Pussprāguša galda hokejista piezīmes - Rīga, 6.XI. Kaut kur Pārdaugavā [entries|archive|friends|userinfo]
kaszczejs

[ website | Pamatblogs krieviski ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| GH skola = Politikas dumbrājos = ЖЖ - Ciba krieviski = Erudītu Līga ]

Rīga, 6.XI. Kaut kur Pārdaugavā [Nov. 6th, 2007|08:22 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Ups, tas nu reiz ir noticis – Latvijas Erudītu Līga ohlokrātijas* diktatūras apstākļos pārgājusi uz konspiratīvās cīņas metodēm. Lozungu “Sapere aude!”**, ko savulaik sludināja intelekta attīstības apoloģēti, nomainījis “Conspiro – spero”***.

Šai gadījumā izrādījās, ka Sarkanā Krusta medicīnas skolas vadība nu nekādi nav pieskaitāma žēlsirdīgo samariešu kategorijai. Uzzinot jaunās cenas, kādas tā mums izvirzījusi par zāles īri, LEL vadība šausmās sāka meklēt avārijas izeju un atrada to vienā no izglītības centriem. Bet – un tas jau ir simptomātiski – šā apgaismības tempļa vadība stingri noliedza pieminēt kaut kādā saistībā ar Erudītu Līgu tās nosaukumu vai adresi masu informācijas līdzekļos. Acīmredzami, ka nu jau pat augstākās izglītības iestādes tiktāl baidās ar mums sapīties, ka negrib afišēt šādus kontaktus.Tā nu es arī turu muti par to, kur tad viss notikās. Vēl jo vairāk, pagaidām noslēpumā tīta ir arī nākošās sanākšanas vieta. Acīmredzot visi tiks sasaukti tāpat kā šoreiz – pa tālruni, kas nekādā ziņā neveicina jaunu cilvēku pievienošanos. Kad nu kāds gribēs mūs atrast, tad viņam jāzvana tiesnesim Dainim Sūnam uz 9568423. Var mēģināt arī man (Egīlam Belševicam) uz 9957462, bet līdz manīm parasti informācija pa ķēdīti nonāk pārāk vēlu, lai es varētu paspēt kādu laicīgi apziņot – šoreiz es vietu un dienu uzzināju tikai trīs dienas pirms sākuma. Ziņas un uzdevumi pagaidām tiek publicēti ”Vakara Ziņu” pielikumā ”Krustvārdu Avīze”, taču pie šādas tendences nevar būt pārlieka optimisma arī par to.

Nevarētu teikt, ka netiek domāts par pielāgošanos situācijai. No savas puses es te varēju minēt savu atlantista un galda hokejista pieredzi izbraukuma pasākumos (kādus savulaik organizēja arī LEL) un regulārās sanākšanās krogos oder kafejnīcās. Arī šis saits domāts vienlaidus informācijas plūsmas nodrošināšanai, lai gan jāteic, ka vairums “vecās gvardes” erudītu pret Internetu izturās apmēram tāpat kā deviņpadsmitā gadsimta vecenītes pret vilcieniem un auto, to jesķ ar bailēm un apziņu, ka pasaule, kurā viņas bija vairāk vai mazāk stabili iekārtojušās, nu vairs neeksistē un sācies kaut kas jauns – viņām nesaprotams. Diemžēl, pārmērīgas zināšanas bieži noved pie konservatīvisma un attiecīgi – atpalicības. Tai skaitā intelektuālas, jo lai arī Interneta saukšana par vispasaules izgāztuvi ir visai pamatota, tomēr paplašināt zināšanas ar tā palīdzību ir efektīvāk nekā jebkurā citā veidā. Starp citu, LEL pārstāvjiem Zemgales Prāta Spēlēs jau nācās par to pārliecināties, kad viņus viņu iemīļotajā disciplīnā – krustvārdu mīklās – pa reizei grāva vietējie skolnieki. Savulaik es ironizēju, ka LEL ir tikai otrais erudīcijas ešelons – īstie gudrie nekad neskries sacensties savā starpā, kurš no viņiem ir mazbišķīt gudrāks par citiem. Baidos, ka ar Tīkla attīstību mēs par erudītiem drīz būsim saucami tikai tradīcijas pēc.

Nu saitā top atklāta arī viesgrāmata, kur izteikties. Tehniski viņa atrodas nevis saitā, kurš stāv uz amerikāņu bezmaksas servera (ar kopijām šeit un uz krievu servera katram gadījumam), bet gan Vācijā, bet kuru gan tas mūsdienās interesē. Tomēr neesiet optimisti, ka nu varēs necenzēti lamāties ar citiem erudītiem par to, kā pareizi jāizrunā “Tutanhamons” – man paliek iespējas gan cenzēt rakstīto, gan arī noteikt, no kura datora kurš sūtījums ienācis.

Gaidāms, ka nākošais pasākums notiks 11.decembrī, t.i. kā pieklājas – otrajā sestdienā. Tajā saskaņā ar likumu jāpārvēl LEL vadība, kas diezi vai izsauks īpašas grūtības: tie krēsli nu nekādā ziņā nav tie, par kuriem notiktu karsta cīņa. Ja nerēķina pēdējā laikā vairāk kā apšaubāmo prestižu, tad statuss iekš LEL ir tikai problēmu avots. Pavisam LEL ir 59 biedri, kuru skaits gan pašlaik nedaudz pieaug. Lai arī potenciālie jaunbiedri spirinājās ar rokām un kājām pretī, apgalvojot, ka viņi neko nejēdzot, tas nevienam no apkārtējiem nelikās pietiekami nopietns iemesls, lai viņi nekļūtu par oficiāliem erudītiem.

Ak jā, bija arī kārtējās sacensības. Šajos datumu un vietu kukuriņos ap pusi parasto dalībnieku izvēlējās neierasties, nespēdami atbrīvoties. Trūka, piemēram, Veidemaņa un Zača. Uzdevumi attiecās uz latvju literatūru, atkal tika piesauktas Atēnu OS un POS, krustvārdu mīkla un pēc tam liela kolektīva maza izvarošana – Sūna bija atstiepis savu iemīļoto izklaidi, to jesķ ciparu spēles. Lai gan savulaik šādi ar erudīciju nekādi nesaistīti matemātiski uzdevumi (kuri prasa erudīcijai pilnīgi pretēju pocesu, t.i.domāšanu) LEL bija visai bieži, pa šo laiku visi bija aizmirsuši, kā tas notiek, un jutās piesmieti savās erudītākajās jūtās. Tiesa gan, protestēt pa īstam neviens nesāka, jo kādreiz likt lietā savas smadzenes tomēr ir veselīgi pat erudītam. No otras puses, es jau sāku prātot, vai neatstiept uz nākamo pasākumu pāris galda hokejus – arī intelektuāla izprieca, galu galā…

Te ir foto

* Ohlokrātija – pārvaldes foma, kurā valdošie personāži pilnībā pakļaujas tumsonīgo tautas masu prasībām.
** Sapere aude – “Uzdrīksties būt gudrs” (latīniski)
*** Conspiro – spero – mazliet apsastrādāts latīņu teiciens “Kamēr elpoju – ceru”.
linkpost comment