ke


Par dāvanām

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Mana strauji nākošā Dzimšanas diena liek pirmo reizi mūžā rakstiski aktualizēt tādu satraucošu tēmu kā stulbās dāvanas (politnekorekts, bet nu ļoti atbilstošs apzīmējums).
Neskatoties uz to, ka esmu pilngadīga, un vismaz viens augstāko izglītību apliecinošs dokuments man jau ir kabatā (precīzāk- zilā mapītē kopā ar no žurnāliem izgrieztiem kleitu attēliem),joprojām ar patiesu interesi gaidu to savu tīri fizioloģisko reakciju, kas parādās, pakojot vaļā dāvanas. Atšķirība tikai tā, ka bērnībā gaidīju tādus patīkamus prieka viļņus, kas pārņem ķermeni, kad tiec pie kaut kā dzīvībai absoūti nepieciešama (piemēram, trešās lelles bārbijas, devītā rotaļu sunīša, utt.). Tagad, kad esmu apaugusi ar nelielu skepses kārtiņu, šādus prieka viļņus piedzīvoju galvenokārt profesionālo uzvaru brīžos un ak, ko tur liegties, naktīs, kad aizmiegu simpātisku personu apskāvienos. Toties, saiņojot vaļā dāvanas, tagad gaidu pārsteiguma viļņus par to, cik tālu dāvinātājs šoreiz būs gājis savā stul...atvainojiet, nepiemērotībā.( Rakstītais nekādā gadījumā neattiecas uz maniem tuvākajiem draugiem!)

Var jau teikt, ka esmu ļoti sekla un pārsātināta meitene, ja vispār veltu savu domu laiku šādam tematam - galu galā pasaulē taču ir tik daudz traģisku lietu (Kambodžā bērni mirst badā, pastiprinās globālā sasilšana, Latviju Eiroparlamentā joprojām pārstāv Tatjana Ždanoka, Krēslas sērijas grāmatas lasa bērni ar vēl nenobriedušu literāro gaumi). Nepareizi- tieši pēc tā, ka mani satrauc nejēdzīgo dāvanu jautājums, var spriest, ka esmu ļoti zaļi domājoša, ar izcilām empātijas spējām apveltīta un kārtību mīloša meitene. Pamatojums? Lūdzu:
1) cilvēks par šīm lietām ir izdevis naudu. Naudu, ko būtu varējis- labākajā gadījumā- ziedot klaiņojošu dzīvnieku patversmei!!! Vai- sliktākajā gadījumā- nopirkt ko pašam sen kārotu- tas arī mani darītu krietni vien laimīgāku!
2) šis cilvēks ir tērējis arī savu laiku. Laiku, ko būtu varējis izmantot, iesējot uz palodzes spinātus, vai vienkārši pastaigājoties pa kādu skaistu vietu, piem., parku vai kurpju veikalu.
3) ražojot šīs lietas, ir iztērēti resursi, un radīts piesārņojums.
4) šī lieta aizņem telpu, un pati par sevi ir atkritums, kas rada piesārņojumu- morālu un arī fizisku. Kāda mana drauga vecāki, kuri spēcīgi aizraujas ar indiešu kultūru, reiz teica, ka nepiemērotas dāvanas atņem enerģiju, tāpēc pēc iespējas ātrāk no tām jāatbrīvojas. Kas arī ir nepatīkami, jo man jātērē laiks un enerģija, lai to izdarītu.
5) man nepatīk izlikties un tēlot ( reālajā dzīvē! Es šobrīd nerunāju par fantāzijām!), tāpēc brīži, kad jāizveido "vai, cik esmu priecīga seja!!!" ir diezgan mokoši.
Ar šiem argumentiem pilnībā pietiek, un es noņemu no saviem pleciem vainas apziņu par "seklumu un pārsātinātību".
Lai saprastu, par ko es īsti runāju, lūk manu nejēdzīgāko dāvanu TOP5:
1) Deivida Bekhema biogrāfija!(Tie, kuri mani labi pazīst nevar vien beigt par šo faktu sajūsmināties.)Autors- brālēns.
2)dāvanu komplekts, kura sastāvā bija: nesmuki stringi ( stringus nevalkāju vispār, kur nu vēl nesmukus. Fui!), milzīga melna lakādas josta ar ziedu rakstu un spīdīgu sprādzi (šausmas!) un zeķes ar kaut kādiem sirmiem onkuļiem (varbūt tie bija domāti Ziemassvētku vecīši), kas man bija par mazu. autors- krustmāte.
3)Sarkanā rāmītī ievietots prezervatīvs un uzraksts "Nepieciešamības gadījumā izsist stiklu"(šo dāvanu pat nevēlos komentēt!). Autors- pavirši paziņas.
4) Saliekams aitas modelis ( neiespējami noslaucīt putekļus). Autors- ex mīļotais vīrietis.
5) Liels (man patīk mazi) dabīgās čūskādas (esmu veģetāriete) naudas maks. Autors- jau atkal izcēlās mans brālēns.
Topā nemaz nav pieminētas neskaitāmās Ķīnā ražotās eņģeļu figūriņas, viss par horoskopu tēmu, nekur liekamie interjera aksesuāri un cita nejēdzīgo dāvanu klasika.

