kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa hronikas - traktors 7. Maijs 2012|06:49

kihelkonna
8 dienas pavadījām laukos. pa to laiku pumpuri no pumpām kļuva par pirksta garuma dzinumiem, dažbrīd bija stipri auksti un es vēl visu ko iesēju.

bet izrādījās, ka abi bērni ir pilnīgi nesavietojami. mazmurkšķim patīk spēles ar sarunāšanos. mazzaķim patīk tehnika vai vismaz kaut ko dauzīt vai bakstīt. tur laukos nav nekādu žogu, ir četras mājas, vienā pusē dīķis, otrā pusē ceļš un lieli lauki, apkārt meži. aiz 50 metriem vairāki traktori un kad Imants tur metina, tad viņam uz zemes stāv skaista metāla kaste, kur strāva savienota ar korpusu un veiksmīgos apstākļos šī kaste var bērnu arī nosist. parasti gan viņš nemetina. nu tātad mz staigā apkārt, visu aplūko un es klimstu līdzi, aci nenolaižot. mūsu pašu pagalmā ir mz iecienītās izklaides - smilšu kaste un lociņi puķu dobē. kad mz pēc pāris stundu pastaigas atgriežas pagalmā, smilšu kastē atrodu bēdīgu mazmurkšķi, kas saka "paspēlējies ar mani". plānojam tur pavadīt pāris mēnešus vasarā, bet nezinu, kā būs. vienīgā cerība uz kaimiņu bērniem, bet tie ir vairākus gadus vecāki un īpaši neinteresējas par četrgadniekiem. un viena astoņgadīga meitene ar īpašām vajadzībām, kas nereti ir tik uzmācīga, ka mm nezina, kur paslēpties. vēl cerība uz cukurzirņiem un ogu krūmiem; pagājušovasar tie mūs labi saturēja kopā.

divi traktori ir mazie, bez kabīnes, un vēl sēžamais zāles pļāvējs. mm ierāpjas sēdeklī, groza stūri un rausta kloķus. mājas otrā pusē stāv vecs zilais traktors TAZ bez durvīm. kaut arī tur viss ir augstu, mz pamanījās tur ierāpties. mm tur nevar iekāpt, jo kāpslis ir par augstu un rokturis arī. bet mz neraizējas par smukumu, liekas un kāpšļa ar visu rumpi un tad ķeroties pie visādām netīrībām iesvempjas kabīnē. priecīgi rāpjas iekšā un ārā. iemēģinājis stūri un augšējos kloķus viņš ķērās pie grīdas izpētes. tad es neizturēju, jo tur viss ir viena melna eļļa no pagājušā gadu tūkstoša. paķēru brēcošu mz un pieprasīju večiem kaut ko darīt, citādi noskrūvēšu kāpsli. ielika durvis.

kādu dienu laulenis ar mazo traktoru veda kaut kādus baļķus un taisnajā gabalā paņēma mz klēpī. man jau likās, ka tas tā beigsies, bet negaidīju, ka būs tik traki. tagad tiklīdz mz izdzird traktoru, tā kliegdams skrien tam pakaļ. neatlaidīgi un ilgi.

nesen lasīju pamuļķīgu rakstu "zēnu audzināšana". tur bija teikts, ka līdz 5 gadiem māte ir galvenais aprūpētājs, bet šajā laikā zēns vēro abus vecākus un izlemj, kuram no tiem līdzināties. un ap 5 gadiem tēvs kļūst par galveno audzinātāju. nu un tātad izskatās, ka mz jau ir izvēlējies.

vakar laulenis uz vairākām stundām paņēma mz līdzi savās traktorlietās. mm bija tik laimīgs, ka dabūjis muteri sev. gājām uz mežu zaķskābenēs. pēdējais laiks baudīt mežu bez odiem. mm gandrīz neatcerējās iepriekšējo vasaru pastaigas. bet man par lielu izbrīnu mm tajās meža vietās, kas man liekas īpaši skaistas, teica "kāds skaists mežs".
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: