kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa hronikas - runāšana 9. Apr 2012|12:49

kihelkonna
aizvakardien mazzaķis sāka runāt. 2 gadu un 2 mēnešu vecumā.

līdz šim viņam bija savs ierobežots vārdu krājums; no katra vārda viņš izrunāja pirmo burtu vai pirmo zilbi, bet apmēram saprast varēja. lielāko daļu lietu viņš zināja, bet nesauca vārdā.

aizvakar viņš sāka vārdā saukt visu, kas apkārt un ar ko darīšana. pēkšņi vārdu krājums daudzkāršojās. protams, viņš tik un tā no katra vārda saka sākumu.

tajā pašā dienā viņam beidzās "iā" periods. tas ir, viņš visus dzīvniekus līdz šim sauca pēc to balsīm. es saku kaķis, viņš saka ņau. viņš pat nodalīja gaili no vistas (kī un kō). un tā kādu pusgadu. pēkšņi pele no pī kļuvusi par pe, zirgs no iā par zī un tā tālāk.

fonā bija šī gada pirmais brauciens uz laukiem un tusiņš ar ōmiņu, ōpapu un Mazjāni.

līdz šim izskatījās, ka viņš gandrīz par gadu atpaliek no mazmurkšķa, kas 14 mēnešos jau teica kādus 40 šifrētus vārdus http://klab.lv/~kihelkonna/115154.html, bet dažas dienas pirms 2 gadu jubilejas noskaitīja "maza maza meitenīte pa pa ceļu dziedādama"; mz no tā varētu pateikt vien "mā".

nu redzēs, cik ātri vai bremzīgi mazzaķim ies tālāk.

vēl pie viņa jādokumentē skaitīšana. no apmēram 1 gada un 8 mēnešiem viņš skaita. kaut arī es viņam mācu matemātikas lietas latviski, viņš skaita angliski. dažas reizes paskatījies jūtūbi kopā ar mazmurkšķi un pielipis. viņš skaita: van ķū vī fō ai si se nen ten. viņš ciparus ir latviski dzirdējis vismaz 1000 reizes biežāk nekā angliski. nu kaut vai paslēpes spēlējot mēs skaitām latviski. dīvaina tāda pielipšana.

atsevišķus ciparus viņš komentē latviski. viņš saka se - ši, ar vairāku sekunžu pauzi starp zilbēm. "viens" viņš katru reizi saka citādāk. vivi, tis, ce.

vēj jāatzīmē, ka viņam jau vairākas nedēļas ir pirmais teikums. "a pum" nozīmē "ej prom". to var dabūt dzirdēt, kad pieaugušie grib ierobežot mz rotaļu. piemēram, vannas istabas pieliešanu ar ūdeni un tamlīdzīgi.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: