Pussprāguša galda hokejista piezīmes - Valdes apspriešanās 8-11/12/2015 [entries|archive|friends|userinfo]
kaszczejs

[ website | Pamatblogs krieviski ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| GH skola = Politikas dumbrājos = ЖЖ - Ciba krieviski = Erudītu Līga ]

Valdes apspriešanās 8-11/12/2015 [Dec. 11th, 2015|03:31 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , ]

11. decembra rītā daži LGHF valdinieki u.c. ieinteresēts pīpls sanāca aprunāt RK, Sarauj un Amatieru turnīru. Klātneesošajiem valdes locekļiem bija iespēja izteikties pa pastu. Kopumā Sarauj izpelnījās pārliecinošas uzslavas - tā bija veiksmīga mūsu iespēju demonstrācija. Par RK bija pārsvarā manis jau pieminētie jautājumi, bet arī kopnovērtējums pozitīvs. Kā izteicās Blūmentāls, galvenais ir tas, ka tagad viņš var atļauties pats spēlēt un nebaidīties, ka kaut kas bez viņa saies grīstē - agrāk sistēma funkcionēja daudz nedrošāk. Palika problēma ar spēlētāju skaitu, jo, kā jau varēja gaidīt, cipariem ir liela nozīme tādā nenormāli birokratizētā zemītē kā šeitan esošā, un būs diezgan problemātiski pārspļaut šīs reizes rekordu - visi saprot, ka tāds mazo daudzums bija kļūda, bet tomēr gribās reiz savākt tik daudz cilvēku, lai būtu skolas aktu zālē jātaisa kvalifikācija.
No pieņemtajiem lēmumiem atzīmēšu, ka par pārliecīgu gudrību man uzkrāmēja atbildību par Amatieru līgas uzcelšanu no pirmsdzemdību klīniskās nāves, kā arī feisbuka un starptautiskas aktivitātes. Un viss tikai par to, ka es biju spējīgs piedāvāt savu variantu, ko ar tiem amatieriem iesākt. Dzīve ir skarba.
Re, te ir teksts, ko iepriekš uzmetu valdei par šo tēmu. Izdarītas pāris tehniskas izmaiņas, bet jebkurā gadījumā tas ir tikai priekšlikuma teksts, gatava versija, kā spēlēt amatieriem, būs drusku vēlāk. Šovakar rakstīšu nolikumu, pēc tam vēl jāsaskaņo....

---Mana atbilde valdes locekļiem uz Blūmentāla aicinājumu izteikties, ko darīt ar iesācējiem šīs un nākamās sezonas laikā, kā arī citām aktuālām būšanām---
Kungi,
tā kā es ne pārāk uzticos spriešanai par izvirzītiem variantiem uz vietas, kad nav laika tos apdomāt, un runāt nāktos pārāk īsi, tad es labāk jau iepriekš pavēstīšu savu viedokli par to, kā organizēt lielturnīrus tuvākajos pusotros gados. Vadlīnijas:

1. Neviens LGHF turnīrs nav atsevišķa parādība, visiem jābūt vienotas koncepcijas ietvaros - kā amatieru, tā profu sacensībām.
2. Visiem ieinteresētajiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma, spēlētprasmes un intelekta līmeņa bez grūtībām jāsaņem gan nepieciešamā informācija, gan iespēja regulāri spēlēt viņiem piemērotā līmenī.
3. Nu jā, tam visam jābūt mums pa kabatai un ar pieejamajiem cilvēkresursiem.

Šī sezona.

Lai kā mēs viņu nenosauktu, Amatieru līgu mums vajag, lai starp visādiem sētas spēlmaņiem parādītos profu turnīru dalībnieki, un ne tikai pretendenti uz izlasi, bet arī vienkārši mūžīgie trešās līgas spēlētāji - skaitu jau arī vajag. Piedāvāju katrā sezonas turnīrā savienot amatierus nevis ar visiem, ar ko pagadās apakšgrupās, kā mēs to izdarījām Rīgas Kausā, bet ar attiecīgā turnīra apakšlīgu (no informatīvās Blūmentāla vēstules gan var izsecināt, ka šāda doma jau kļuvusi par meinstrīmu, bet līdz vakardienai tika apgalvots pretējais.) T.i., amatieri apakšgrupā izspēlē 12-16 spēles savā starpā, bet pēc pārtraukuma brīvprātīgie (izņemot pašus vājākos, teiksim, apakšējo ceturtdaļu), iepriekš piesakoties pēc sava turnīra, drīkst pievienoties apakšējai līgai un spēlēt ar to. Ja spēļu ar vājprofiem sanāk par daudz - norma, manuprāt, ir 8 līdz 12,- tad apakšlīga tiek sadalīta divās.
Amatieru turnīrā jātiek pielaistiem visiem vājajiem neatkarīgi no ielūgumiem un vecuma, bet pie ievērojama vairāku vecuma grupu spēlētāju skaita (virs 6) jāveido vecuma grupas. Ja to ir 6 vai mazāk, tad liekos pievieno kaimiņu grupai pēc vecuma. Manis piedāvātie kritēriji: vecuma grupas - 7-10, 11-13, 14-16, virs 16. Zem 7 gadiem - atteikt dalību kaut vai auguma dēļ vien, var viņiem nolikt zemāk speciālus galdiņus, ko paraustīt un kloķus palocīt (var būt speciāli izņēmumi). Spēks: piedalīties amatieros var tie, kuri pasaules reitingā uz AL sezonas sākumu ir zem 2000. vietas un nekad nav bijuši augstāk par 1000. vietu. Ielūgumi nav iemesls pielaist amatieru apakšgrupās visādus briesmoņus, lai kādas muļķības uz tiem nebūtu sarakstītas. (Labākais no "Sarauj" jaunpienācējiem izcīnīja RK sev 2199. vietu reitingā.) Nākošajā sezonā pieprasāmās vietas var pārskatīt, jo formālais dalībnieku reitings pacelsies.
Pieteikšanās uz Amatieru līgu - analoģiski lielturnīriem (var vienkārši pielikt papildus iespēju tai pašā anketā), bet jārēķinās, ka tur pieteikšanās strādās vēl neefektīvāk kā pie profiem. Nav jāžēlo diplomi, tai skaitā dāmām un jaunjunioriem.

Amatieru grupu/-as apakšgrupu turnīra laikā vajadzīgajā skaitā vada brīvprātīgie no Latvijas Top12, t.i. tie, kas droši tiek pirmajā līgā, un pēc apakšgrupām tiek iekļauti tajā automātiski. Ja gribošu topu nepietiek, tad ejam meklēt brīvprātīgos uz leju pēc reitinga... tā teorētiski varam noiet līdz Romānam, un tad viņš tiks pievienots augstākajai līgai :)
Amatieru līga tiek spēlēta pēc vienkāršotiem GH noteikumiem (tādi atrodami, piemēram, latviešu Vikipēdijā), kuriem jābūt izlipinātiem pie sienas bērniem pārskatāmā augstumā un šriftā. Nevis mūsu parastajā.

Specifiskas problēmas ar kārtību var rasties pirmajā Amatieru līgas turnīrā vienlaikus ar Rīgas čempionātu - atgādināšu, ka tas notiek pēc eksperimentāliem un ITHF neatzītiem GH noteikumiem, bez neizšķirtiem. Grupu vadītājiem nāksies krietni noņemties ar izskaidrošanu, kāpēc netiek spēlēts normāli. Es neieteiktu šos eksperimentālos noteikumus attiecināt arī uz amatieriem, grupu vadītāji gan jau daudzmaz pieskatīs (es ceru), lai garajos pēcspēļu pārtraukumos visi nedauzās un saglabā vietas, bet ja mazajiem pašiem būs no 0:0 līdz pirmajam golam jāspēlē, tad kaut kādas cerības uz pieklājīga laika ievērošanu izskatās bēdīgi. Es tā saprotu, ka uz standarta noteikumiem RČ pārcelt šosezon jau vairs neviens nesāks, turklāt spēlētāju vidū ir arī tādi, kam šādi fokusi patīk.
Taču par turnīra sistēmas īpatnībām dalībnieki jābrīdina vismaz reģistrācijas laikā.

Par uzaicināšanu uz Amatieru līgas turnīriem. Cik saprotu, tad mēs esam paņēmuši dalībnieku telefonus un tagad būsim spiesti visus kaut kur derīgos no "Sarauj" apzvanīt vai vismaz sūtīt kolektīvas īsziņas - paļauties uz e-pastu vai soctīkliem, kad runa par junioriem zem 14, ir grūti, daudzi tur nedēļām ilgi neieskatās. Lai gan protams, kad mums pašiem būs nolikums un saprašana, tie jāizsūta visiem, kuru adreses mums ir. Nezinu, vai kāds ir iedomājies paņemt arī vecāku kontaktus - jo jaunāks personāžs, jo tas svarīgāk. Tomēr es ieteiktu izveidot speciālu AL grupu feisā ar kopiju draugos un aicināt turp visus atrodamos dalībniekus un viņu vecākus, kā arī visus kaut kad uzspēlējušos vājos, ko var soctīklos atrast. Protams, vajadzīga arī turnīram veltīta lappuse oficiālajā saitā. Bet būtu labi visus savākt zem viena infojumta, un manis necienītais feiss šādam mērķim ir tuvs ideālam. Tas arī ļautu piesaistīt tos, kas aiz vecuma, attāluma vai citiem iemesliem "Sarauj" nepiedalās, un dot dažas attālinātas mācību stundas iesācējiem.

Šāda sistēma ļauj pamazām iekļaut jaunpienācējus turnīros, bet neatrisina treniņu problēmu. Rīgas treniņu sistēma nav spējīga nodrošināt apmācību kampaņveidīga trenējamo pieauguma un atplūduma apstākļos (varētu mēģināt distances apmācību pa Internetu, bet tā jau ir tālās perspektīvas ideja). Un mums nepietiek cilvēku, kam būtu oficiāli tiesības trenēt jauniešu centros (t.i., ar pedagoģisko izglītību). Principā var izgrozīties, sadabūjot formālo un faktisko treneri vai darot to neoficiāli, bet es neredzu uz to pietiekamu aktivitāti apkārtējos,- tā ka neko reālistisku piedāvāt nevaru.

Nākošā sezona. I variants - tas pats, kas šosezon, ar minimāliem uzlabojumiem.

Amatieru līgas pirmais (pie atsaucības arī otrais) posms tiek rīkots pirms "Sarauj!", pēc augstāk minētās sistēmas LK posmos. (Var arī ārpus Rīgas.) "Sarauj" tiek novadīts tāpat (katru reizi izlabot viņa nolikuma muļķības uz vietas, tādas kā trīs minūšu spēles vai sīko ievešanu zālē ar konvoju, protams, ir apnicīgi, bet laikam jau tā vajag - uzrakstīt nolikumu apzināti nepareizi un pēc tam visiem viņu ignorēt), bet nav nekādu bezmaksas ielūgumu uz RK. Ārzemnieki nebrauc šurp, lai izklaidētu mūsu iesācējus. Tā vietā tiek organizēts Ziemsvētku kauss, uz kuru no "Sarauj" ielūgumus izsniedzam, vidēji, katram trešajam un kurš kļūst par sagatavošanās posmu Amatieru līgas turnīriem. Ziemsvētku kauss norisinās līdzīgi AL turnīriem, pēc viņa gribētāji var uzspēlēt nelielās grupās ar organizatoriem.
Uz "Sarauj" tiek aicināti tikai skolnieki. Bērnudārznieku un īpaši viņu vecāku dēļ rodas tikai problēmas, savukārt studenti jau ar savu eksistenci vien traumēs sīkos iesācējus. Būtu arī labi, ja mums izdotos tā pavisam nejauši salikt vecākos un jaunākos dažādās grupās, piemēram, gatavojot pa divām grupām vienlaikus. Pieaugušie entuziasti var uzspēlēt ar organizatoriem, kas arī brīvos brīžos nereti notiek.

Amatieru līga šai variantā notiek analoģiski tam, ko es piedāvāju šai sezonai, ja neskaita pirmo (un iespējamo otro) posmu.

Nākošā sezona. II variants, ar radikāliem pārkārtojumiem.

Latvijas kauss (bet ne citi reitinga turnīri, kuri saglabā savu iepriekšējās sezonas veidolu) tiek pārveidots uz līgu sistēmu bez iepriekšējas apakšgrupu izspēles. Pirmajā posmā spēlētājus pa līgām sadala pēc reitinga, turpmākajos - pēc iepriekšējā posma rezultātiem. Nepiedalīšanās divos posmos pēc kārtas nozīmē izkrišanu līgu zemāk, šis princips pāriet arī starp sezonām. Spēlētāju skaits, kam tiesības spēlēt pirmajās divās līgās, paliek konstants neatkarīgi no reāli atnākušo skaita.

Pirmā līga - Latvijas ITHF reitinga pirmie 30. Pēc pārtraukuma pirmie astoņi izspēlē savas vietas savstarpējā divu riņķu vai p/o turnīrā, pēdējie astoņi nospēlē p/o ar otrās līgas labākajiem un pēc tam zaudētāji un uzvarētāji riņķī izspēlē vietas savos astotniekos. P/o uzvarētāji nākamajā LK posmā spēlē augstākajā līgā. Pirmās līgas vidusdaļa izspēlē savas vietas viena riņķa turnīrā, saglabājot iegūtos punktus.
Otrā līga - reitinga nākamie 35. Princips kā pirmajai. Astoņiem p/o uz augšu, astoņiem uz leju.
Trešā un tālākās līgas - dalībnieku skaits atkarīgs no atnākušo skaita, orientējoši trešajā un tālākajās līgās 24 (max 26), bet skaitu zemākajās divās līgās pie vajadzības var pilnīgi vai daļēji izlīdzināt. Amatieru līga nedalās pēc spēka, bet var dalīties pēc vecuma, tās apakšgrupas ir mazākas pēc spēļu skaita. Visi tās gribētāji pēc pārtraukuma var spēlēt ar apakšlīgas lejasgalu.

Amatieru līga sastāv no 5 posmiem - 4 LK turnīros un Rīgas čempionāta. (Pie ārēja atbalsta es labprāt viņu vispār laikā un telpā atdalītu no profu turnīriem ar pāreju uz tiem tikai pēc sezonas, bet viens es tādu sistēmu pavilkt nevaru un atbalsta idejai nemanu.)

Pārējos lielturnīrus aizvadām pēc parastās shēmas (lai gan RČ sistēma man nepatīk, un par kaitnieciskajiem nomināciju un komandu čempionātiem vispār neizteikšos). RK bez mazo ielūgšanas diez vai draud 300 dalībnieku, bet ja būs - tad 300 12 grupās vēl tai zālē var iespiest, problēma tikai ventilācijā. Ja tomēr ierodas vairāk, tad reitinga zemākajiem sākumā priekšsacīkstes - izslēgšanas spēles divu spēļu summā (overtaims tikai pie līdzīgas summas), līdz apakšgrupu spēlētāju skaits sarūk līdz 250. Pie efektīvas organizācijas izdarāms pusstundas laikā. Neatbalstu izskanējušās idejas par liela topu skaita pielaišanu bez apakšgrupām, jo tas rada pārāk nevienlīdzīgus apstākļus. Kaut ko tādu es atzītu par pieļaujamu tikai, ja kvalifikācija tiktu izspēlēta nedēļu iepriekš, kas ir pārāk ķēpīgi.
Visi, kas piedalījušies apakšgrupu turnīrā, spēlē arī līgās. Ja nolikums to neparedz, kā bija šajā RK - izlabot nolikumu tagad vai ignorēt viņu turnīra laikā, ja tas kādam šķiet vieglāk.
Problēmas ar reģistrācijas ievilkšanos atrisināmas viegli - tie, kas tiek piereģistrēti vēlāk, dabū bonusu: viņiem nenākas skatīties pa to laiku notiekošo atklāšanas ceremoniju. Bet par šo tēmu labāk atbildēs citi, tāpat kā par nākošā gada datumiem.

---Mana sūtījuma beigas---

Atbildēs detaļās tika piedāvāti daži precizējumi un apstrīdējumi, bet kopumā šis teksts bija tik liels un ātri iesniegts, ka kļuva par projekta pamatu - neviens nebija gatavs tūlīt pēc turnīra uzskrīvēt ko līdzīgu pretī, ne katram pat izdevās izlasīt līdz galam. Nākamās sezonas pastāvīgu līgu variants īpaši apcerēts netika, tik tālu domāt pie mums skaitās nepieklājīgi.

Nopietnākais jautājums bija, kā to visu nepadarīt par bardaku, kad Amatieru līga (nosaukums nav īpaši estētisks, bet neviens neko labāku nespēja ieteikt) faktiski kļūst par apakšlīgu un pārējās - par augšlīgu, pēc pārtraukuma labākajiem apakšējiem pārejot uz augšu. Domāju, ka tas ir padarāms, bet pirmajās pāris reizēs tiesnešiem ar to būs reālas galvassāpes. Ar to saistīts jautājums palika par to, vai stiprāko amatieru dalība pēc pārtraukuma zemākajā līgā būs obligāta - es iestājos par brīvprātību, ko vairums gan atbalstīja, bet visi apzinājās, ka tā es uzgrūžu vēl vienu ķēpu tiesnešiem. Pretēji viedokļi vēstulēs un sēdē izskanēja par amatieru iedalīšanu grupās pēc vecuma, un situāciju apgrūtināja mūsu nespēja uzminēt pat aptuveni, cik amatieru sanāks uz turnīriem. Arī bērnudārznieku problēma uzvirmoja.

Ja sanāks daudz amatieru, tad es plānoju apakšlīgu iedalīt divīzijās - lai nesanāk par daudz spēļu.

Bija smīniņš par "maiņas apaviem", kad oficiālas personas staigā zeķēs vai iešļūcenēs. Jāteic gan, ka arī no vienkāršiem sacensību dalībniekiem esmu dzirdējis ironiju par to, ka kas tas par sporta veidu, ko spēlē mājas čībās.

Ieinteresētās personas piedāvāja pāris savus nespēlējošus cilvēkus amatieru grupu vadībai, pret ko es neiebildu, lai tik strādā. Bet tas nemaina faktu, ka daži topi negrib apakšgrupās spēlēt ar tādām utīm kā es vai vēl vārgākām un labāk tā vietā grib ņemties ar mazajiem.

Bija priekšlikums ņemt amatieru reitinga robežu no 1800-1700. vietām, bet es to neizdzirdēju, gribēdams, lai amatieru uzvarētāji drīzāk savāc reitingu un pāriet uz pamatturnīru.
linkpost comment