Kaitnieks-San - Likumi.
Šodien: 29.03.2024
Vārdi: Agija, Aldonis
[info]kaitnieks rakstīja:


16. Februāris 2010 - 21:11

Likumi.

Datorvalodā ir tāds jēdziens lietojamība (usability), kas apzīmē programmas lietošanas saprotamību. Galvenokārt tā attiecas uz interfeisu (lodziņiem un podziņām). Noteikums ir tāds, ka lietotājam intuitīvi jāsaprot, kā panākt no programmas vēlamo un lai tas ir izdarāms ērti. Ja cilvēki neprot lietot programmu vai tas sagādā problēmas, tad tiek uzlabots vai mainīts interfeiss. Būtiski ir saprast, ka izstrādātājs nevaino lietotāju, bet uzlabo lietojamību, veicot izmaiņas.
Es gribētu, lai tieši tāds princips tiktu ievērots visur. Ka sistēmai jāpielāgojas cilvēkam, nevis otrādi. Valodas likums - ja vairākiem cilvēkiem intuitīvi gribas likt komatu noteiktās teikuma konstrukcijās, tad mainīt valodas likumus tā, lai tas neradītu problēmas. Celiņu shēmas - ja cilvēki šķērso pagalmus pa taciņām, tad momentā attiecīgajās vietās izbūvēt celiņus un novākt tur, kur neviens nestaigā. Un protams, valsts likumos - lai intuitīvi būtu saprotams, vai darbība, ko es veicu vai plānoju, ir legāla un kā to veikt legāli.
Mēs esam aizdzīvojušies pārāk ilgi kartotēku un interpretētāju laikmetā. Pietiks! Taisiet visu priekš cilvēkiem, nevis priekš sistēmas.

(ir doma)
No:[info]lord - pord
Datums:16. Februāris 2010 - 21:54
(Saite)
piekrītu absolūti
(Atcirst)
No:[info]antagonist - pantagonist
Datums:21. Februāris 2010 - 03:18
(Saite)
ha ha, ar visu, ko esi pieminējis, ir nācies saskarties.
+1
(Atcirst)

(ir doma)