Mana mamma saka, ka es vienkārši esmu ļoti izvēlīga persona, kam reti kas vispār patīk.Un iespējams, esmu vienīgā ar šādu sāpi. Nebūt ne! Īsta nejēdzīgo dāvanu parāde bija manas draudzenes rīkotā balle " krievu vakars". Lielākā daļa viesu bija ģērbušies kā tie, ko ikdienā mēdzam dēvēt par "jaunajiem krieviem" un "urlām". Sākumā ļoti brīnījos, kur mana draudzene, kas studē kultūras teoriju, ir dabūjusi krekliņu, uz kura ar fliteriem izšūts "Dior", bet liela Šostakoviča un Čaikovska cienītāja- topiņu "Fantasy. Britney Spears". Mans brālēns (ne jau tas dāvinātājs, bet cits) bija pamanījies uzvilkt pat veselas 2 savas mātes dāvanas. Apokalipse tika sasniegta, kad kamatrilleris parādīja savu rozā "maiciņu" ar "D&G"- protams, dāvana!
Īstenībā, ja es tajā vakarā būtu spējusi pretoties kārdinājumam izskatīties kā 19.gs beigu kurtizāne kādā Sanktpēterburgas šķērsielā, bez problēmām varētu sameklēt apģērbu maisā, kur glabāju savas krustmātes dāvinājumus.

Reiz lasīju, ka nekārtība= nepareizās lietas nepareizajās vietās. Tāpēc tas, ko parasti daru - cenšos atrast šīm mantām labus saimniekus. Piem., Sēlpils pagasta bibliotēka ir ļoti laimīga par savu jauno eksponātu (D.B. biogrāfija), divas identiskas krūzītes ar zivtiņām aiznesu uz darbu ( tur visi trauki ātri plīst), un man ir ļoti paveicies, ka ir draudzene, kas kolekcionē eņģelīšus. joprojām nav izdevies atrast saimniekus tam prezervatīvam. Ja kādam ir vēlēšanās, piesakieties!

Current Mood:
gandarījums sajūta
Current Music:
rūc 2 darba datori
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
On February 14th, 2010, 11:22 pm, an anonymous reader commented:
Es gribu prezervatīvu, man ka reiz vajag dekoratīvo elementu dzīvokla vienā telpā... un tu toreiz piedāvāji tos pakarināmos, dažus labprāt aizņemtos...

Jā, bet nejēdzīgo dāvanu tops ir ideāli...
Man šī topa pirmajā vietā ir ūdenspīpe... sliktākais, ka no cilvēka, kurs manuprāt mani izcili pazina, dīvainākais, ka tā dāvana tapa pēc padoma lūgšanas otram cilvēkam, kas mani tik pat labi pazina.

Bet nu jā kurš var atcerēties visas nejēdzības, kas ir sadāvinātas... Man pat nesanāktu top5 ar jēdzīgām dāvanām... Paldies dievam pēdējos pāris gadus man reti kāds ko dāvina, nu parasti atnāk ar kaut ko izlietojamu uzreiz... kas citāda ziņā ir skumji.

[User Picture]
On February 15th, 2010, 06:16 am, [info]ke replied:
Ņem to prezervatīvu, ņem! Arī pakaramie man vēl ir.
Par jēdzīgajām dāvanām- man, tiešām jauki, ir arī tādas. Ironiski, bet vienu no pēdējo gadu mīļākajām dāvanām man ir uzdavinājis tas pats brālēns, kas to biogrāfiju un čūskādas maku. Tas mani vedina domāt, ka viņam ir tāda istaba- pilna ar visādām, savstarpēji nesaistītām mantām. Viņš vienkārši pirms katriem svētkiem ieiet tajā un ar aiztaisītām acīm izvēlas. Veiksmes jautājums, nekāda sakara ar personības izpēti.
Ko tu darīji ar to ūdenspīpi?
On February 15th, 2010, 10:07 am, an anonymous reader replied:
neko, stāv un gaida labākus laikus - diemžēl man jāpakļaujas savam principam, ka dāvanas nedrīkst pārdāvināt. Beztam tā ūdenspīpe man līdz galam pat īsti nav uzdāvināta...
— On February 16th, 2010, 01:49 am, [info] posted a reply.
[User Picture]
On February 16th, 2010, 07:25 am, [info]ke replied:
Lieliski! Es pati arī tā daru. Galu galā- varbūt tam cilvēkam, kam tiek pārdāvināts, tā lieta ir jau sen nepieciešama.
Es pat esmu dzirdējusi, ka ir tāda mājas lapa, kur cilvēki var mainīties ar nenovērtētām dāvanā. Atbalstu.
* * *
— On February 15th, 2010, 02:47 pm, [info] posted a reply.
[User Picture]
On February 15th, 2010, 09:31 pm, [info]ke replied:
Cienīt visdrīzāk ciena, bet nepazīst.
— On February 15th, 2010, 11:47 pm, [info] posted a reply.
[User Picture]
On February 16th, 2010, 12:00 am, [info]ke replied:
Es domāju, ka var gan. Piemēram, es cienu J.Jaunsudrabiņu, kaut gan galīgi nepazīstu. Īstenībā, par saviem draugiem varu teikt to pašu- būtu taču milzīga iedomība apgalvot, ka es viņus pilnībā pazīstu. Bet tiešām no visas sirds cienu.
Un nejēdzīgas dāvanas mani patiesi neizvaino, man tikai sāp sirds par to, cik daudz jēdzīgāk varēja iztērēt to naudiņu un resursus. Es varētu iztikt pavisam bez materiālām dāvanām, lai tikai nebūtu veltīgi tērēta enerģija.
— On February 16th, 2010, 01:13 am, [info] posted a reply.
On February 21st, 2010, 05:03 pm, an anonymous reader replied:
Bija laiks, kad aizliedzu man dāvināt dāvanas... Aukstākā dāvana ir uzmanība un klātbūtne. Tobrīd negribējās saņemt dāvanu kā Pandoras lādi, no ka izlido viss..
On February 21st, 2010, 05:01 pm, an anonymous reader replied:
Ja šķiet, ka vajadzētu, bet tomēr it kā "nepazīst", tad ir divtik skumji, apakšā gruzd šaubas par to vai novērtē, vai ciena. Jo cieņa nav vārds - tā ir attieksme. Cieņa, tā nav vien respekts un goda došana - tā ir kas vairāk, bijība pret otra pasaules smalkumu.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry