. divus gadus lielākais kauslis bija Dāvis, bet nu viņš vairs nekaujas.

dīvaini, bet es nejūtos satriekta. saprotu tos treniņbikšainos bmw tētiņus, kas lepojas ar bērnu kauslību. pēc mazmurkšķa, kas ne tikai nesit, bet pat nepretojas nevienam un nekad, man galvā šai ziņā nav kārtības.

zinu, ka mz veiktie iesitieni ir kā atgaiņāšanās; tie ir pilnīgi nesāpīgi un drīzāk morāli nekā fiziski. turklāt viņš grupā ir pats jaunākais un sīkākais, pārējie ir 0.5 - 4 gadus vecāki un tātad stiprāki; darīšana pāri vājākiem atkrīt. pārējie bērni ir iemācīti nesist pretī un cits pēc cita sūdzas. audzinātāja smīkņādama saka, ka viņš beigs tā uzvesties, kad kāds lielais iegāzīs pretī.

esmu arī pietiekami vērojusi, kā notiek mazzaķa agresija. viņš nelien pie citiem kašķi meklēt. viņam patīk spēlēties vienam pašam un spēlējoties aizņemt diezgan lielu teritoriju. viņš sit divos gadījumos:
- kad kāds nāk klāt, uzplijas un neiet prom, kad viņam gribas darboties vienam (piemēram, spēlēties ar policijas māju vai ņurkot smiltīs);
- kad fiziski pietrūkst vietas. piemēram, garderobē, kur skapīšu platums ir mazāks par bērna plecu platumu un visiem bērniem reizē tur jāuzturas.

šai sakarā mācu mz sišanas vietā teikt "liec mani mierā", "atstāj mani vienu" un "man vajag vairāk vietas". pēdējais gan nav īstenojams garderobē. varbūt vēl kas labāks izdomāsies. drīz būs vasara laukos, pārmācīsim.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: